Enlaces accesibilidad

Josep Maria Badia i Margarit, el nou Pompeu Fabra

  • Catalunya perd un dels puntals en la defensa del català, el filòleg Josep Maria Badia i Margarit, mort als 94 anys
  • Considerat tan decisiu com Pompeu Fabra, Badia i Margarit es consagrà a estudi totes les vessant de l'idioma
  • Badia i Margarit va definir als micròfons de TVE el perill que el català no tingués un estat que el defensés

Per
Mor el filòleg Antoni Maria Badia i Margarit

Filòleg i lingüísta, Antoni Maria Badia i Margarit ha dedicat gran part dels seus 94 anys de vida a l'estudi de la gramàtica catalana, en totes les especialitat: ortografía, comparatística, història, onomàstica, relacions amb llengües veïnes i aspectes de sociologia lingüística. A l'alçada de Pompeu Fabra per a molts i per sobre d'ell per a molts d'altres, la seva gran passió ha estat la pervivència i la modernització de l'idioma.

Badia és autor de més de 50 llibres i centenars de publicacions. A tants escriptoris i biblioteques d'escoles, institucions, oficines i sobretot llars hi ha algunes de les seves obres de consulta diària "Llengua i cultura als Països Catalans" i "Gramàtica de la llengua catalana". I molt celebrats i coneguts són "La llengua dels barcelonins" i "Àtles lingüístic del domini català".

La gran passió de Badia i Margarit ha estat la pervivència i la modernització del català

Va estudiar a la UB i en va ser catedràtic i rector. Una vida plena de treball i investigació l'ha fet mereixedor de molts reconeixements: la Creu de Sant Jordi, el Premi d’Honor de la Fundació Jaume I, la medalla del mèrit científic de l'Ajuntament de Barcelona i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que va rebre el 2003.

Va ser en aquest acte, transmés breument dins l'espai Catalunya Avui on Badia es planyia de la situació de la llengua catalana: la definia com una moneda amb dues cares, d'una alçada cultural idèntica a qualsevo altra d'important; i d'altra banda, plena d'imperfeccions que n'amenacen la continuïtat.

A les declaracions prévies a l'acte declarà a TVE que "aquí i a tot arreu del món, els lingüístes sense el suport d'una sobirania d'estat ho tenen malament. I només es salvaran els idiomes que tinguin actitud positiva en la massa social parlant"

Arxiu TVE Catalunya - Catalunya Avui - Antoni Maria Badia i Margarit

Com no podia ser d'altra manera, els informatius de l'època parlaven dels grans noms de la cultura com Badia i Margarit. El 1977 era rector de la Universitat de Barcelona. Per a la revista Tot Art en va fer una semblaça biogràfica la periodista Montserrat Roig.

Arxiu TVE Catalunya - Tot Art - Antoni Maria Badia i Margarit, rector de la UB