Racons - La Cerdanya
Racons  La Cerdanya

Avui viatgem als RACONS de la comarca de La Cerdanya guiats per la descripció literària de l'escriptor Josep Pla, plena de bellesa i precisió. I de...

24/11/2011 00:28:16
La Cerdanya La Cerdanya
La Cerdanya 00:28:16 24/11/2011
Sinopsis

Avui viatgem als RACONS de la comarca de La Cerdanya guiats per la descripció literària de l'escriptor Josep Pla, plena de bellesa i precisió. I de seguida pugem a l campanar de Puigcerdà , una formidable talaia que ens permet admirar una gran perspectiva de la comarca. Un guia expert ens explica les unitats biogeogràfiques, clarament definides, i la seva correspondència amb la bellesa dels paisatges. També la de les muntanyes que envolten la vall, tot fent frontera amb França i Andorra i que freguen els 3.000 metres d'altitud.

Arribem a Puigcerdà, la capital de la Cerdanya per fer un passeig pels voltants del seu estany, plens de riquesa natural. Les cases d'estiueig del seu entorn són l'aparador de les famílies benestants que des del segle XIX conformen el "Nou eixample de Puigcerdà" que ha atret a la Cerdanya polítics i intel¿lectuals d'arreu. També coneixem el campanar de la derruïda església de Santa María; el convent, el claustre i l'església de Sant Domènech.

Visitem la vila medieval de Bellver,que des del segle XIII, amb el Rei Jaume I, fou punt de control i vigilància del Camí Real que comunicava Puigcerdà amb la Seu d'Urgell. I resseguim els seus carrers i les places ben adaptades pel mercadeig, alhora que ens trobem amb moltes edificacions singulars com ara l'església gòtica de Sant Jaume, la Casa del Comú, l'actual Ajuntament o bé l'antiga Duana.

Ens apropem a Llívia, enclavament espanyol en territori francès. El nucli antic, considerat d'interès cultural, compte amb diverses cases pairals. Algunes són dels grans terratinents francesos que , a cavall dels segles XVIII i XIX, es van instal¿lar en questa vila per tal de no pagar els impostos per les terres que tenien a França.

A Meranges trobem l'església de Sant Serni, un temple romànic del XI amb pantocràtor policromat molt ben conservat. I a la zona visitem també el Museu de l'esclop, una activitat ja perduda, però molt important pels veïns com ens ho explica un antic treballador. El cavall pirinenc català també forma part del paisatge i de la economia la Cerdanya. A banda del seu gran valor per treballar al camp, ens ofereix una carn de poltre de gran qualitat. I el plat típic per excel¿lència de la comarca: el trinxat. Ens ho preparen tal i com es feia abans.

Ficha técnica
Dirigido por
Francesc López
Géneros
Viajes
Idiomas
Catalán