Enlaces accesibilidad

Mònica Randall, Raúl Arévalo i Javier Gutiérrez, recullen els Premis Sant Jordi de Cinematografia

  • Borja Cobeaga ha anunciat que en un mes començarà el rodatge de la seqüela catalana de "Ocho apellidos vascos"
  • Ingrid García -Jonsson per "Hermosa juventud", i Raúl Arévalo ex aequo amb Javier Gutiérrez per "La isla mínima", recullen el premi com a millor actriu i millors actors espanyols
  • Sílvia Tarragona i Oriol Nolis, presentadors de la gala, han recordat que en 12 mesos se celebrarà la 60 edició d’aquests històrics premis de RNE a Catalunya

Per
Foto de família dels premiats
Foto de família dels premiats

RNE ha lliurat els Premis Sant Jordi de Cinematografia, durant una gala que es va celebrar anit a l’antiga fàbrica Estrella Damm de Barcelona i que han presentat els periodistes Sílvia Tarragona i Oriol Nolis. Aquests històrics premis, que enguany celebren la seva 59a edició, han premiat a actors tan reconeguts com Mònica Randall, Raúl Arévalo i Javier Gutiérrez, entre d’altres guardonats. A més, a la la gala han estat presents el director de TVE, José Ramón Díez i el director de RNE, Alfonso Nasarre.

El primer guardó de la nit ha estat per Ingrid García- Jonsson, que ha rebut el premi de mans del director de TVE, José Ramón Díez. Premiada com a millor actriu per la seva interpretació a la pel.lícula “Hermosa juventud”, Ingrid ha declarat que han estat molt valents per haver-li donat el premi, "perquè fins fa un any era una cara desconeguda" i ha dedicat el guardó "als joves que lluiten cada dia per un món millor."

El guardó a millor actor español ha estat,  ex aequo, per Raúl Arévalo i Javier Gutiérrez per “La isla mínima”. Aquest premi ha estat lliurat per Antonio Resines, president de l’Acadèmia de Cinema. Raúl Arévalo ha reconegut que des del primer dia de rodatge “va ser una feina meravellosa però dura. Javier ha estat un company que m’ha ajudat tant davant com darrere les càmares”. D’altra banda, Javier Gutiérrez ha felicitat a RTVE i al jurat pel guardó que els hi han donat. L’actor, que fa poc va rebre el Goya per aquest mateix paper, ha manifestat que el Premi Sant Jordi “és un colofó molt maco a tota la temporada de premis que hem rebut.”

El Sant Jordi a la millor ‘òpera prima’ ha estat per '10.000 KM' de Carles Marqués-Marcet.  Participada per TVE, el jove director de cinema ha agraït al jurat i a RTVE per haver apostat per a aquesta pel.lícula, així com als productor que han ajudat a financiar-la. 

Isabel Coixet ha lliurat el premi a Jon Garaño i José Mª Goenaga, directors de “Loreak”, premiada com a millor cinta espanyola. La pel.lícula té el suport de TVE, suport que Jon Garaño ha agraït públicament: “ Gràcies a tots els que han parlat bé de la pel.lícula i gràcies a TVE per donar suport en la seva promoció.”

Jaume Ripoll, Juan Carlos Tous i José Antonio de Luna, creadors de la plataforma ‘on line’ de cine, Filmin, han recollit el Premi Sant Jordi a la Indústria de mans del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Tots tres s’han manifestat molt orgullosos de rebre aquest guardó i han afegit que la seva plataforma complementa la distribució de cinema tradicional. També han donat les gràcies a tots els internautes que volen gaudir del cinema de qualitat i de forma legal, i han assegurat que “sense internet i sense el cinema no seríem res.”

Borja Cobeaga, guionista de “Ocho apellidos vascos”, pel.lícula guanyadora de les Roses de Sant Jordi, ha rebut el guardó de part del director de RNE, Alfonso Nasarre. El guionista de la pel.lícula més taquillera del cinema espanyol, ha anunciat que el mes que ve començarà el rodatge a l’Empordà de la seqüela catalana de “Ocho apellidos vascos”.

A l’apartat internacional, la cinta ‘Her’ de Spike Jonze, ha aconseguit el premi a la millor pel.lícula estrangera . Tom Hardy per la seva interpretació a ‘Locke’ i ‘La entrega’ i Rosamund Pike pel seu paper a ‘Perdida’, han estat considerats millor actor i millor actriu estrangers. 

El moment més emotiu i més intens de la gala ha estat quan Mònica Randall ha rebut el Premi Especial a la Trayectòria de mans de José Sacristán. El famós actor ha definit a Mònica Randall com a “una còmica de raça, formada a cop d’escenaris i platós i amb un inmens talent.” I ha afegit que Mònica “té una bellesa excepcional, sentit de l’humor i de la orientació”.

L’actriu catalana, que té una llarga carrera de sis dècades i desenes de pel.lícules, com “Mi querida señorita”, “Cría cuervos” o “La escopeta nacional”, ha manifestat molt emocionada que “quan a un li donen un premi a tota una vida és que téstimen". 

A la cerimònia també s’han recordat a actors, cantants i directors que han mort fa poc, com Àlex Angulo, Amparo Baró, Paco de Lucía, Pere Ventura, Rosa Novell o Manuel de Oliveira, entre d’altres. El cantautor català Rafa Pons ha posat la música a diferents moments de la gala.

Sílvia Tarragona i Oriol Nolis han acabat recordant que en dotze mesos se celebrarà la 60 edició dels Premis Sant Jordi i ha tancat amb un “viva el cinema i que visqui la ràdio”.

RTVE

anterior siguiente