Enlaces accesibilidad

Escriure i viure en la mateixa llengua: 150 anys del naixement de Pompeu Fabra

  • TVE Catalunya rescata del seu arxiu històric els programes que parlen de Pompeu Fabra i del seu Diccionari de la Llengua Catalana
  • Homenatgem així des de la primera televisió en català el lingüista que va posar ordre i va crear la normativa

Per
Arxiu TVE Catalunya - Militants de la cultura - Pompeu Fabra

Al fragment del programa Militants de la cultura, del 1998, que podeu veure més amunt, ens expliquen com Pompeu Fabra i Poch decideix des de ben jove que ha d'escriure en la llengua que parla.

Un moment íntim de reflexió personal que donà pas a una feinada ingent i que culminà amb la publicació de les eines que han fet del català una llengua normalitzada. I que van posar als seus llavis la seva coneguda frase "Cal no abandonar mai la tasca ni l'esperança".

També deia: "Treballeu, i treballeu cada dia, perquè el conreu d'una llengua no es pot abandonar mai".

En l'Any Fabra que commemora els 150 anys de la mort de Pompeu Fabra, recuperem de l'arxiu històric de TVE Catalunya us convidem a gaudir d'aquest programes que parlen de l'autor de la Gramàtica Catalana i del Diccionari de la Llengua Catalana.

També hem recuperat un programa que amb la col·laboració de Francesc de Borja Moll, la periodista Lulú Martorell surt al carrer per demanar a la gent qui és Pompeu Fabra. Aquest programa es va enregistrar el 1978.

Us convidem també a escoltar les veus de 5 persones comletament implicades: debatien el 1982 si al Diccionari General de la Llengua Catalana calia introduir modificacions. El que sí tenien clar és la gran tasca de Pompeu Fabra. Són el periodista i escriptor Robert Saladrigas, que presenta i modera el programa; Ramon Gual, impulsor de la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent; Teresa Cabré lingüista i professora -actualment ja catedràtica- de llengua catalana a la Universitat de Barcelona; Jaume Sobrequés, historiador i llavors director de l'Institut Municipal d'Història; i Xavier Bru de Sala, poeta, Premi Carles Riba i professor de català.

El programa va comptar amb la col·laboració d'Òmnium Cultural.

El 1983 es va dedicar un capítol a Pompeu Fabra dins el programa La nostra gent, que feien conjuntament Manuel Ibáñez Escofet i Josep Maria Ainaud de Lasarte.  A més d'un bon testimoni gràfic de la vida de Fabra, aquest documental també ho és de l'època en que va viure.

A TVE Catalunya continuem recuperant d'altres vídeos durant la celebració de l'Any Fabra.