Enlaces accesibilidad

20 anys dels focs que van cremar la Catalunya central

  • Fa 20 anys el foc que va començar a Aguilar de Segarra: van iniar-se d'altres i es van viure tres dies d'incendis i angoixa
  • Era juliol del 1998 i en van quedar afectades les comarques del Bages, el Bereguedà i el Solsonès
  • D'aquells fets se'n va derivar queixes que va donar com a fruit el Foc Verd II, però també molta ràbia i impotència

Per
Arxiu TVE Catalunya - Els grans incendis a la Catalunya central el 1998 - Recull d'imatges dels SSII

Vint anys després dels terribles incendis que van cremar a les comarques centrals recuperem dos vídeos: pertanyen als Serveis Informatius de TVE Catalunya. El primer, que podeu veure sobre aquestes línies, és fet sobre el terreny: els dies 18, 19 i 20 de juliol del 1998 bombers, adfs, voluntaris i veïns maldaven per apagar les flames.

El foc va calcinar 27.000ha entre la Segarra, el Solsonès, el Bages i el Berguedà. De la supèrfície cremada,  el 67% era bosc. 

La gestió forestal va quedar qüestionada i es va aprovar un nou pla, Foc Verd II. Però molt mal ja estava fet: es van cremar conreus, masies, jardins... Es van haver de desalotjar cases, urbanitzacions, cases de colònies. Va funcionar l'acolliment, el repartiment d'aigua i menjar. L'ambient era ple d'una fumera espesa en molts casos irrespirable que afectava sobretot els més petits i els més grans i les persones malates o amb afectacions pulmonars.

Informatius va reunir també imatges aèries. Ens frapen encara molt. Són d'aquells tres dies d'un incendi que va ser molt ràpid a l'hora d'escampar-se per la sequera i la calor de l'estiu, però també pel mal estat de les línies elèctriques i la fullaraca seca que tapa el sól dels boscos.