Enlaces accesibilidad

Als 142 anys de la mort de Clavé, els cors continuen cantant

Per
Arxiu TVE Catalunya - Clavé i les societats corals

Es compleixen 142 anys de la mort de Josep Anselm Clavé, una figura clau en la societat del seu temps com a creador dels Cors Clavé: aconseguí espais de formació per a les classes més desafavorides del seu temps, els obrers. Com a músic i compositor, Clavé veié en el cant coral les característiques que podien engrescar els homes -no s'entenia llavors que s'hi incloguèssin dones- a unir-se i compartir hores tot cantant i aprenent.

Recuperem de l'Arxiu històric de TVE Catalunya el documental "Clavé i les societats corals" per recordar la popularitat de les associacions corals a Catalunya. El guió d'aquest breu document en imatges el va escriure Josep Maria Espinàs i es va emetre a la Segona cadena de TVE el 26 d'agost de 1984.

Hi veureu imatges de corals, assajos i cantades. Un cor d'homes canta "L'Empordà", l'agrupació coral La Lira, només de veus masculines. Canten "L'Emigrant" un coral mixta completa.

Sense dubte la feina de Clavé -que també era polític- va quedar pel futur: el 1861 hi havia 85 societats corals amb l'ideal de Clavé: "progrés, virtut, amor".  

Tot i que van perdre el sentit com a agrupacions obreres, actualment, el febrer del 2016, la Federació de Cors de Clavé, compta amb 160 societats corals i 5.000 cantaires.