Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

L'Adriana Martín Olmos va saber que la seva mare i la seva germana estaven entre els ferits de l’atemptat de Barcelona perquè les va veure en un vídeo que circulava per Internet. El cop de la furgoneta va deixar la seva mare amb 10 costelles trencades que li van perforar el pulmó. Que la seva germana sobrevisqués, diu, va ser un miracle.

Va estar quatre mesos a l'UCI de l’hospital de Sant Pau. A la mare i la germana els han quedat seqüeles físiques importants. L’Adriana no era a La Rambla aquell dia fatídic, però la seva vida també ha canviat. I lamenta que l'administració no la consideri ni a ella ni al seu pare també víctimes.

L'accés a La Rambla està barrat ara per obstacles físics. Un canvi, per augmentar la seguretat, però que segons els veïns i comerciants, no ha fet perdre l'atractiu de l’emblemàtic passeig de Barcelona.

Segons Fermí Villar, president de l’associació Amics de La Rambla, s’està recuperant l’ocupació i el nivell de visitants de la ciutat, així com el de despesa. Afegeix que hi va haver una caiguda més important després dels fets polítics de l’1 d’octubre que quan els atemptats del 17 d’agost.

Un any després, Villar creu que aquella tarda sempre romandrà: “Els dols es porten en silenci i per fora es fa la vida normal, però l’afectació roman”.

A La Rambla volen que el memorial que prepara l’Ajuntament de Barcelona  reconegui també la solidaritat dels que es van bolcar en ajudar els afectats per l’atemptat. “Vam tenir entre 5.000 i 8.000 persones protegides en els locals comercials” explica Fermí Villar.

La majoria de veïns de Ripoll tenen ganes de mirar endavant després dels atemptats. Administracions i entitats ripolleses s’han involucrat des d’un primer moment en dissenyar un nou model convivència. “Això passa per treballar les emocions, anar directament al cor, i en aquest sentit, estem fent un treball molt acurat basat en la diagnosi i en crear dinàmiques que ens permeten treballar en petits grups”. “Es tracta de canviar la mirada, i posar-te a la pell de l’altre per veure que tots, la població autòctona i la població nou vinguda, hem de fer passos, i sobretot respectar i valorar la diferència com una cosa enriquidora”.

El pla ha de donar fruits a llarg termini i com ens explica la regidora de l’ajuntament de Ripoll, Montsina Llimós, ajudarà a superar uns fets que mai oblidaran, però que esperen que mai més tornin a succeir enlloc.

Ripoll, un any després, també té com un dels seus objectius sumar-se al dolor compartit amb Barcelona i Cambrils pels atemptats.

El comissari cap dels Mossos del Camp de Tarragona, David Boneta, i el sots cap de la policia local de Cambrils, Manel Muñoz,  no obliden el relat d'aquella matinada. Un Audi, ocupat per 5 persones, es va saltar un control policial a l'entrada de Cambrils. Va recórrer uns fatídics 2 kilòmetres i mig fins arribar davant del club Nàutic on el cotxe va bolcar i els Mossos van abatre els terroristes.

Els terroristes van atropellar 8 persones. Una dona saragossana va morir hores després a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Les investigacions conclouen que l'elecció de Cambrils no va ser a l'atzar.

Les mostres d’agraïment dels ciutadans a la gestió policial dels atemptats és un dels fets que el comissari cap dels Mossos del Camp de Tarragona vol recordar.

Un any després dels atemptats, els Mossos continuen preguntant-se per què ningú no va arribar a detectar la radicalització dels joves gihadistes de Ripoll. Eren un joves amb un nivell d’integracio molt alt que es van radicalitzar molt ràpidament. El comissari Joan Carles Molinero explica que “aquí hi ha hagut un procés que fins ara no s’havia detectat en cap lloc d’Europa d’una radicalització i integració en un grup gihadista bastant fora de l’habitual fins ara”.

“El procés de captació i radicalització dels joves que actuen a La Rambla i Cambrils ens trenquen els esquemes i ha portat a treballar de forma molt intensa en els processos de captació”. Això els ha dut aquest darrer any a incrementar les tasques de prevenció i d’intel·ligència policial treballant en nous entorns i millorant protocols.

El comissari Molinero qualifica de “satisfactoria” la coordinació policial en la lluita contra el terrorisme gihadista.

