Moments - "Sales de ball"
Moments  "Sales de ball"

Catalunya és una terra en la que tradicionalment s’ha ballat força. Tant és així que Barcelona, als anys 30, va ser anomenada Tangòpolis, la ciutat...

18/05/2014 00:11:59
"Sales de ball" "Sales de ball"
"Sales de ball" 00:11:59 18/05/2014
Sinopsis

Catalunya és una terra en la que tradicionalment s’ha ballat força. Tant és així que Barcelona, als anys 30, va ser anomenada Tangòpolis, la ciutat del tango.

Eren moltes les sales on tot tipus de públic podia gaudir al ritme d’unes músiques que, segons les èpoques, eren unes o altres: valsos, polques, charlestons, fox trot o tango.  En alguns llocs de totes maneres es barrejaven els estils i no hi feia res que no fossin els ritmes de moda i tant es podia ballar un vals com un rock and roll. Com expliquen els balladors de La Paloma a Barcelona, en alguns dels documents dels que disposa TVE-Catalunya,  tant els feia el què ballaven i l’important era trobar-se i passar-ho bé. Sens dubte, entre les moltes sales de ball de les ciutats catalanes  “La Paloma” destaca per la construcció i la història.

Com explica Mercè March, la propietària d’aquest local al reportatge, l’edifici era en el segle XIX una nau industrial on s’hi fonia ferro. Precisament va ser en aquest taller on es va fondre i es va fer l’estàtua de Cristòfor Colom. L’any 1900 però va deixar de ser un taller per a esdevenir una de les sales de ball més populars de la ciutat. Pintures i decoracions conformen una atmosfera noucentista inspirada en els temps de la belle epoque a París. Aquests llocs desafortunadament han anat tancant les portes. O bé les normatives municipals o la falta de públic han fet que la història d’aquests espais per a ballar s’esborrés, en la majoria de casos sense deixar cap testimoni arquitectònic del que van suposar.  Ferran Aisa, autor del llibre “Barcelona balla” també intervé al Moments i precisa que avui en dia la gent ha deixat de participar per a passar només  a mirar i esperar:  “esperant no saben ben bé què, però no ballant”.

El director i presentador, Raül Díaz, ha anat a “La Paloma” a fer les presentacions del reportatge. Les sales de Ball és un reportatge de Rosa Masip que s’emetrà aquest diumenge (dia 18 de maig) a les 11’15h després de la missa a la 2 de TVE-Catalunya.

Ficha técnica
Dirigido por
Raül Díaz
Géneros
Historia
Idiomas
Catalán