El debat de La 1: Francesc Homs | RTVE Play
El debat de La 1  Francesc Homs

25/04/2013 00:55:51
Recomendado para todos los públicos
Francesc Homs Francesc Homs
Francesc Homs 00:55:51 25/04/2013
Recomendado para todos los públicos
Sinopsis

El conseller de la Presidència i Portaveu del Govern català, Francesc Homs, ha assegurat a El Debat de la 1 de TVE a Catalunya que l'espina més perillosa de Catalunya és tot "allò que afecta la cohesió de la nostra societat, la gent que no té feina,", per aquest motiu, es treballa tots els marcs legals disponibles per poder convocar la consulta al 2014. Segons Homs, "Catalunya ha estat més capaç de demostrar unitat que Espanya en aquests anys". Sobre aquesta unitat ha puntualitzat que ERC diu com nosaltres, en aquestes condicions del 0'7% de l'objectiu de dèficit no hi ha pressupostos. Hi ha acord en fer les coses d'una determinada manera. No es hi veiem amb cor a fer uns pressupostos.

En aquest sentit, creu que ¿som capaços de posar-nos d'acord i ha recordat que a la societat catalana hi ha una "posició majoritària que la consulta es faci, si pot ser acordada millor, però que es faci". Tot i que considera difícil un acord amb el govern espanyol, amb qui ha confirmat que "hi ha diàleg però no negociació, Homs creu que s'ha d'intentar". En aquest sentit, la resposta ¿esto no me viene en la ley es una resposta pròpia d'un funcionari però no d'un governant, ha dit el Conseller. També ha explicat que saben com fer la consulta: "hi ha 5 vies legals per poder fer la consulta" i ha confirmat que "el calendari s'està complint: projecte al parlament, fet; constitució de la ponència, un dels punts de l'Estatut de Catalunya on diu que tenim competència exclusiva per fer consultes, tot i que no són refrendàries; informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics, fet. Tenim un any per assolir-ho.

A l'entrevista de Cristina Puig s'ha mostrat confiat en la flexibilització del dèficit i el procés: "suposo que Rajoy contestarà sobre el que el poble demana" i s'ha definit com un romàntic, pragmàtic, un dialogant, cristià. Segons ell, "s'em pot acusar d'un punt d'ingenuïtat". Si el govern espanyol fa una proposta de finançament o flexibilitza el dèficit, el portaveu del Govern de la Generalitat ha dit que "hi serem però no farem que Catalunya ho empenyi fins que arribi al final exhaust i, a més, que això no es compleixi". Segons que ha reiterat, "el nostre propòsit és la consulta. És la nostra prioritat: la consulta i el dret a decidir".

Respecte la caixa buida, Homs ha dit que "al 2012 vam fer un dèficit del 2'3% i per arribar a allò vam vendre patrimoni i retallar una de les 14 pagues dels funcionaris" si gastes uns diners que no tens has de trobar algu que te'ls deixi i sinó quedes a deure i costa molt pagar". Segons Homs "aquí som" en aquest moment. Gastem uns diners que no tenim i ens costa fer front a les factures¿, ha dit. Per això, assegura que "no liderarem una negociació sobre el finançament. (...) quan ens proposin una cosa l'estudiarem però anem cap al dret a decidir".

Pel que fa al futur candidat de CiU a la presidència, Homs ha explicat que "parlar d'això és accessori" i ha recordat que en el seu moment "el president va dir convoco eleccions i perquè no hi hagi dubtes que el procés me'l vull apropiar, no em torno a presentar". Tot i que a la reunió d'aquesta setmana de Convergència Democràtica s'ha dit que Mas tornaria a presentar-se, el portaveu del Govern diu que "la decisió l'ha de prendre la persona afectada"

Ficha técnica
Dirigido por
Quim Barnola
Reparto
Quim Barnola, Toni Aira, Joan López Alegre, Toni Bolaño, Nacho Martín Blanco, Jordi Mercader, Cristina Puig, Rafa López, Carles Fernández, Andreu Mayayo, Milagros Pérez Oliva, Martí Saballs, Anna Simó, Àlex Sàlmon, Xavier Fina, Esther Vivas, Gemma Ubasart, Rafael de Ribot, Esperanza García, Manuel Cuyàs, Olga Grau, Miquel Martín Gamisans, Lola García, Maria Vila, Astrid Barrio, Esteve Crespo, Oriol Nolis, Marta Lasalas, Jordi Barbeta, María Jesús Cañ
Géneros
Información y actualidad
Idiomas
Catalán