També destaca que arran dels atemptats, la col·laboració ciutadana s’ha incrementat i els Mossos animen a que la gent continuï trucant.

Quan els equips d’emergències van arribar a La Rambla es van trobar les persones atropellades per la furgoneta conduïda pel terrorista, gent amb atacs d’angoixa o que estaven desorientades, persones que s’havien refugiat a locals comercials... Una situació que Manel Riudor descriu com a “dantesca” . Van haver de desplegar-se per una zona extensa de La Rambla, de 22.000 metres quadrats, on la furgoneta havia atropellat la gent.

Els equips d’emergència es van organitzar per fer un triatge de les víctimes i veure quines estaven més greus per traslladar-les als hospitals el més ràpid possible.”En una hora i dotze minuts tots els ferits més greus ja els havien traslladats a un hospital”. La tria va ser clau per la supervivència d’alguns ferits greus.

Alguns dels implicats en els atemptats de Barcelona i de Cambrils eren menors d´edat. Segons els experts, la seva joventut afavoreix que siguin més influenciables per a un procés d’adoctrinament.

A més, si abans les organitzacions terroristes apel·laven a la ideologia, ara busquen remoure les emocions i els sentiments per captar els seus membres. Segons els experts, es tracta d’un procés que utilitzen les sectes destructives.

Hannan Serrouk, analista en terrorisme, explica que “l’extremisme el que està utilitzant són les fissures socials i la falta d’arrelament dels individus per crear els seus adeptes”. En relació amb el sentiment de pertinença, Miguel Perlado, expert en sectes, assenyala que “poden incidir sobre sentiments molt profunds, que tenen a veure amb la humiliació, la ràbia, la desesperació. Insuflant aquests sentiments, inflamen més ràpidament i acceleren un sentiment de radicalització violenta”.

El col·lectiu de taxistes va respondre de forma immediata per tal d’evacuar la gent de La Rambla. Cesc Roca, del sindicat de taxistes Elite, va fer alguns d’aquests trasllats i també en va organitzar-ne.

Una altra de les tasques va ser anar a les Rondes per repartir menjar i beguda entre la gent que es trobava atrapada pel dispositiu policial desplegat a Barcelona després de l’atemptat.

DEGOTEIG INCESSANT: DUES VÍCTIMES MORTALS MÉS ELEVEN A 129 EL NOMBRE DE MORTS A LES CARRETERES CATALANES
129 morts a les carreteres catalanes des de començaments d'any, un 36 per cent més que l'any passat. En només 24 hores hi ha hagut 6 persones que han perdut la vida en accidents de trànsit i totes a la demarcació de Lleida: les dues últimes aquesta mateixa matinada a l'A-2, a la Segarra... Aquesta tarda a Balaguer se celebren els funerals pels 3 joves, dos d'ells germans, que van morir diumenge. Les associacions de víctimes de trànsit reclamen un enduriment del codi penal i més inversió en educació viària.

ATEMPTATS 17 D'AGOST: BARCELONA, CAMBRILS, RIPOLL I ALCANAR RECORDARAN ELS FETS DE FA UN ANY
Alguns dels implicats en els atemptats de Barcelona i Cambrils eren menors d'edat. Segons els experts la seva joventut afavoreix que siguin més infuenciables per a un procés d'adoctrinament. Si abans les organitzacions terroristes apel·laven a la ideologia, ara busquen remoure les emocions.

CAPTACIÓ DE GIHADISTES: ELS EXPERTS ALERTEN QUE CADA VEGADA ES BUSCA GENT MÉS JOVE I SENSE ARRELAMENT
Els experts en radicalització gihadista adverteixen que els captadors s'aprofiten cada vegada més de gent jove, ¤W1 128 ]] C2.5 G 0 [[

CAPTACIÓ DE GIHADISTES: ELS EXPERTS ALERTEN QUE CADA VEGADA ES BUSCA GENT MÉS JOVE I SENSE ARRELAMENT
en molts casos menors d'edat com alguns dels implicats en els atemptats de Barcelona i Cambrils. Comencen apel·lant els sentiments i la manca d'arrelament i acaben aconseguint la radicalització ideològica.

