Racons - La Selva
Racons  La Selva

"Racons" recorre la comarca de la SelvaL'equip del programa visita Sant Hilari de Sacalm, Santa Coloma de Farners, Caldes de Malavella, Breda i...

15/12/2011 00:28:15
La Selva La Selva
La Selva 00:28:15 15/12/2011
Sinopsis

"Racons" recorre la comarca de la Selva

L'equip del programa visita Sant Hilari de Sacalm, Santa Coloma de Farners, Caldes de Malavella, Breda i Hostalric, a més de les poblacions costeres de Blanes i Tossa de Mar

Aquesta setmana us presentem els "Racons" de la Selva, una comarca que té una gran xarxa de deus, rius i rieres, que generen una vegetació exuberant i que va donar peu al seu nom. El paisatge de la Selva es dibuixa amb cims, cales, rouredes, estanys o fars, però sempre banyat per l'aigua des de les muntanyes fins al mar.

El programa comença el seu recorregut a Sant Hilari Sacalm, el municipi de la Selva més muntanyós, també conegut com "la vila de les cent fonts". L'any 1779, el Dr. Gravalosa va a donar a conèixer les propietats curatives de les aigües picants, que va ser el motiu i origen de l'estiueig al poble i motor econòmic de la zona. Des de Sant Hilari Sacalm fem la ruta d'en Serrallonga, un itinerari de gran interès històric, paisatgístic i faunístic que travessa la Serra de les Guilleries, on va viure el famós bandoler i que coincideix amb el GR-178.

Més tard arribem a Santa Coloma de Farners, capital de la comarca. Pels carrers del casc antic s'hi troben nombroses façanes modernistes i l'església parroquial de Santa Coloma. Visitem el castell de Farners del segle XI, una magnífica talaia per controlar la plana de la Selva. Santa Coloma és coneguda per les seves galetes, fetes a base de farina, ous, sucre i ametlles. Sens dubte la pastisseria amb més renom és la de Joaquim Trias, empresa familiar que porta fent galetes més de cent anys. A la seva pastisseria ens mostren com elaboren les seves famoses teules.

"Racons" visita les termes romanes de Caldes de Malavella, que demostren que la zona sempre ha estat rica en aigües termals. A finals del s. XIX es varen redescobrir les propietats curatives de les aigües de Caldes per tal de tractar malalties com la reuma, l'hepatitis, les fractures, etc. Van aparèixer nombrosos balnearis i una nova societat benestant es va instal¿lar al poble, en cases modernistes i noucentistes.

El següent destí és Breda, que ha mantingut l'essència del petit poble medieval, amb els seus murs de pedra guardant molta història, com ara el monestir benedictí de Sant Salvador i l'església de Santa Maria. I entrem a un obrador tradicional, on un terrisser artesanal ens mostra com es fan unes peces de ceràmica i terrissa de qualitat, tot seguint les antigues ensenyances dels monjos i aprofitant l'argila dels voltants.

Ens aturem a Hostalric, una població carregada d'història, donada la seva situació estratègica de pas entre Girona i Barcelona. S'hi han trobat restes iberes, restes de la Via Augusta romana i un important llegat monumental de l'època medieval, presidit per l'imponent castell de Montsoriu.

TOSSA DE MAR, EL COR DE LA SEVA MARÍTIMA

A la façana marítima de la Selva destaquen Blanes i Tossa de Mar. Un dels trets més característics de Tossa és la Vila Vella, un recinte murallat medieval que compta amb set torres circulars i que va ser construït al segle XII per evitar els atacs dels pirates sarrains. El seu camí de ronda ens recorda que també va ser la via marítima del Camí de Sant Jaume i que ara és la balconada al mar de la comarca de la Selva. I ens acomiadem amb bon gust davant dels plats mariners tradicionals, especialitats d'un dels grans restaurants de Tossa.

"Racons", és un programa dirigit per Francesc López, realitzat per Xavier Prim i produït per Isabel Blesa, s'emet els dijous a las 20:30h per La 2 de TVE.

www.rtve.es/racons

Ficha técnica
Dirigido por
Francesc López
Géneros
Viajes
Idiomas
Catalán