Anterior Jóvenes para siempre Siguiente 'Fugitiva': Magda se ve envuelta en una redada Arriba Ir arriba
Racons - La ruta llegendària del Comte Arnau
Racons

La ruta del Comte Arnau

  • Us convidem a conèixer alguns racons del Ripollès tot viatjant a través del temps i la llegenda del Comte Arnau


|

Racons és una mirada al territori a través dels seus habitants. Una proposta que vol estimular als espectadors a emprendre el seu propi viatge a partir de les propostes que es realitzin des del propi programa.

Us convidem a conèixer alguns racons del Ripollès tot viatjant a través del temps i la llegenda del Comte Arnau, el prototip del mal senyor medieval i del mal pagador.

Començarem al Gorg dels Banyuts, l’enigmàtic paratge on, segons la llegenda, cada dia, a les deu de la nit, el Comte Arnau surt amb el seu cavall de foc per raptar les donzelles de les rodalies.

Visitarem el monestir de Sant Joan de les Abadesses i el palau de l’abadia de Sant Joan el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau que es troba a tocar del monestir.

I a una pastisseria del poble ens ensenyaran com s’elaboren "Les petjades del Comte Arnau", unes pastes amb dolça personalitat.


Entrarem al Monestir de Santa Maria de Ripoll per la seva monumental portada romànica. Dins s’hi troben les restes del seu fundador, el Comte Guifré el Pilós, iniciador de l’anomenada "nissaga dels comtes catalans".

Seguirem des de Ripoll la Ruta del Ferro i el Carbó, un trajecte de dotze quilòmetres que uneix la ciutat amb Sant Joan de les Abadesses tot coincidint amb la Ruta del Comte Arnau.


Encara a Ripoll, visitarem la Farga Palau, exemple d’una indústria històrica catalana que al Ripollès va tenir una importància destacada.

I seguirem el rastre de la llegenda del Comte Arnau a la població de Gombrèn visitant el Castell de Mataplana i el museu del mític comte, on sentirem les llegendes que el relacionen amb un impressionant santuari enfilat a la muntanya, el de la Mare de Déu de Montgrony.

El jardí de plantes medicinals de Gombrén

A Gombrèn, a més de tots aquests indrets relacionats amb la mitologia catalana, hi ha també un jardí botànic que recull una bona representació de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries de Gombrèn i del Ripollès, el primer d’aquestes característiques a Catalunya.