Món possible   Món possible - 16 de desembre de 2017 16/12/2017 01:00:30

Amb la concessió del Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència, l'Europarlament fa costat a l'Asamblea Nacional o Parlament veneçolà, suspès i substituït per l’Asamblea Constituyente. Un premi a proposta del Grup Popular i Liberal de l’Eurocambra, però amb l’oposició de l’Esquerra, absent a l’acte de lliurament, perquè el considera un premi polític.

En paraules del president del Parlament europeu, Antonio Tajani, el guardó vol ser un homenatge a tot el poble veneçolà, a les 157 víctimes mortals de les protestes al carrer, als més de 350 presos polítics i als que han hagut de sortir del país. Tajani ha anunciat que una missió d’observadors europeus estaran presents a les eleccions presidencials que s’han de celebrar en els pròxims mesos a Veneçuela.

En recollir el Premi Sàkharov, Julio Borges, president de l’Asamblea destituida, i Antonio Ledezma, alcalde de Caracas fugit a Espanya, demanaven el suport de la Unió Europea i de tota la comunitat internacional, perquè les eleccions presidencials siguin netes.

També hi eren presents familiars d’alguns dels opositors presos, com la dona de Daniel Ceballos, Patricia Gutiérrez, alcaldessa de San Cristóbal, a l’estat de tàchira. Ens explica que “cap home ha d’estar prés per les seves idees polítiques”. Gutiérrez es mostra convençuda que el Premi Sàkharov serveix “perquè el món conegui la situació de Veneçuela” i perquè “l’Oposició s’uneixi en la lluita per una Veneçuela lliure”, de cara a les Presidencials.

Parlem també amb una de les finalistes al premi, Aura Lolita Chávez, una activista guatemalenca a favor dels drets dels indígenes kitché i de les dones. Denuncia l’espoli de les empreses trasnacionals, com l’ACS de Florentino Pérez, dels territoris on s’instal.len.

I continuem parlant de l'amenaça que suposa el Canvi Climàtic, amb Josep Cabayol i el professor Javier Martín Vide, coordinador de l’Informe sobre Canvi Climàtic a Catalunya.

Món possible
Más opciones