Enlaces accesibilidad
Recordem

Sor Genoveva Massip ha mort als 91 anys després de dècades dedicada als més exclosos

  • Nascuda a Sabadell, Genoveva Massip ha dedicat la seva vida als sense sostre, indigents, malats i drogodependents
  • Va crear el 1983 el projecte Santa Lluïsa de Merignyac i actualment el gestiona el seu Institut, les Filles de la Caritat

Per

Sor Genoveva la comparaven amb la mare Teresa de Calcuta -li deien "Mare Teresa de les Rambles"- perquè sempre ajudava en tot el que podia -i si no podia se les empescava fins trobar la manera-. Es va dedicar als més desafavorits: delinqüents, drogodependents, reclusos de la Model de Barcelona…

Genoveva Masip va nèixer a Sabadell: era fila d’obrers de fàbrica. Va conèixer les Filles de la Caritat de joveneta quan col·laborava a la Casa de la Caritat de Sabadell, que avui és la Residència Albada, Hospital de Sabadell. Allí va entrar amb contacte amb malalts, nens, necessitats…

Un dia, una nena de dos anyets i li digué “mare”. La criatura no se’n adonà, del seu error. Però Genoveva va quedar convençuda que aquell era el seu lloc al món: els braços dels que no tenien qui abraçar.

Es va convertir en la primera visitadora voluntària de la presó Model.

Ha mort als 91 anys després de dècades dedicada als més exclosos. Els anys 70 voltava d'un cap a l'altre visitant les barraques de BarcelonaMontjuïc, Can Tunis, la Mina. Als 80 ja era coneguda al Somorrostro i a la Barceloneta. Des que aparegué la sida va fer una pas endavant per ajudar els malalts.

Es va convertir en la primera visitadora voluntària de la presó Model: portava medicines als reclusos i atenia sobretot als drogodependents. Amb d'altres germanes de les Filles de la Caritat va implicar jutges, fiscals, guàrdia urbana, universitaris, associacions benèfiques i també funcionaris i treballadors de la mateixa presó. I a més de trobar qui els escoltés, alguns dels interns van aconseguir rebaixes de les penes que cumplien.

Quan feia poc que era monja va estudiar magisteri, però es va adonar que les famílies dels seus alumnes patien malalties, violència domèstica o delinqüència. I tampoc no ho va deixar passar. La policia l'intentà dissuadir, però ella es va dedicar a gestionar ajudes en medicines, aliments i roba, i impartir catecisme i escriptura als nens els caps de setmana.

Anys més tard, va crear l'organització Santa Lluïsa de Merignyac, per atendre els sense sostre al barri de la Barceloneta, un programa per a mirar d'integrar a la societat persones sense recursos que viuen al carrer. Ubicada a l'antic barri mariner de Barcelona, depén ara de les Filles de la Caritat: el 1993 van assumir el projecte de sor Genoveva i el continuen gestionant.

També a la Barceloneta, Genoveva Masip va crear i dirigir la Fundació Acollida i Esperança per a reinserir marginats que a més pateixin les xacres de la drogoaddicció, l'alcoholisme o la sida.

La religiosa Maria Victòria Molins ha dit després de la seva mort que l'acompanyava a l'Hospital del Mar de Barcelona, i que Masip havia estat la seva "mestra de tendresa".