Econòmix   'Què hem aprés de la Covid-19 en matèria de sostenibilitat? 01/06/2020 24:16

L'Econòmix segueix practicant el teletreball per l'emissió dels seus continguts els dilluns i avui hem parlat del què aprendrem de la Covid-19 en matèria de sostenibilitat.

L'entrevistada ha estat Ester Oliveras, delegada del Rector per a la Sostenibilitat de la Universitat Pompeu Fabra i vocal de la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Oliveras ha exposat algunes de les oportunitats que ens ha portat la pandèmia i, en concret, ha difós diverses pràctiques que ens serviran per lluitar contra el canvi climàtic.

El confinament ha provocat que moltes persones treballin des de casa i, per tant, han hagut menys cotxes circulant per les ciutats i les carreteres. Ha concretat que el sector del transport ha disminuït en un 8% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Culturalment no hi havia teletreball a Catalunya ni a la resta de l'Estat i ara s'ha aconseguit introduir-lo en l'àmbit de les empreses i de l'organització d'esdeveniments. En el terreny de les fires, congressos i convencions ha destacat que la petjada ecològica dels avions és molt gran.

Els beneficis d'evolucionar cap a una economia baixa en combustibles fòssils pot generar un creixement global de 26 bilions de dòlars i 65 milions de nous llocs de treball al 2030, segons el darrer informe de la Comissió Mundial sobre l'Economia i el Clima. En opinió d'Ester Oliveras hem de desvincular el creixement econòmic dels combustibles fòssils i ha ressaltat el Green Deal de la UE que pretén canviar el sistema energètic i potenciar l'economia circular.

Una altra cosa que hem après de la Covid-19 en matèria de sostenibilitat és avançar cap a un consum de proximitat. La petjada ecològica de consumir una poma de Lleida respecte a un mango d'Amèrica Central no té res a veure. Hem de caminar cap a l'ecologia industrial i deixar de comprar productes que consumeixen molta energia. En aquest punt, Oliveras ha proposat que els productes passessin a integrar en el seu embalatge el seu cicle de vida i, fins i tot, ha gravar-los amb impostos si venen de lluny.

Econòmix
Más opciones