Enlaces accesibilidad
TVE als carrers de Catalunya

50 anys d'història en imatges, en una instal·lació urbana amb 51 monitors

  • Es tracta d'un muntatge innovador i espectacular que recull la història de la televisió
  • La mostra itinerant compta amb 51 monitors i visitarà les quatre capitals catalanes, a més de Sant Cugat del Vallès i Madrid
  • La instal·lació s'inaugura a la seu de l'IMAC de Lleida el dimarts 28 de juliol, a les 20 hores.
  • Més informació a la pàgina dels 50! anys de TVE Catalunya

Per

Entre els actes del l'aniversari hi figura la realització d'una exposició urbana espectacular sobre la història dels darrers 50 anys: la "Instal·lació Urbana 50 Monitors". 

Les 51 pantalles que formen la mostra emetran les fites televisives de cadascun d'aquests anys de TVE Catalunya. La Instal·lació visitarà Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Sant Cugat del Vallès i Madrid. 

Des del 13 de juliol fins al 28 de setembre de 2009, TVE Catalunya vol mostrar, a través d'una exposició efímera, el que han estat aquests 50 anys d'història. Serà una "Instal·lació Urbana" present a les quatre capitals catalanes, a Sant Cugat del Vallès i a Madrid. 

La "Instal·lació urbana 50 monitors" és un recorregut visual a través de 51 pantalles posades en fila. Cada monitor mostra simultàniament i de forma representativa un minut i mig de les imatges més destacades de cadascun dels anys que ha complert la nostra televisió, començant pel 1959 fins a arribar al 2009. Cada pantalla correspon a un any diferent, i així es passarà del blanc i negre al color en uns 45 metres d'exposició sincronitzada. 

Es tracta d'una escultura viva per als exteriors de les façanes més emblemàtiques de les sis ciutats.

El muntatge de 51 televisors en ple carrer i tots, un darrer l'altre, en fila va sorprendre els vianants. Més encara quan es van posar en marxa i cadascun dels monitors, amb la xifra de l'any corresponent a sota, del 1959 al 2009, va començar a mostrar les imatges més impactants i les notícies més importants de cada any. La presentació de la instal·lació 50 monitors es va fer als jardins del Palau Robert de Barcelona. Montse Abbad, directora de TVE Catalunya, va destacar que es tracta d'una escultura urbana i divulgativa, que reflexa -va dir- el que és la televisió pública: qualitat i innovació.

Els 51 monitors, un darrera l'altre, ocupen la reixa exterior del Palau Robert al mateix carrer Còrsega amb l'avinguda Diagonal. A l'acte hi va ser present Jordi Fortuny,  director general de Comunicació Corporativa de la Generalitat de Catalunya. Fortuny va lloar la instal.lació perquè ens recorda els fets més importants dels darrers 50 anys d'història i que TVE conserva al seu arxiu.

L'impacte en els vianants també era evident els primers minuts de funcionament, i molts miraven amb atenció i comentaven el que recordaven i el que no de cada any.

La directora de TVE Catalunya Montse Abbad defineix la instal¿lació com "una escultura urbana" i aclareix que en realitat "són 51 monitors perquè n'hem afegit el del 2009, ja que la televisió és actualitat".

Per Abbad,  "hem resumit en un minut i mig les notícies de l'any i les imatges més impactants, més importants de la feina feta des de Miramar i des de Sant Cugat, per a Catalunya i per a tota Espanya". "Aquesta exposició reflexa el que vol ser la televisió pública: qualitat i innovació".

La realitzadora de l'exposició Ester Martínez ha fet el treball de recerca i muntatge amb el suport del departament de documentació, imatge i so. S'han recuperat imatges de l'arxiu històric, s'han seleccionat i muntat de la forma més adient per a impactar l'espectador i en pocs segons aconseguir una visió del més destacat de cada any.

"És emocionant recordar els anys de la transició, i per a les generacions posteriors, aquest és un treball divulgatiu" destaca Abbad.

El calendari de les instal·lacions és: