Racons

La ruta del Compte Arnau

RACONS 

Avui us convidem a conèixer alguns racons del Ripollès tot viatjant a través del temps i la llegenda del Comte Arnau, el prototip del mal senyor medieval i del mal pagador. Començarem al Gorg dels Banyuts, l’enigmàtic paratge on, segons la llegenda, cada dia, a les deu de la nit, el Comte Arnau surt amb el seu cavall de foc per raptar les donzelles de les rodalies. Visitarem el monestir de Sant Joan de les Abadesses i el palau de l’abadia de Sant Joan el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau que es troba a tocar del monestir. I a una pastisseria del poble ens ensenyaran com s’elaboren "Les petjades del Comte Arnau", unes pastes amb dolça personalitat.
Entrarem al Monestir de Santa Maria de Ripoll per la seva monumental portada romànica. Dins s’hi troben les restes del seu fundador, el Comte Guifré el Pilós, iniciador de l’anomenada "nissaga dels comtes catalans". Seguirem des de Ripoll la Ruta del Ferro i el Carbó, un trajecte de dotze quilòmetres que uneix la ciutat amb Sant Joan de les Abadesses tot coincidint amb la Ruta del Comte Arnau.
Encara a Ripoll, visitarem la Farga Palau, exemple d’una indústria històrica catalana que al Ripollès va tenir una importància destacada. I seguirem el rastre de la llegenda del Comte Arnau a la població de Gombrèn visitant el Castell de Mataplana i el museu del mític comte, on sentirem les llegendes que el relacionen amb un impressionant santuari enfilat a la muntanya, el de la Mare de Déu de Montgrony.

EL JARDÍ DE PLANTES MEDICINALS DE GOMBRÈN
A Gombrèn, a més de tots aquests indrets relacionats amb la mitologia catalana, hi ha també un jardí botànic que recull una bona representació de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries de Gombrèn i del Ripollès, el primer d’aquestes característiques a Catalunya.


Enllaços:
Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau
http://www.terradecomtes.cat/ca/

Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
http://www.santjoandelesabadesses.cat/

Turisme de Ripoll
http://www.ripoll.cat/turisme

Ruta del Ferro de Ripoll
http://www.viesverdes.org/

Jardí Botànic de Plantes Medicinals de Gombrèn
http://jardibotanic-gombren.cat/

 

Comentarios

Espacio reservado para promoción
cid:48310