Moments - "Les modistes"
Moments  "Les modistes"

Amb l’aparició de la màquina de cosir al segle XIX, el treball de l’agulla es popularitzà i es va anar consolidant com una alternativa laboral per...

11/05/2014 00:12:06
"Les modistes" "Les modistes"
"Les modistes" 00:12:06 11/05/2014
Sinopsis

 Amb l’aparició de la màquina de cosir al segle XIX, el treball de l’agulla es popularitzà i es va anar consolidant com una alternativa laboral per a les dones en totes les seves vessants. L’aprenentatge d’aquests oficis es feia normalment per transmissió en la mateixa família o bé a les “costures”, on les nenes adquirien els coneixements necessaris per tal de poder confeccionar peces de roba més o menys senzilles. Després tot l’aprés es perfeccionava al costat d’una modista experimentada i dins de l’estructura tradicional del taller. I no és fins a finals  del segle XIX que comencen a aparèixer moltes acadèmies de “tall i confecció” on, en un poc temps, les noies aprenien a tallar i muntar una peça de roba.

Però, contra el que pugui semblar, la modisteria no fou sempre una tasca reservada a les dones. Durant segles la confecció de roba nova va ser un privilegi que només tenien els sastres donat que es considerava que, per tallar i dissenyar un vestit es necessitava uns coneixements i una qualificació dels que estaven mancades les dones. La consideració de que no estava ben vist que a les dones les vestís el sexe oposat va ser la que permeté que les dones exercissin en aquest àmbit. Tot i així, la roba que produïen els sastres tenia un preu tan elevat que només la podien adquirir les classes privilegiades.

Amb el canvi de segle les dones van acabar confeccionant només roba femenina i, deguda aquesta limitació exclusiva a les “modes”, s’acabaren anomenant modistes. Laura Casal-Valls, historiadora de la Moda, ens explica en aquest nou lliurament del MOMENTS, com al llarg del segle XX aquelles modistes anònimes agafaran dignitat creativa gràcies a una incipient burgesia catalana que es voldrà distingir a través dels vestits. Apareixeran aleshores grans noms de l’agulla com Asunción Bastida, Manuel Pertegaz, Pedro Rodríguez,... que mantindran viu l’ofici durant anys convivint amb la confecció seriada i globalitzada, més valorada per la majoria de la població.

Després d’anys en que cosir va passar de moda i ja no s’ensenyava ni a les escoles, ara estan apareixent moltíssimes escoles de patronatge, de confecció, de costura, que recuperen una miqueta totes aquelles pràctiques i sembla que s’està donant tot un renéixer de l’ofici.

"Les modistes" és un reportatge de Margaret Rius realitzat per Arantxa Tormo, i ideat  per al programa MOMENTS que dirigeix i presenta Raül Díaz.

Ficha técnica
Dirigido por
Raül Díaz
Géneros
Historia
Idiomas
Catalán