L'Informatiu: L'informatiu vespre (1/07/2010)  | RTVE Play
L'Informatiu  L'informatiu vespre (1/07/2010)

01/07/2010 00:17:54
L'informatiu vespre (1/07/2010) L'informatiu vespre (1/07/2010)
L'informatiu vespre (1/07/2010) 00:17:54 01/07/2010
Sinopsis

Comencem l'Informatiu a l'ajuntament de Barcelona que a aquesta hora celebra un ple extraordinari de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut de Catalunya.

El ple ha aprovat una declaració institucional en què s'exigeix el respecte al contingut íntegre dels acords de convivència i autogovern referendats a Catalunya. Qualifiquen al Tribunal Constitucional de desacreditat i moralment DES-LE-GI-TI-MAT. La declaració reivindica Catalunya com una nació que vol conduïr el seu futur. El ple ha estat una crida a la participació a la manifestació del 10 de juliol i també anima al conjunt d'institucions catalanes i estatals a emprendre accions polítiques al desenvolupament de l'Estatut.

Polèmica la que s'ha aixecat avui arran d'unes declaracions de la secretària general del PP, en que acusava el president de la Generalitat de tenir un comportament feixista, després de la sentència de l'Estatut. Aquesta tarda Maria Dolores De Cospedal ha dit que està disposada a demanar perdó a Montilla, però ha afegit que ha estat malinterpretada. En un comunicat, el president assegura que no preten excloure el PP de la vida política, però que no governarà mai amb els vots dels populars.

Primeres paraules sobre la sentència de l'Estatut per part del President del Govern espanyol. Rodriguez Zapatero s'ha mostrat satisfet amb el resultat. Diu que la decisió del Tribunal posa fi a tot el procés de descentralització i per tant descarta qualsevol ampliació de l'autogovern. Tot i això, ha deixat la porta oberta a recuperar a través de lleis alguns aspectes retallats de l'Estatut i ha fet una crida a la serenitat.

Els Prínceps d'Astúries entreguen a aquesta hora a Girona els premis Impulsa, que reconeixen la tasca de joves emprenedors.

PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA

Continuem parlant de premis perquè aquesta tarda el guardonat ha estat Jimmy Carter, ex president del Estats Units. La Generalitat de Catalunya li ha atorgat el Premi Internacinonal Catalunya. Carter, que el 2002 va rebre el Nobel de la pau, va ser l'artifex, en el decurs del seu mandat, de l'apropament entre israelians i palestins. També la seva presidencia va ser clau pel retorn del canal de Panamà o per la instauració de relacions plenes amb la Xina. En els darrers temps, Jimmy Carter, a travers d'un centre que porta el seu nóm, s'ha caracteritzat per les tasques a favor dels paísos pobres.

Posar benzina, pagar un peatge o l'abonament del transport públic és des d'avui un 2% més car. L'IVA ha pujat del 16 al 18% en alguns productes, però en cap cas afecta als de primera necessitat. Amb la pujada de l'IVA, Hisenda preveu recaptar 5.000 milions d'euros entre aquest any i el que ve. L'objectiu: continuar guanyant terreny a la crisi.

NOVA LLEI DEL CINEMA

La nova llei del cinema provocarà que moltes pel.lícules no s'estrenin a Catalunya, que es tanquin sales de cinema i que es destrueixin llocs de treball. És el que diuen els empresaris del cinema després de l'aprovació de la nova llei que estableix que la meitat de les còpies de les pel·lícules que s'estrenin hauran d'estar doblades o subtitulades en català. Els empresaris parlen d'imposició política i lingüística i asseguren que la nova llei posa en perill un sector ja està en crisi. De fet, les grans distribuïdores internacionals ja han amenaçat amb distruibuir menys còpies.

L'imam i el president de l'associació islàmica de Cunit s'han assegut al banc dels acusats. El fiscal els considera culpables dels delictes d'amenaces i coaccions contra la mediadora cultural del seu municipi. La defensa en demana l'absolució.

Ara tanquem el recorregut que aquesta setmana hem fet per l'Índia, en que us hem explicat iniciatives per millorar la vida de les dones. Iniciatives que promouen ONG'S com "Ajuda en Acció", en el marc de la campanya "Mou-te per la igualtat, és de justícia", que té com objectiu una societat no sexista.

L'Espanyol s'enfrontarà al Sampdoria italià al Trofeu Ciutat de Barcelona el 31 de juliol. Ara parlem ja del Mundial de Sud-àfrica perquè demà comencen els quarts de final amb el duel entre el Brasil i Holanda. El torn de la selecció espanyola arribarà dissabte. Amb la moral ben alta després de guanyar Portugal, els homes de Del Bosque es creuaran amb Paraguai.

ROSELL S'ESTRENA COM A PRESIDENT

Sandro Rosell ha pres posesió aquest migdia com a 39è president del Barça. I aquesta tarda, la seva junta ha pres ja les primeres decisions, encara que les esportives no les explicaran fins demà. De moment han fet oficials els nous càrrecs directius, que tindran un codi ètic. En canvi, la presidencia d'honor de Johan Cruyff la volen sotmetre a l'aprovació dels socis. Antoni Rossich serà el nou director general, en substitució de Joan Oliver, que s'en va amb una indemnització de 852 milions d'euros.

A Montmeló ja és tot a punt perquè demà comencin els entrenaments del Gran Premi de Catalunya de MotoGP. Els dirigents del circuit esperen un gran èxit de públic i és que els pilots espanyols arriben com a líders de les tres categories. A més, la de Moto 2 la domina el manresà Toni Elias.

Ficha técnica
Géneros
Información y actualidad
Idiomas
Catalán