Enlaces accesibilidad

Denominació d'Origen Costers del Segre

  • La Denominació d’Origen Costers del Segre està dividida en set zubzones
  • Actualment són 37 cellers els que formen part de la D.O.
  • 4.696 hectàrees són les cultivades

Per
Entre Vinyes - D.O. Costers del Segre

El programa “Entre Vinyes” s’emet cada diumenge a les 13:00 hores La 2

Direcció: Francesc M. López

Guió: Francesc M. López, Montse Elias, Rosa Masip i Joan Sella

Assessorament i secció vins: Meritxell Falgueras, sommelier

Realització: Miquel Pinteño, Agnès Bibiloni i Xavi Royo

Producció: Isabel Blesa, Ari Breescó i Marc Royo

Imatge i So: Xavier Monistrol i Jordi Sánchez

La Denominació d’Origen Costers del Segre està dividida en set zubzones: Raimat, Segrià, Pallars, Urgell, Garrigues, Valls del Riucorb i Artesa de Segre.

Es tracta de microclimes i geologies diferents, cosa que provoca una gran varietat de vins.

Actualment són 37 cellers els que formen part de la D.O.

4.696 hectàrees són les cultivades, una superficie molt inferior a les vinyes conreades abans de la plaga de la fil.loxera, quan les comarques lleidatanes es consideraven la gran vinya de Catalunya.

El Consell Regulador de la D.O. Costers del Segre autoritza el cultiu d’onze varietats de raïm blanques i onze de negres.

Malgrat que Costers del Segre és una D.O. relativament jove (es va crear el 1986), va ser en el seu territori on es van plantar per primera vegada a Catalunya les varietats d’on procedien els grans vins francesos de l’època. De la regió de Bordeus es va adoptar la negra Cabernet Sauvignon, i de la Borgonya la blanca Chardonnay.

La història del que avui és Costers del Segre no es podria entendre sense l’existència dels cellers Castell del Remei www.castelldelremei.com (fundat al segle XIX) i Raimat www.codorniu.com que data de començaments del segle XX. Les dues finques es van posar en marxa seguint els principis de l’agronomia científica europea. A Castell del Remei, per exemple, va funcionar el primer tractor motoritzat de Catalunya.

Raimat és avui la finca vitícola més gran d’Europa. Va ser fundada per Manuel Raventós, de la familia Codorniu, amb l’intenció d’extendre el cultiu de raïm destinat als escumosos i avui és una marca de referencia de la DO Costers del Segre.

“Entre vinyes” també ha visitat el celler Castell d’Encúshttp://encus.weebly.com/index.html a la conca de Tremp. Les vinyes d’aquest celler es troben entre les més altes d’Europa. Part de les fermentacions es fan en cups de pedra que daten de l’època medieval.

La cooperativa social L’Olivera www.olivera.org , a Vallbona de les monges dona feina a disminuïts psíquics i tota la seva producció és ecològica.

El celler Matallonga http://cellermatallonga.blogspot.com.es/, de Fulleda (Les Garrigues), proposa activitats enoturístiques juntament amb Oleum Flumen www.oleumflumen.com, per posar en valor els dos grans productes de la comarca: l’oli i el vi.

La cassola de troç és un plat típic d’algunes zones de Costers del Segre. Com el seu nom indica, el plat era el dinar que el pagès s’enduia al troç si la finca era lluny de casa i l’obligava a dinar al camp. El costum era compartir els ingredients amb els dels pagesos de troços veïns. La cassola del troç és un guisat on hi entren diferents menes de carn, caragols, patates i les verdures de cada temporada. Aquest plat va protagonitzar el maridatge del programa amb un Alges, negre, de Clos Pons www.clospons.com , un vi que porta en el seu cupatge Cabernet sauvignon, la varietat negra més emblemática de Costers del Segre.