Anterior Especial de Radio 3 desde Londres con Lori Meyers Siguiente 'De película', en la galaxia de 'Han Solo' Arriba Ir arriba
tve
Dilluns 23 de juliol a les 20:30h a La 2

"Racons" visita el Priorat

  • Passegem per Porrera, Torroja, Escaladei i recorrem Gratallops i La Vilella Baixa

|

"Racons" és un programa dirigit per Francesc M. López, realitzat per Jordi Renú i produït per Isabel Blesa.

Aquesta setmana "Racons" visita la comarca del Priorat, al cor de les terres tarragonines, coneguda sobretot pels seus vins de fama internacional, que ha mantingut la seva essència: el treball i l'amor per la terra.

Comencem per Porrera, el poble més gran del Priorat, unit des de sempre al monestir de la Cartoixa d'Escaladei, fundat l'any 1163. Passegem pels carrers del poble i descobrim la "Ruta dels rellotges de sol" amb tretze peces de diferents estils.

Ens apropem a Torroja del Priorat. Caminem envoltats per l'harmonia de colors dels seus carrers, empedrats amb còdols del riu. I entrem a l’església de Sant Miquel, per gaudir de la música profunda del seu orgue. A Escaladei hi trobem el monument més apreciat de la comarca, la Cartoixa d'Escaladei. Fundada al s.XII i ampliada al llarg dels segles, aquesta cartoixa va ser la primera de la península Ibèrica, el prior de la qual va donar nom a la comarca.

Visitem La Vilella Baixa que, donada la seva ubicació en un turó i els seus alts edificis per cobrir el desnivell, s’ha guanyat el sobrenom de la "Nova York del Priorat".

Aquesta comarca no és només coneguda pels seus vins. De fet, el seu paisatge ens regala milers d'oliveres repletes d'arbequines, fargues i altres varietats que esdevenen un oli verge de primera qualitat. A Gratallops és on es concentren la major part de grans bodegues del Priorat. Un viticultor expert ens explica les característiques especials de la terra, que fa que el Priorat sigui conegut internacionalment pels seus vins, ja que compta amb afamades bodegues repartides per tot el seu territori. I arribem a Falset, la capital de la comarca, on val la pena perdre-s’hi una estona pels seus carrers i admirar el seu Celler Cooperatiu, dissenyat per l'arquitecte modernista Cèsar Martinell autor de les anomenades "catedrals del vi".


GASTRONOMIA TRADICIONAL: LA TRUITA AMB SUC

Potser el plat més típic del Priorat és la truita amb suc, un plat que antigament era propi de quaresma per substituir els plats amb carn. La truita amb suc té moltes variants, però sobre tot la trobem amb llegums, espinacs i amb algun tipus de peix.

Más contenidos de RTVE

anterior siguiente