www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/
  • A la meva llista
  • Als meus favorits
  • Lama Tsondru

Noms propis - Lama Tsondru

26 juny 2018

Lama Tsondru és una dona budista que va obrir a Barcelona el primer centre budista tibetà a Espanya, al 1976 i és una de les poques dones lama que hi ha avui dia. Tsondru és una paraula tibetana que vol dir ‘diligència’ o energia entusiasta en el camí de transcendir el món o en el camí cap a la il·luminació. A ‘Noms propis’ ha parlat de la necessitat de trobar per a meditar perquè “si la felicitat és l’objectiu, llavors el temps el traiem d’altres coses que són més banals. Si realment ens interessa la felicitat i entenem que la meditació ens hi pot ajudar, llavors trobem temps per meditar”.

Lama Tsondru visita "Noms propis", programa dirigit i presentat per l’Anna Cler amb qui parlarà sobre com cal entendre el Budisme avui dia, de la necessitat de aprofundir en la meditació per ajudar-nos a ser feliços, de la por i la ignorància de l’ésser humà i de la importància d’ajudar els altres perquè “quan una persona es dóna als altres, surt del seu ego i s’acosta a la verdadera naturalesa del ser, és l’amor cap a tothom i la generositat de donar-se als altres”.

“En el Budisme no hi ha credos, no hi ha ningú que et controli ni que et digui que ja estàs fora o dintre del Budisme, sinó que és un camí. No sé si el Budisme està de moda, però el que està de moda és la mediació, que és una de les eines del Budisme, però no la única. Ara li diuen mindfullnes i s’aplica a molts camps perquè les persones, donant compte especialment el ritme de vida que portem ara, trepidant, estressant, en el que no tenim temps per a res i el que ens angoixa molt i que tothom està prenent pastilles. Necessitem parar, estar amb nosaltres mateixos, estar sols amb nosaltres, sentir la respiració i a nosaltres mateixos. D’aquesta manera tot funcionarà d’una manera més suau”. Al llarg dels últims 25 anys, Lama Tsondru ha centrat la seva activitat a difondre l’ensenyament del ‘dharma’ i ha impartit classes en diversos centres d’Europa, Amèrica i Àfrica, alguns dels quals ha dirigit. A Catalunya va fundar, al 2012, el monestir Kagyu Samye Dechi Ling, a Santa Coloma de Farners.

Lama Tsondru parla amb l’Anna Cler de la principal preocupació dels éssers humans, la cerca de la felicitat, “però no la felicitat momentània del plaer sinó la verdadera total felicitat. Estem esperant que les coses de fora ens facin ser feliços per dintre i en el Budisme el que aprenem és que la felicitat surt de dintre, de la manera com tu enfoques la vida, com entens les coses”. Al llarg de l’entrevista, Lama Tsondru també aprofundeix sobre la por perquè “la por és no estar en el moment present en el nostre cos. Si prens uns segons per notar el teu cos i estar a dintre teu i respires, ets sents més segur de tu mateix. I quan no hi ha inseguretat, hi ha molta menys por”.

veure més sobre "Noms propis - Lama Tsondru" veure menys sobre "Noms propis - Lama Tsondru"
Programes complets (153)
Clips

Els últims 194 programes de Noms propis

  • Ver Miniaturas Veure Miniatures
  • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios

L'administrador de la pàgina ha decidit no mostrar els comentaris d'aquest contingut en compliment de les Normes de participació

comentarios.nopermitidos