Plaça gran   Plaça gran - Campllong 28/09/2014 29:55

Dèiem ahir que de la mateixa manera que parlem d’un equipament punter en investigació, també ens dediquem a copsar el sentiments de la població urbana o rural a traves de les seves manifestacions tradicionals que tenen generalment un origen vinculat amb l’economia. Moltes fetes han estat l’expressió alegre després de la collita! Les festes majors en són una bona síntesi i els mercats, l’evidència dels guanys obtinguts i de l’abastament necessari.

Una persona que ha viscut la transformació de les festes és el compositor de sardanes Antoni Mas. Ahir varem parla amb ell al seu estudi de Caldes de Malavella. Ell ha conegut l’època en que els músics es quedaven a dormir al poble on actuaven en cases particulars!

Les festes majors d’abans, era més feixugues pels músics. L’iniciaven amb la passada, seguint per l’ofici, les sardanes, el concert i el ball. Avui generalment es limiten a les sardanes i el ball però algunes també i inclouen el concert.

Vàrem demanar a l’Antoni que ens indiques una festa que encara tingues algun tret de la tradició i com que en el calendari érem a tocar de la festa major de Campllong, municipi del Gironès, cap allà ens vàrem adreçar.

Amb el director de la Orquestra La Selvatana sabérem les particularitats d’una formació centenària. Parlem amb en Josep Farràs abans d’iniciar l’audició de sardanes.

Abans els músics, habitualment en negre, cobraven a l’acabar el ball repartint a part iguales els diners que s’havien fet venen les entrades i servint begudes al bar. La part corresponent als músics era repartida de forma equitativa, es deia anar a parts. Ara es fa d’una altre manera perquè es necessari que l’ajuntament financii bona part de la festa sinó tota. L’Antoni Mas no ho troba bé.

Però aquest aspecte el contempla l’ajuntament de Campllong que sí que fa  pagar per entrar a escoltar el concert. I com que veiem ple l’aforament, cal considerar que la gent ho accepte de bon grat. És també l’opinió de l’alcalde, en Lluís Freixas.

Trobem a la periodista Mercè Planas. Coneixedora de festes i orquestres ens presenta el director i al tècnic que mana els llums.

A la sortida de l’envelat acostem el micròfon als espectadors. Volem saber les preferències d’aquesta matrimonis que aprofiten qualsevol ocasió per ballar a la modalitat tradicional: agafats.  I com a comiat apropem el micròfon a lregidora de festes i a l’equip de la comissió format per força nois i noies del poble.

Plaça gran
Más opciones