Enlaces accesibilidad

Creativitat a 8.000 metres

  • Veurem com un centenar de joves han desenvolupat una idea de negoci a bord d’un avió.
  • Reportatge sobre les noves maneres de construcció d’habitatges. Que tenen de diferent?
  • Veurem una entrevista sobre Gymadvisor, un cercador, pioner en el sector de gimnasos

Per
Tinc una idea - 16/11/2014

Tinc una idea

El programa de TVE Catalunya que recull el testimoni de persones emprenedores, està dirigit per Miquel Peralta.

S’emet els diumenges a les 12:30 hores per La 2

Al pròxim programa veurem com un centenar de joves han desenvolupat una idea de negoci a bord d’un avió. És tracta dels participants del concurs Bizmatch que organitza la companyia aèria Vueling. Només tenien per fer-ho el temps que dura el trajecte del vol Milà-Barcelona. Un dels objectius és crear sinergies i equips per tirar endavant projectes empresarials innovadors. També emetem un reportatge sobre les noves maneres de construcció d’habitatges. Que tenen de diferent? Doncs sobretot els materials amb els que es construeixen. Cases amb estructures de fusta o amb murs de palla en són dos exemples. Finalment veurem una entrevista sobre Gymadvisor, un cercador, pioner en el sector de gimnasos, que fa ofertes per hores i serveis. Silvia i Ricard Canela en són els fundadors.

Creativitat a 8.000 metres

Durant el concurs Bizmatch, organitzat per la companyia de vol Vueling, un centenar de joves italians i espanyols s’han conegut per primer cop. Tots ells persegueixen un objectiu: exposar la seva idea de negoci i poder guanyar el premi. La peculiaritat del esdeveniment és que el projecte es fa a bord d’un avió i només tenen de temps el que dura el trajecte del vol Milà-Barcelona. En total 18 grups de 6 persones tenen 90 minuts per desenvolupar un projecte de negoci en l'àmbit del turisme, la tecnologia o les start-ups. Entre les idees premiades es troben aprofitar les hores de vol per fer cursos, la possibilitat de deixar el cotxe a l’aeroport i que l’utilitzi un altre persona i una aplicació que ajudi en l’organització d’un viatge.

El president del Grup de Joves Empresaris de la Lombardia Emiliano Novelli explica: “En aquests moments de crisi hem de partir dels joves. Catalunya, i Barcelona en concret és una ciutat metropolitana molt similar a la nostra de Milà i tenim els mateixos problemes i se’n riuen dient que som el sud d’Europa però hem de remuntar”.

Construir diferent

L’arquitectura treballa cada dia més per fer habitatges comfortables i més sostenibles, amb una despesa energètica mínima. Una manera de fer-ho és mirar el passat, tot innovant. Per això materials o procediments constructius que havien caigut en desús o que s’havien fet servir poc es tornen a utilitzar. La palla o la fusta en són un exemple.

En aquest reportatge podrem veure alguns casos de sistemes constructius innovadors i els resultats d’un Postgrau en Bioarquitectura de la Universitat Pompeu Fabra que es fa al parc del TecnoCampus Mataró-Maresme. Les seves responsables expliquen que en els darrers cinquanta o seixanta anys “ens hem desconnectat d’una tradició mil·lenària en sistemes de construcció i ara els podem recuperar, sobretot en tot allò positiu que tenen. Igualment hem de saber utilitzar els materials propis de cada zona o territori.” Un altre arquitecte Eduardo Gutiérrez afirma respecte de les virtuts de l’edificació en fusta que: “ Ara amb sistemes de fusta podem fer les mateixes filigranes estructurals que abans no es podien fer amb la fusta directa de l’arbre. Podem aprofitar totes les propietats d’aquests materials naturals com s’havia fet des del romans però ara el que és positiu és que tenim la tècnica per modificar aquest materials naturals per optimitzar los”.

Gymadvisor, un cercador pioner de gimnassos

Silvia i Ricard Canela ens presenten el seu projecte Gymadvisor, del qual són els fundadors. La Silvia porta la gestió de màrqueting i Ricard la direcció de centres esportius. És tracta d’un cercador, pioner en el sector, de gimnasos que fa ofertes per hores i serveis.

Silvia explica: “Ens vam adonar que moltes persones anaven al gimnàs amb un paper i un bolígraf per anotar els serveis i activitats que ofereixen, i d’aquesta forma poder anant comparant un a un els centres esportius de la zona. Ni tan sols volen visitar les instal·lacions. I és aquí on vam veure que podíem satisfer aquestes necessitats”.

I els nostres consells o TUI

De moments de gran certesa, no n'hi ha gaires a la vida

Sascha Arango, del llibre La veritat i altres mentides

Només podem explicar històries, cadascuna diferent, tan bona o tan estranya com totes les altres

Vicenç Villatoro, del llibre Un home que se'n va