Anterior Cuando la red no es social Siguiente 1968, La revuelta global Arriba Ir arriba
Arxiu TVE Catalunya - Paisatges de Gaudí

Joan Bassegoda, estudiós i admirador de Gaudí

  • Bassegoda Nonell ha estat un dels majors experts de l'obra d'Antoni Gaudí i així ho demostra la seva obra

  • Com a arquitecte dirigí la restauració d'obres gaudinianes i també d'edificis catalans emblemàtics

  • Ha mort a Barcelona als 82 anys, el juliol de 2012

|

Nascut el 1930 a Barcelona, Joan Bassegoda Nonell era fill del també arquitecte Bassegoda Musté. Com el pare, estudià la carrera d'arquitectura i s'especialitzà en la restauració de monuments.

Ha estat destacada la seva defensa de la idea exacta d'Antoni Gaudí a l'hora de continuar la seva obra inacabada, la Sagrada Família. Amb la seva gran dedicació a Gaudí tant professionalment com per una gran estimació, Bassegoda ha arribat a ocupar la càtedra de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona i a ser, a més, director i conservador vitalici de la Reial Càtedra Gaudí.

Joan Bassegoda ha estat un dels més grans divulgadors de l'obra i del pensament de Gaudí

Bassegoda es va convertir amb el pas de l'anys en un dels més grans experts en la restauració de les obres gaudinianes. Treballà en la restauració de monuments i edificis històrics: la Casa Batlló, el Park Güell, la Casa Calvet o la Cripta de la Colònia Güell. També en edificis medievals: la Catedral de Barcelona, Santa Maria del Mar, el monestir de Poblet, i d'edificis d'altres èpoques: el Palau de la Música Catalana, el Teatre del Liceu...

Publicà més de 30 llibres i 1.500 articles. A més, deixa un munt d'entrevistes i la seva participació en gran quantitat de reportages sobre Gaudí o sobre arquitectura. De fet, Bassegoda ha estat un dels més grans divulgadors de l'obra de l'arquitecte reusenc i del seu pensament. Respecte el misteri que Gaudí agradi tant els japonesos, deia que era "perquè tenen molt respecte a la natura".

La seva feina fou clau per aconseguir fer públics els plànols d'una obra irrealitzada d'Antoni Gaudí: el que havia de ser l'Hotel Attraction de Nova York, un gratacels de 360 metres d'alt.

Joan Bassegoda Nonell va ser també membre i president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, corresponent de les acadèmies de San Fernando de Madrid i Santa Isabel de Sevilla, entre d'altres, i va rebre la Medalla d'Or de les belles arts.

Ha mort a Barcelona el 30 de juliol del 2012, als 82 anys. Per això, TVE Catalunya recupera del seu arxiu un documental titulat "Paisatges de Gaudí" sobre gran part de l'obra de l'arquitecte Gaudí amb declaracions de l'expert Bassegoda Nonell.

Un documentalista excepcional de l'obra de Gaudí


És obvi que havia de comentar les diferents imatges d'aquest programa titulat "Paisatges de Gaudí" l'expert Bassegoda. I així ho fa. El guionista, David Micó, intercala les imatges de les construccions de Gaudí amb les explicacions sobre les restauracions, l'edificació, les avinences o no amb els propietaris delas edificis...

Un document excepcional per a recordar Joan Bassegoda, la seva feina d'estudi, d'investigació i el seu sentiment d'admiració cap al geni de Reus que va canviar la concepció de l'arquitectura i va fer de Catalunya un indret on contemplar la natura més enllà dels boscos.