Enlaces accesibilidad

El Museu de les Trementinaires, les dones que duien els remeis a casa

  • En època misèria per a les famílies, elles van treure pit per guanyar alguns diners: recollien, preparaven i venien plantes medicinals
  • Eren estimades: les esperaven a les masies com aigua de maig. Amb la penicil.lina l'ofici es va anar perdent

Per
De Museus - Museu de les trementinaires

MUSEU DE LES TREMENTINAIRES

http://www.trementinaires.org/

Plaça Serra del Cadí, nº 1 Tuixent ( Alt Urgell)

La Vall de la Vansa i Tuixent presumeix de comptar amb la més gran varietat de plantes medicinals i aromàtiques de la Mediterrània. No és pas estrany que així Tuixent compti amb un museu dedicat a les trementinaires. Però, qui eren?

L’Emília és l'última d'aquestes dones, i ens explica que en un moment de molta misèria per a les famílies de la vall, elles van treure pit per guanyar alguns diners, i així va ser que es van començar a dedicar a la recollida, la preparació i la venda de plantes medicinals.

Un dels productes més demanats va ser la trementina, que s’extreu de la resina de pi roig i s’utilitza en pegats. Per l'Emília, el record més clar és la duresa d'aquest ofici, que les feia recórrer a peu mitja Catalunya, de poble en poble i durant mesos.

També li ve el cap la cara amable de l’ofici: eren estimades, les esperaven a les masies a elles i les seves medecines com aigua de maig.

Amb l’arribada de la penicil•lina però, l’ofici es va anar perdent fins a desaparèixer.

“Moltes d’aquestes dones eren el pal de paller de l’economia familiar, i el museu és un reconeixement a la seva feina”, explica Lina, la directora.

A les sales hi ha exposat tot el que té a veure amb les trementinaires, a les que algunes vegades titllaven de bruixes pels remeis que feien. Avui en dia, aquest museu pretén ser un dinamitzador de la zona. El potencien amb moltes activitats i tallers relacionats amb plantes. Fins i tot han construït un jardí botànic de plantes medicinals. Es tracta d'un recorregut urbà amb jardineres amb diferents herbes amb el nom comú i científic.

Quan entrem a l’escola de Tuixent ens hi trobem un taller de cuina. Suzette Bohringer, col•laboradora del Museu de les trementinaires, ensenya la canalla a fer bunyols i xarop de saüc.

Suzette és suïssa però s'està a Ossera, i des de fa anys que combina la saviesa del seu país amb la de la Vall de Tuixent. Ella està ben convençuda que cal conservar la tradició de fer aquestes menges de forma natural. De fet , cultiva i elabora tot tipus de productes: olis, sabons, sals...

Per això, li demanem si és ella la nova trementinaire: s'ho romia i ens diu que sí, però també que no. "Sí perquè cultivo herbes de qualitat i faig remeis, però no perquè no vaig de casa en casa portant els remeis."

Sigui com sigui, per la Suzette cal donar a conèixer aquest ofici -tot i que sigui desaparegut- i mantenir el Museu de les Trementinaires, en homenatge a aquelles dones esforçades i per la seva funció d'educació fonamental.

MUSEU DE LES TREMENTINAIRES

http://www.trementinaires.org/Plaça Serra del Cadí, nº 1 Tuixent ( Alt Urgell)