CRIDA DEL BANC DE SANG: LES RESERVES HAN CAIGUT UN 40% PER CULPA DE L'ONADA DE CALOR
També ens fem ressò de la crida del banc de sang i de teixits que demana donacions per fer front a les necessitats de malalts i hospitals. A l'habitual descens de reserves de l'estiu s'hi ha afegit aquest any l'onada de calor, que ha fet que moltes persones, per por a marejar-se o no trobar-se bé, no hagin anat a donar sang abans de marxar de vacances.

33è TÍTOL DE MESSI: EL BARÇA S'EMPORTA LA SEVA TRETZENA SUPERCOPA
A TÀNGER AMB ELS GOLS DE PIQUÉ I DEMBELÉ
El Barça es va proclamar campió de la Supercopa després de guanyar per dos gols a un al Sevilla a Tànger. Gerard Piqué i Ousmane Dembelé van remuntar el gol inicial de Sarabia en un partit que va deixar també el debut d'Arturo Vidal com a blaugrana. És la tretzena Supercopa d'Espanya que guanya el Barça i el trenta-tresè títol de Messi, que el converteixen en el jugador amb millor palmarès de la història del club

-------------

El sector del taxi manté la vaga indefinida i el centre de Barcelona segueix ocupat per més de 4.000 vehicles. Avui els taxistes de Madrid també s'han afegit a l'aturada. El col·lectiu exigeix a Foment un decret llei que reguli de forma definitiva les llicències de vehicles amb conductor.

La patronal d'empreses de vehicles amb conductor ha demanat al govern que posi ordre i no cedeixi al xantatge dels taxistes, mentre que els comerciants del centre de Barcelona comencen a estar amoïnats pels efectes de la protesta. La vaga, a més, torna a notar-se a l'aeroport del Prat, on aquest matí els passatgers que arribaven s'han trobat sense taxi.

Puigdemont retorna a Bèlgica després de passar quatre mesos a Alemanya. En una compareixença amb Quim Torra han advertit a Pedro Sánchez que el seu temps de gràcia s'acaba i que esperen fets concrets. A més, han insistit que el dret a l'autodeterminació ha de ser l'eix central de les negociacions amb el govern.

Aquesta passada nit hem pogut veure l'eclipsi total de lluna, que serà el més llarg d'aquest segle. El fenomen ha durat gairebé una hora i 45 minuts, i en alguns moments s'ha pogut veure perfectament com l'ombra de la Terra tapava completament la lluna.

Als esports, els equips de futbol catalans estan de gira,  mentre que a casa nostra, les seleccions de Waterpolo fan collita de medalles. La masculina pot guanyar avui l'or d'Europa. I anit, la femenina va derrotar Hongria i es va penjar la medalla de bronze.

Este viernes 17 de agosto se cumple un año de los atentados de Barcelona y Cambrils que causaron 16 víctimas mortales. Aunque los Mossos d'Esquadra admiten que existe "espacio de mejora" en su actuación preventiva y reactiva antiterrorista, están convencidos de que los atentados les sitúan como un cuerpo "preparado" para este tipo de crisis y "homologable" a cualquier otra policía europea.

Lo ha dicho en Las mañanas de RNE Manel Castellví, jefe de la Comisaría General de Información de los Mossos d'Esquadra, que considera que ambos ataques fueron improvisados. "De todos los vestigios que estamos investigando y que han publicado los diferentes medios de comunicación, como verán hay una serie de, digamos, objetivos que en su momento fueron estudiados y la realidad es que en el caso de las Ramblas fue una improvisación al igual que en el caso de Cambrils, que fue una improvisación", ha asegurado.

La vaga de pilots de Ryanair acaba amb poques incidències a l'aeroport del Prat. Avui els vols de la companyia ja operen amb normalitat després de la desena de cancel·lacions d'ahir. Arreu d'Europa, l'aerolinia va haver de suspendre 400 vols amb 67.000 passatgers afectats.

En el que va d'estiu Creu Roja ha registrat més de 800 casos de nens extraviats a platges d'arreu d'Espanya. La majoria acaben en ensurt, perquè els menors apareixen abans dels 30 minuts. Es recomana que els més petits portin polseres identificatives i sobretot extremar la vigilància a les platges.

A les explotacions agràries de Catalunya només hi ha un 20 per cent de dones.  Per donar a conèixer la seva feina un grup de pageses ha creat el compte d'instagram "dones-món-rural". Veurem com és el seu dia a dia.

