Enlaces accesibilidad

Museu del Cinema Tomàs Mayol de Girona: gaudir del seté art i les seves màquines

  • Un museu per gaudir del seté art i de les màquines que el fan posible, on trobem taller per nens
  • L'espai mostra la tasca de molts anys del col·leccionsita i afeccionat Tomàs Mayol
  • Conserva joies de la història del cinema i és molt apreciat pels profesionals com Isaki Lacuesta

Per
De Museus - Museu del Cinema Tomàs Mayol

De Museus. Programa 6

Museu del cinema. Col•lecció Tomàs Mallol

www.museudelcinema.cat

Carrer Sèquia 1. Girona.

La vida de Tomàs Mallol ha estat sempre lligada a la del cinema. D'infant es va quedar ben embadalit veient les imatges que projectaven en un cinema ambulant. 

I als 8 anys ja s'havia construit el seu propi projector! Així, des dels anys 60 començà a adquirir peces cinematogràfiques i precinematrogràfiques fins a formar una immensa col•lecció, la més gran d’Espanya.

Gràcies a l’oferiment de l’Ajuntament de Girona avui les podem admirar al Museu del Cinema.  Mallol mai no s’ha dedicat professionalment al cine, i tot el que ha après ho ha fet de forma autodidacta: a la seva època no n’hi havia, d’escoles de cinema. I molt menys estudis universitaris.

Aquest no és el cas d'Iñaki Lacuesta, el jove director gironí de cinema. Per ell, que hi hagi un museu dedicat al cinema a la seva ciutat és un privilegi que no tothom té a l’abast.

A diferència de Tomàs Mallol, l'Iñaki sí que ha estudiat cinema, i el fet de poder veure i tocar els primer invents audiovisuals l’ha influït molt. Iñaki Lacuesta veu aquest museu com un gran dinamitzador del seté art.

I tal com ens explica Jordi Pons, director del museu, l’oferta cultural i formativa que hi ofereixen és cada cop és mes àmplia.

En som testimonis en enregistrar aquest programa. Assistim a un dels tallers per a nens. A més d’endinsar-se en el món del cinema, el nois desenvolupen la seva imaginació, participen a totes les fases de creació, de principi a fi. La feina d’aquests petits cineastes queda recompensada essent al mateix temps espectadors de la feina feta en forma de petit curmetratge.

Pel que fa a l'espai que ocupa el Museu del Cinema , són tantes les peces que ha anat col•leccionant Tomàs Malloll que no totes hi caben. Però el museu també compta amb un departament dedicat a la restauració i catalogació de noves adquisicions, perquè res no quedi sense la consideració que debem a aquest món de cinema que tan ens fa somniar.

De Museus. Programa 6

Museu del cinema. Col•lecció Tomàs Mallol

www.museudelcinema.cat

Carrer Sèquia 1. Girona.