Enlaces accesibilidad

Xavier Corberó, un escultor català universal

  • Corbero ha vist les seves obres exposades als principals museus i ciutats d'arreu del món
  • Va ser el dissenyador de les medalles dels Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona

Per
Arxiu TVE Catalunya - Mirador - Xavier Corberó, entre l'art i l'artesania

L’escultor i reconegut artista català Xavier Corberó ha mort al 81 anys. La seva obra era reconeguda arreu del món i va tenir un paper cabdal als Jocs Olímpics de Barcelona.

Corberó va aprendre a treballar artesanalment metalls amb el seu avi, Pere Corberó, que era ferrer. Es va formar a l’Escola Massana i a la Central School of Arts and Craft de Londres. El 1955 va fer la seva primera gran mostra a la Biennal Hispanoamericana.

Durant els Jocs Olímpics del 1992 va assessorar l’Ajuntament de Barcelona en la tria d’obres d’autors de prestigi internacional per posar en carrers i places de la ciutat.

Medallas de los Juegos Olímpicos de Barcelona'92 diseñadas por Corberó.

Corberó també va ser l’encarregat de dissenyar les medalls olímpiques. Aquell mateix any va rebre la Creu de Sant Jordi.

El 1968 va adquirir uns terrenys a Esplugues de Llobregat que, a poc a poc, ha anat convertint en una casa de somni, quasi hipnòtica, on va acollir altres grans artistes. Es va prendre la construcció de la seva casa com una feina a llarg termini... El mateix ho explicà a les càmeres de TVE Catalunya.

El programa que encapçala aquesta informació inclou una entrevista gairebé biogràfica. Corberó ens explica què és per ell l'art, perquè utlitza uns materials o d'altres en la seva escultura i perquè és escultor i no haver escollit un altre art per exepressar-se. Però també ens hi diu quin plat li agrada més o on li agradiaria viure... I aquí contesta 'Esplugues'.

Aquest espai s'enregistrà el 1976 a casa seva i al seu taller, a Esplugues de Llobregat.

Durant la seva carrera, Corberó va participar a exposicions individuals i col·lectives a Barcelona, Bilbao, Madrid, Valencia, Miami, Chicago, Edimburgo, Zúrich, Nueva York, Tokio, Berlín, Rotterdam, Pittsburg, Lieja, París...

Esculturas gigantes de Xavier Corberó en el Jardín Botánico de Palafrugell (Girona). EFE/Robin Townsend

Actualment es poden trobar obres seves al Museum of Modern Art de Nova York, al Stedelijk Museum d’Amsterdam i al Victoria and Albert Museum de Londres.