Enlaces accesibilidad

Big Data: el petroli del segle XXI

  • Reportatge sobre el processament global de dades,el que actualment anomenem BIG DATA. A què ens referir exactament?
  • Veurem un reportatge sobre una empresa agrícola a Lleida que es dedica al conreu de productes exòtics. Tirabecs, mongetes llargues o okra en són un exemple.
  • Entrevista a Cristina Marín, fundadora de l’Acadèmia Internacional de Waterpolo de Barcelona BIWPA

Per
Tinc una idea - 30/11/2014

Tinc una idea

El programa de TVE Catalunya que recull el testimoni de persones emprenedores, està dirigit per Miquel Peralta.

S’emet els diumenges a les 12:30 hores per La 2

En aquest programa emetem un reportatge sobre el processament global de dades,el que actualment anomenem BIG DATA. A què ens referir exactament? És la capacitat que tenen les noves tecnologies de produir dades a partir d’un volum molt més gran que els tradicionals. Això afavoreix la producció de noves formes de coneixement i també de noves formes de valor d’aquestes dades per part de les empreses i institucions. També veurem un reportatge sobre una empresa agrícola a Lleida que es dedica al conreu de productes exòtics. Tirabecs, mongetes llargues o okra en són un exemple. Finalment emetem una entrevista a Cristina Marín, fundadora de l’Acadèmia Internacional de Waterpolo de Barcelona BIWPA. Hi venen esportistes d’arreu del món perquè Catalunya és referència internacional d’aquest esport.

Big Data: el petroli del segle XXI

Fins on arribaran el ordinadors? Què saben de nosaltres? Qui els controla? Avui hi ha empreses i institucions que tracten milions i milions de dades per donar-los valor. Ho fan mitjançant tres conceptes claus: volum, varietat i velocitat son les tres característiques que millor defineixen el concepte.

El Centre Cultural Contemporani de Barcelona ha organitzat una exposició sobre el tema on per exemple hem pogut veure un mapa on es podrà veure els cables submarins que hi ha per tot el món per donar sortida a tots aquests milions de dades. Tal i com explica Carme Artigas, sòcia fundadora Synergic Partners: “Jo crec que el fenomen no es tecnològic sinó que es econòmic.

La famosa frase que el Big Data és el petroli del segle XXI va sortir al Forum de Davos. No va sortir en una fira tecnològica i això realment es així. Estem creant un nou sector, estem creant el nou fenomen de la datificació.

Big Data també farà que les empreses de serveis es converteixin en empreses de dades”.

Hort del món, fruits d’arreu

Vivim en una societat cada cop més multiètnica, i això també es nota en el menjar. Trobar hortalisses i verdures anomenades ètniques o exòtiques al mercat ja és habitual.

Els tirabecs, les mongetes llargues o la okra en són un exemple. Algunes d’aquestes hortalisses les conreen els propis consumidors i d’altres les subministren pagesos que han buscat la diferenciació i han trobat al seu lloc en el mercat. A Mercabarna les parades d’aquest tipus de productes han crescut força als darrers anys i ja en són més del 10 per cent del total.

En el reportatge entrevistem Jaume Pla, creador de l’empresa agrícola L’Hort del món: “Penedir-me d'haver fet el canvi?, no!. Funciona millor que la fruita, sempre que tinguis un mercat obert i aportis innovació”.

Cristina Marin, fundadora d’una acadèmia internacional de waterpolo a BCN

Catalunya és referència internacional del waterpolo. És per aquest motiu que Cristina Marín decideix crear l’ Acadèmia Internacional de Waterpolo de Barcelona( BIWPA). Fins al dia d’avui l’acadèmia ja ha format 500 esportistes d’arreu del món. Tal i com explica Cristina Marin: “És una tradició de fa molts anys, aquí les coses és fan molt bé. Els clubs inverteixen molt recursos, tenen una passió absoluta per l'esforç. A la ciutat de Barcelona hi han molt equips que practiquen el waterpolo i de tots els nivells”

I els nostres consells o TUI:

On s'ha vist que una persona sàpiga de totes les matèries del planeta?

Tatiana Sisquella, del llibre Un dia qualsevol

Molts ciutadans experimenten una justa indignació, en la nostra època"

Francesc Torralba,  del llibre La revolució ètica