Món possible   Món possible - 20 d'octubre de 2018 20/10/2018 58:09

Aquesta setmana, visita “Món possible” l’activista hondurenya indígena lenca Margarita Pineda, companya de l’assassinada Berta Cáceres. Perseguida i amenaçada també, Margarita afirma que no pot callar davant la falta de respecte a la vida, tant de les persones com de la Mare Terra. “Com a poble indígena, tenim dret a ser protegits” —diu— i demana a la comunitat internacional “que no financïi les multinacionals que exploten i contaminen, que esgoten l'aigua. No són empreses de desenvolupament, són empreses de mort i destrucció. El que volem els pobles indígenes és que ens deixin viure en pau. No es tracta només de la nostra salut, sinó de la del planeta”.

Margarita Pineda ha estat a Catalunya, convidada pel projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. En la mateixa caravana ha participat la Janahuy Paredes, fundadora del Comitè de Familiars de Persones Detingudes Desaparegudes a Mèxic, com el seu pare, desaparegut l’any 2009. Janahuy denuncia la impunitat d’aquests crims —més de 37 mil desaparicions— i reclama saber la veritat i que es faci justícia. “Hi ha una política de negació i minimització —es lamenta—, l’Estat mexicà maquilla la vulneració de drets humans, davant dels organismes internacionals, que només fan recomanacions, no castiguen”.

I aquesta semana parlem també de com afecta el canvi climàtic a la vinya? Un exemple: a la comarca del Penedès, les dades parlen de fins a un terç de reducció de la producció de vi. I alguns eleven encara més la xifra de pèrdues. L’explicació ens la dona el Josep Cabayol: hi plou menys i la temperatura ha pujat més que a la resta del país. I això afecta les collites.

Per això, Robert Savé, coordinador de Vitivinicultura de l'IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, assenyala que “cal repensar-se el sistema de producció, anar cap a una agricultura de secà, on es primi la qualitat per sobre de la quantitat i optar per varietats de ceps autòctones, més resistents a la sequera”.

Món possible
Más opciones