Enlaces accesibilidad
Diumenge 26 d'abril a les 11:15 hores a La 2

El moviment 'La gauche divine' a "Moments"

  • 'La gauche divine' significa en francès "l'esquerra divina", i d'aquesta manera va definir l'escriptor Joan de Segarra el moviment que els anys 60 va nèixer a Barcelona
  • Amb el testimoni de tres dels protagonistes d'aquest moviment, l'exmodel Teresa Gimpera, l'editor barceloní Jorge Herralde i el fotògraf Leopoldo Pomés

Per
Montse Mompó i Raül Díaz
Montse Mompó i Raül Díaz

“Moments”, el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz, realitzat per Jordi Renú i produït per Amalia León. El programa s’emet els diumenges a les 11:15 hores a La 2 de TVE.

El programa "Moments" d'aquesta setmana, ens mostra un dels moviments més peculiars dels anys 60 a la societat catalana. En principi, eren intel·lectuals i artistes provinents de la burgesia catalana que motivats per la situació social i política d'aquells anys plantaven cara al règim franquista de maneres singulars.

Segons l'exmodel Teresa Gimpera, exponent d'aquella "tribu", no solament s'aplegaven per a divertir-se a l'entorn de locals com el 'Bocaccio' o 'La Cova del Drac',  sinó que podien protagonitzar altre tipus de manifestacions, com la que va tenir lloc a l'Abadia de Montserrat el desembre de 1974, de solidaritat amb els presos polítics processats a Burgos i condemnats a mort. Gimpera explica les accions d'aquest grup exquisit a "Moments" : "En Oriol Regàs va portar menjar als tancats de Montserrat, però el va portar del restaurant 'Via Venetto'".

També Jorge Herralde, editor barceloní, descriu el moviment com "una forma de vida desinhibida i insolent", com insolents són les imatges d'arxiu rescatades per "Moments" on uns guàrdies civils volen fer-se fotos amb uns Beatles jovenets en el primer concert que van fer a la ciutat.

Un reportatge de Montse Mompó Xavier Royo que presenta Raül Díaz mentre passeja pels locals de moda d'aquella època.

RTVE

anterior siguiente