L'Informatiu: L'Informatiu - 01/10/2014  | RTVE Play
L'Informatiu  L'Informatiu - 01/10/2014

01/10/2014 00:27:33
L'Informatiu - 01/10/2014 L'Informatiu - 01/10/2014
L'Informatiu - 01/10/2014 00:27:33 01/10/2014
Sinopsis
  • El Parlament ha tirat endavant la Comissió de Control de les Consultes Populars amb els vots dels 4 partits partidaris de la celebració de la consulta. PSC, PP i Ciutadans no han participat a la votació al considerar que la suspensió de la llei de consultes per part del Constitucional podria implicar que estiguessin cometent una il·legalitat Tot després d'una sessió de control en la que Esquerra i la CUP han demanat al govern que aposti per la desobediència civil. Una petició que ha tingut una resposta clara d'Artur Mas: ara no és el moment.
  • Es el moment en el que el Parlament ha aprovat la llista de noms que formaran la Comissió de Control de Consultes Populars, una espècie de Junta Electoral que hauria de fer el seguiment del procés cap a la consulta del 9 de novembre. Només hi han votat a favor els partidaris de la consulta./ PSC, PP i Ciutadans ni tant sols han votat peqruè creuen que es podria estar contradint la suspensió fixada pel Constitucional. / Abans dl'aquesta votació el president de la Generalitat ha enviat dos missatges molt clars: als seus socis que li demanen desobediència els ha dit que no és el moment i al PP li ha dit que no rectificarà./ I tot i que el govern català ha suspès la campanya institucional, la web de la consulta del 9N continua operativa
  • La suspensió cautelar de la consulta ha generat protestes al carrer durant les darreres hores. Un grup de persones va intentar acampar durant la nit davant de la Delegació del govern central a Barcelona. Els Mossos d'Esquadra els van desallotjar. A la tarda, milers de persones es van concentrar en diferents municipis catalans contra la decisió del Tribunal Constitucional i a favor de la independència. La vicepresidenta del govern espanyol diu que el seu executiu respecta la llibertat d'expressió però també la llei.
  • El sindicat Manos Limpias ha presentat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya una querella contra Artur Mas. L'acusa de prevaricació, malversació de fons públics, desobediència, rebel·lia i sedició per haver firmat el decret de convocatòria de la consulta prevista pel 9-N. En el text demana a més, com a mesures cautelars, la inhabilitació del president i l'ingrés a presó provisional. Manos Limpias ja es va querellar contra Mas al febrer  per la declaració de sobirania, un cas que va ser arxivat.
  • El governador del Banc d'Espanya ha assegurat avui que el debat sobiranista no ha afectat els mercat pero ha recordat que una Catalunya independent no podria assegurar els dipòsits dels ciutadans. Luis Maria Linde alerta que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea de forma automàtica. 
  • L' Audiència Nacional investigarà al fill petit de Jordi Pujol, Oleguer , per blanqueig de capitals i un delicte contra la Hisenda pública. El jutge Pedraz només ha acceptat parcialment la querella presentada per Podemos i Guanyem contra tota la família Pujol. En l'auto creu que cal investigar Oleguer per  la seva participació en diferents societats domiciliades en paradisos fiscals. El magistrat però rebutja investigar a la resta de membres de la família perquè ja hi ha altres causes judicials obertes contra ells. 
  • L'AVE entre Girona a Figueres continua sense funcionar a causa de la inundació de les vies. L'alcalde de Girona ha demanat explicacions a ADIF i garanties de que no es tornarà a repetir
  • A la sessió de control al govern el conseller de salut, Boi Ruiz, ha considerat "impecable" l'actuació de l'Agència de Salut Pública en els brots de legionel·losi a Sabadell i Ripollet amb 8 morts i 40 afectats. ICV, PSC i ERC li han recriminat que en cap moment n'hagi donat explicacions als ciutadans. Ruiz diu que compareixerà al Parlament per explicar la gestió del brot.
  • A Barcelona, cada setmana es produeixen tres víctimes greus en accident de moto, tot i que en els darrers 7 anys l'accidentalitat en moto s'ha reduït d'un 43 per cent. Són dades de l'últim informe del RACC, que proposa bescanviar multes per formació viària i un Pla Pive per afavorir la circulació de motos més segures i menys contaminants.
  • Des d'avui els gossos poden viatjar en el metro de Barcelona. L'ordenança de protecció, tinença i venda d'animals de la capital ha introduit aquest permís que els defensors dels animals celebren com un gran pas. Això si, es farà amb condicions i sota la respoabilitat del propietari
  • L'expedició blaugrana ha arribat de matinada després d'haver sofert la primera derrota de la temporada en competició oficial./ Com el Barça, l'Athlètic de Bilbao va perdre un partit en el que era favorit./ I avui arriba el torn pels dos equips madrilenys a la Champions. L'Atlètic de Madrid rep la visita de la Juventus de Torí, líder del seu grup; mentre el Reial Madrid jugarà a Sòfia davant el modest Ludogorets
  • Ficha técnica
    Géneros
    Información y actualidad
    Idiomas
    Catalán