Als esports, el Barça entrenarà aquesta tarda i demà viatjarà cap a Tànger per jugar la Supercopa. Les dues a la prova dels 20 quilòmetres marxa. En dones, la més ràpida ha estat Marta Pérez. I en homes doble premi. Or per a Álvaro Martin, i plata per a Diego Garcia.

Les nits d'estiu a Tarragona ens deixen avui dues propostes ben diferents. D'una banda, el concert del festival de música antiga de Poblet, a càrrec de Jordi Savall, i de l'altra els ritmes de la Pegatina al festival de Cambrils.

Tres persones han mort aquest matí en un accident de trànsit a la carretera C-12, a Balaguer. El turisme en el que circulaven ha sortit de la via i, a conseqüència de l'impacte, han mort TRES dels ocupants i DOS han resultat ferits. Només aquesta setmana han mort 8 persones a les carreteres catalanes.

El Barça pot aconseguir avui el primer títol de la temporada: la Supercopa d'Espanya. La final es juga aquesta nit a Tànger, al Marroc, contra el Sevilla.

La UGT compleix avui 130 anys. És el segon sindicat més antic d'Europa. L'aniversari s'ha celebrat a Barcelona amb un acte en què ha participat el secretari general Josep Maria Àlvarez i la ministra de Treball, Magdalena Valerio.

Us mostrarem dues imatges del mes d'agost. La primera és aquesta: la pluja d'estels perseides, més conegudes com a llàgrimes de Sant Llorenç. Ahir es van poder veure des de molt punts de Catalunya. L'altra imatge és la d'aquest matí al Delta de l'Ebre, amb un nou anellament de centenars de flamencs.

La música avui l'anirem a buscar a les festes majors. Les orquestres de música viva reivindiquen el seu paper en l'oci: en els darrers anys el nombre de conjunts a Catalunya ha caigut a la meitat, per l'augment de l'IVA i per l'existència d'alternatives a les festes majors. Avui els veurem en acció.

Tres jóvenes han fallecido y otros dos han resultado heridos, uno de ellos grave, al salirse de la vía el vehículo con el que circulaban por la C-12, a la altura de Balaguer (Lleida). Según ha informado el Servicio Catalán de Tráfico (SCT), el accidente ha ocurrido sobre las 7.30 horas de la mañana en la C-12, cuando el vehículo en el que circulaban cinco jóvenes se ha salido de la vía. Los primeros indicios apuntan a un exceso de velocidad como causa probable del accidente.

Barcelona era una festa. (Underground 1970-1980) és un documental que retrata l'esclat d'una joventut empesa pel moviment hippy, les drogues, el rock and roll i les ànsies de llibertat. Un audiovisual que vol transmetre l’atmosfera que es vivia a la Barcelona dels 70 (caldo de cultiu d’un moviment contracultural i subterrani conegut per underground), a través de les increïbles històries d’alguns dels seus protagonistes i que avui en dia són artistes , dibuixants, músics, escriptors, periodistes...i fins i tot empresaris o polítics de renom.

La dècada dels 70 van ser anys de canvi i creació desenfrenada, però també va tenir una part fosca: la sida. Les primeres morts per sida van ser un cop que va deixar la gent descol·locada. Amb el temps, els joves de llavors es van anar moderant i van començar a mirar cap endavant. Van agafar responsabilitats, van pujar al carro del capitalisme i van donar pas a una societat més conformista.

Per altra banda, la Barcelona d’aquella dècada va veure néixer, i morir, la contracultura més activa i activista, enmig d'una festa que semblava no tenir final. A partir d'entrevistes i imatges d'arxius, el documental recrea l'ambient underground d'aquella Barcelona que va començar a desbocar-se uns anys abans de la mort de Franco i es va anar pansint en el moment en què es consolidava la transició democràtica i Madrid va prendre el relleu cultural amb la famosa "movida" madrilenya.

En aquests dies de molta mobilitat una altra xifra que inquieta és la de les víctimes a la carretera. Només aquesta setmana 3 persones han perdut la vida en accidents de trànsit. Preocupa l'augment de les distraccions al volant. El balanç és realment tràgic: 122 morts en el que portem d'any. Els que han de desplaçar-se més lluny i avui han d'agafar avions tenen la mirada posada en Ryanair.