Enlaces accesibilidad
Dimarts 19 de novembre a les 18:30h i divendres 22 de novembre a les 11:55h a La 2

Míriam de Francisco, a 'Noms propis'

  • Conversem amb la portera del RCD Espanyol sobre com el futbol femení s'està professionalitzant
  • "Queda molt camí, però sí que és veritat que depèn a quin club estiguis o a quina lliga juguis, et pots dedicar o no professionalment"

Per
Miríam de Francisco al plató del programa 'Noms Propis'
Miríam de Francisco a 'Noms Propis'

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de TVE Catalunya amb convidats amb una filosofia de vida optimista i amb la capacitat de contagiar-la. S'emet els dimarts a La 2 i està dirigit i presentat per Anna Cler, amb realització d'Esther Martínez i producció d'Amelia Tabernero.

Míriam de Francisco visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per l'Anna Cler a qui explicarà què significa per a ella ser portera d'un equip de futbol i com aquest esport s'està transformant cap a la professionalització. "Sempre diuen que el porter està una mica boig. Jo no considero que la paraula sigui boig, però sí que som persones peculiars o especials. Som molt nostres, no tenim gaire a veure amb les altres jugadores. Jo crec que en totes les posicions, en tots els esports, tant el nivell psicològic com l'emocional, condiciona molt el teu rendiment. A mesura que puges de categoria encara influeix més degut a la pressió. I en el porter això es multiplica. El més important és créixer i saber quines són les teves limitacions i treballar-les".

Míriam de Francisco és jugadora de futbol al RCD Espanyol on ocupa la posició de portera. Simbolitza una generació de dones esportistes que han protagonitzat la transició que s'està vivint al futbol femení des de la irrellevància cap a l'interès mediàtic. Va començar jugant al Barça B i allà es va haver de pagar el xandall per anar als entrenaments. "Quan jo vaig començar, hi havia molt poques nenes. Era estrany trobar-se un equip on hi hagués nenes. I fins als 12 anys vaig jugar amb nois. El millor dels últims anys és que hi ha moltes noies que de ben petites ja volen jugar a futbol i que hi ha equips a escala formativa que són exclusivament noies. Això és un reflex de veure que cada cop hi ha més noies que els crida l'atenció el fet de jugar a futbol".

Miríam de Francisco i Anna Cler al plató del programa 'Noms Propis'

Miríam de Francisco i Anna Cler RTVE

Míriam de Francisco va néixer a Barcelona fa 27 anys i ha viscut la transformació que ha tingut el seu esport perquè "estem en un procés de professionalització i és molt recent. Estem vivint molts canvis, sobretot des de fa uns quatre o cinc anys, canvis positius. Queda molt camí, però sí que és veritat que depèn a quin club estiguis o a quina lliga juguis, et pots dedicar o no professionalment al futbol. Avui dia, jo segueixo treballant i entrenant. S'ha de compatibilitzar tot. Recomano a les nenes que, si juguen a futbol sigui perquè els hi agradi, que siguin elles mateixes, que vulguin treballar i entrenar per millorar les seves qualitats o debilitats, però si ho fan, sigui un treball per elles mateixes, per complir el seu somni, no per satisfer a cap persona del seu entorn".

RTVE

anterior siguiente