Plaça gran   Plaça gran - 25 d'octubre 2014 25/10/2014 29:55

Acudim a Organyà, Alt Urgell, en ocasió de la Fira del Llibre de Muntanya que es va celebra fa uns dies.

En el decurs de la jornada es ret homenatge a l’activista cultural Esteve Albert del que enguany se celebra el centenari del seu naixement.

Parlem amb en Xavier Garcia, periodista i escriptor que al llarg dels anys s'ha significat en la defensa dels moviments ecologistes i dels valor humans i culturals de la gent del país. Ens descriu el tarannà de l’Esteve Albert.

Com que som a l’Alt Urgell, demà dedicarem el programa a diversos trets culturals i etnològics de la comarca. Ara, entre entrevista i entrevista, fem un avanç del seu contingut que inclou declaracions actuals i gravacions retrospectives. Els acordionistes del Pirineu i el seu divulgador, l’Artur Blasco, són els protagonistes del primer tràiler.

Ens adrecem a un dels components de la taula rodona sobre el centenari. Jordi Pasques n’és el comissari i alhora una persona molt activa en la defensa i coneixement de la natura i l’entorn pirinenc. Ens parla de l’efemèride i ens interpreta el territori.

El Pont d’Arcalís ens interpreta el Pasdoble de Muntanya.

Entrevistem al conseller de Cultura, en Ferran Mascarell, i parlem de la descentralització i de les llibreries de referència arreu de Catalunya. La Maria Barbal ha presentat el seu darrer llibre a Tremp abans de fer-ho a Barcelona... malgrat l’editorial. Mascarell creu que el centralisme inspirat en el model de principis del segle XX d’una Barcelona que irradia cultura arreu del país, sortosament s’ha canviat pel que ell anomena model de centralitats múltiples.

I ve bé aquí recordar les recomanacions que ens feia la Marta de la Central, una d’aquestes llibreries de referència situada a Tremp.

Després, amb el tècnic de cultura del Consell Comarcal de l’Alt Urgell comentem la potència de l’oferta etnogràfica que coordina l’Isidre Domenjó. Ell ens descriu, a més, l’origen dels premi literari Homilies d’Organyà, que s’han lliurat com a cloenda de la Fira del Llibre de Muntanya.

Plaça gran
Más opciones