Enlaces accesibilidad

Jesús Hermida a TVE

Per
La mañana - Adiós a Jesús Hermida

El nom de Jesús Hermida està íntimament lligat a la història de Ràdio Televisió Espanyola. Nascut al 1937 en Ayamonte (Huelva), aquest fill de pescadors va marxar de jove a Madrid a estudiar Periodisme i Filosofia i Lletres. En 1967 va ingressar a Televisió Espanyola, i un any més tard va ser nomenat corresponsal a Nova York.

El seu primer gran repte professional va ser la retransmissió en directe en 1969 de l'arribada de l'home a la Lluna: els seus comentaris, acompanyant a les imatges dels astronautes nord-americans, formen part de la memòria col·lectiva dels espanyols d'una certa edat. Onze anys va romandre Hermida en la corresponsalía als Estats Units abans de tornar a Espanya per emprendre nous projectes. En 2009, commemorant el 40 aniversari de l'històric esdeveniment, el periodista va presentar en TVE l'especial Regreso a la Luna.

Al poc temps de tornar al nostre país, al novembre de 1979, Hermida ens presentava un programa dedicat a les eleccions presidencials que EUA, que es disposava a celebrar un any més tard uns comicis que se saldarien amb la victòria del candidat republicà Ronald Reagan.

Entre 1980 i 1981 va presentar el programa d'entrevistes De cerca,  pel qual van desfilar personalitats com l'escriptor Francisco Umbral. Aquí va deixar bona mostra dels seus dots com a entrevistador, amb converses profundes i còmplices que es van guanyar el favor del públic. Per descomptat, el seu estil enfront d'una càmera -com a presentador o entrevistador- era únic i inconfusible.

En 1983, Hermida va prendre les regnes de Su turno, un programa de debat amb tertulianos de primer ordre. Conservem en el nostre Arxiu una edició dedicada a Camilo José Cela, en la qual van intervenir, entre uns altres, el periodista Luis Carandell, l'escriptora Gloria Fuertes, l'actor i director teatral Adolfo Marsillach i l'economista Ramón Tamames.

El 6 d'abril de 1987 es va iniciar l'aventura matinal en TVE de Jesús Hermida amb Por la mañana. De dilluns a divendres, des de les 9:00 fins a les 13:00, el periodista de Huelva va presentar un espai que va ser un veritable trampolí de nous professionals de la tele com Irma Soriano, Consuelo Berlanga, Mariló Montero, Nieves Herrero o Miriam Díaz Aroca. Va arribar a parlar-se de les "noies Hermida", encara que també hi havia col·laboradors masculins com Goyo González, Agustín Bravo, Toni Cantó i Javier Basilio (que encarnava al rondinaire de Don Basilio).

Intercalats en Por la mañana s'emetien el serial mexicà Los ricos también lloran, el curs d'anglès Follow me i les sèries Hombre rico, hombre pobre i Dinastía. També hi havia notícies, entrevistes, concursos i concerts en directe dels millors grups de pop-rock espanyol. El programa es va mantenir en antena fins a juliol de 1989 i li va valer a Hermida una Antena d'Or i un TP d'or.

Una parte de 'Por la mañana', con Jesús Hermida (1987)

A mi manera se emitió en La 1 en la temporada 1989/90. Totes les tardes, de dilluns a divendres, Hermida ens acompanyava des de les 15:30 fins a les 18:00. Es tractava d'una magazín que seguia el camí de Por la mañana, amb entrevistes, actuacions, tertúlies (amb personatges tan rellevants com Camilo José Cela i Antonio Gala) i concursos. Allà es va donar a conèixer donya Adelaida, que ens comentava els capítols de la telenovel·la veneçolana Cristal (tot un bombazo en la seva època).

Per a la seva nova aventura vespertina, Hermida es va portar a periodistes que ja havien treballat amb ell en el matinal, com Irma Soriano i Nieves Herrero. A ells es van sumar noves cares com les de Concha Galán i Goyo González. A l'abril de 1990, Hermida va marxar a presentar el TD nocturn de La 1, deixant la presentació de A mi manera en mans de María Teresa Campos.

'A mi manera' - Jesús Hermida

Després de més d'una dècada vinculat a la televisió privada, en 2006 va tornar a TVE per presentar els programes La imagen de tu vida i La tele de tu vida, elaborats amb material de l'Archivo de RTVE. En 2009 va presentar el Regreso a la Luna ja ressenyat, i al gener de 2013 va entrevistar al rei Juan Carlos I, amb motiu del seu 75 aniversari en La noche del rey. Aquesta va ser una de les seves entrevistes més importants.

La noche del rey - Entrevista del rey Juan Carlos I con Jesús Hermida en TVE

En 2012, Hermida va gravar la seva última sèrie de programes per RTVE: l'espai radiofònic Palabra de Beatles en RNE, dedicat a la llegendària banda de Liverpool per la qual professava una gran admiració. El seu últim treball en la ràdio pública va ser emès el 25 de novembre de 2013: un programa especial sobre John F. Kennedy en complir-se 50 anys del seu assassinat.

RTVE

anterior siguiente