Llibres, píxels i valors   Daniela Kiren. World Press Photo 2021. Plaça Joana Biarnés 21/03/2021 27:35

Paula, Judith, Brida, Malika i Jorinde varen viure la caiguda del Mur de Berlín quan eren molt joves i on abans hi havia fronteres i restriccions, ara hi ha llibertat. Una llibertat que també era una altra forma de pressió: haver de triar. Després d'haver-se criat en els límits de la República Democràtica d'Alemanya ara ho volen tot i ho tenen tot al seu abast. Daniela Krien indaga en les complexitats de les relacions i les profunditats de l'ànima humana en una novel·la sobre els matisos de l'amor, l'amistat i la pèrdua.
Entrevistem a la directora de Photographic Social Vision que portaran l'exposició World Press Photo del 10 de novembre al 12 de desembre al CCCB. Amb ella repassen els principals nominats al concurs de fotografia internacional. Luis Tato, barceloní resident a Kenya opta a la Millor Fotografia de l'Any amb una instantània sobre la plaga més gran de llagostes al desert de Kènia. LUIS TATO treballa per France Press i és finalista juntament amb Mads Nissen per una abraçada en temps de Covid, Evelyn Hocktein per un debat davant el Memorial de Lincoln a EUA, Valery Melnikov per la fugida de Nagorno-Karabakh, Oleg Ponomarev amb la transició dels transgènere a Rússia o Lorenzo Tugnoli per un home ferit després de l'explosió del Port de Beirut.
64 edició del World Press Photo amb històries d'esperança, resistència i canvis socials. El nombre de dones nominades s'ha doblat i una d'elles és candidata al Millor Projecte Interactiu de l'Any de Narrativa Digital amb el projecte Parir en el s.XXI. un documental interactiu produït per Barret Cooperativa, LAB RTVE i À Punt Mèdia. Claudia Reig Valera reflexiona sobre models hospitalaris d'atenció al part i al naixament basats en el respecte a les dones que donen a llum. Obre les portes del paritori de l'Hospital Públic de La Plana a Castelló, referent en atenció humanitzada al part normal i donant a conèixer el testimoni de 5 dones durant el seu embaràs i acompanyant-les en els seus parts, abans i durant la crisis del coronavirus.
Els guanyadors del Worl Press Photo s'anunciaran el proper 15 d'abril des d'Amsterdam, en una cerimònia virtual de lliurament dels premis. I representació espanyola en diverses categories. Amb Silvia Omedes repassem els noms i projectes. Aitor Garmendia, fotògraf basc nominat a la categoria de Medi Ambient per un reportatge sobre la Industria Porcina espanyola. Espanya és 1 dels 4 majors exportadors mundials de carn de porc i ens apropa a les dures condicions dels animals a les granges. El fotoperiodista basc fa temps que ho investiga i ha hagut de fer el reportatge en diferents instal·lacions, accedint de forma encoberta i sovint de nit.
Jaime Culebras és un fotoperiodista extremeny nominat a la categoria de Natura, resideix a l'Equador i la seva fotografia es titula New Life i mostra els ous d'una granota de vidre de Wiley que es pengen de la punta d'una fulla en un bosc ennuvolat tropical a l'Equador. Una espècies de la que se saben poques coses. Pablo Tosco és un fotògraf argentí, resident a Barcelona, nominat a la categoria de Temes Contemporanis. La seva fotografia parla de les conseqüències del conflicte armat del Iemen. Ens mostra a la Fàtima i el seu fill mentre preparen la xarxa de pesca a la bahia de Khor Omeira. Tot i ser un poble devastat, tornen a reprendre el seu mitjà de vida, comprant un vaixell amb diners que guanyava venent peix.
Les entrades es posaran a la venda en uns mesos a través del web de Photographic Social Vision, també la reserva per les visites guiades i els continguts exclusius amb entrevistes amb alguns fotoperiodistes guanyadors. La Fundació Photographic Social Vision celebra els seus 20 anys destacant reflexionar sobre el que es veu, més enllà de la simple observació de les fotografies. A Barcelona, és una de les poques ciutats on es poden veure també els treballs multimèdia, guanyadors del Concurs de Narrativa Digital.
I amb la Silvia Omedes acabem tenint un record per la gran Joana Biarnés. El 12 de març es va canviar el nom de la Plaça de la Font de Can Turu per la Plaça JOana Biarnés i Florensa. Reconeguda fotoperiodista, terrassenca de naixament i que va viure els darrers anys a Viladecavalls. La Biarnés va ser la 1a reportera gràfica professional catalana i pionera a tot l'Estat amb una dilatada carrera professional reconeguda en diverses ocasions, com ara la Creu de Sant Jordi de 2014.
 

Llibres, píxels i valors
Más opciones