Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 24 de desembre de 2017 24/12/2017 26:06

Aquest diumenge hem començat parlant dels pensaments de Zadie Smith, escriptora nascuda a Londres que publica "Tiempos de Swing" a l'editorial Salamandra. Una novel·la sobre l'efervescent relació entre dues nenes mulates amants del claqué ambientada als anys '80. Una història sobre mares i filles, conflictes de classe i raça amb Michael Jackson i Madonna de ballarins secundaris. És conscient que no s'ha de sobrevalorar el talent perquè és una qüestió de sort. El talent ha de ser un deure, compartir allò que t'ha tocat a la vida. Zadie Smith troba en la ficció una eina molt útil per esquivar la sensació de sentir-se petita, ja que permet col·locar-te una disfressa.

Entrevistem a Daniel Gasol, doctor en Estudis Avançats en produccions artístiques i Recerca i artista i Laura Huerga, editora de Raig Verd que publiquen "Polititzacions del malestar" que reuneix debats i jornades, projectes artístics i reflexions sobre com gestionar la vulnerabilitat. Un projecte que va començar a l'Arts Santa Mónica i que continua amb un arxiu digital que es mantindrà actiu i obert a tothom al web www.polititzacionsdelmalestar.org.

Avui en dia són importants el procés, el compromís i la dimensió col·laborativa. Cal buscar estratègies per poder gestionar el malestar tant a nivell individual com col·lectiu. El malestar social pot ser el motor i el centre d'energia per fer una transformació profunda a nivell polític, social, econòmic i cultura. L'art s'ha demostrat com un instrument eficaç per canalitzar els conflictes.

Laura Mercader explica com passar de la Societat del Malestar a la Societat del Benestar des d'un espai polític feminista on es treballa l'ètica dels afectes i l'empatia. Alfonso Levy destaca la importància de l'emoció per commoure i fer-nos moure. La creativitat genera utopies i obre noves perspectives.

El sentit de l'humor es converteix en una eina eficaç per enfocar injustícies i conflictes. Es poden aprofitar les crisis per fer palanca en la força vulnerable. La por serveix per exercir control i vigilància, per immobilitzar-nos. El capitalisme promou l'èxit i la competició i està obsolet en la societat actual, caldria repensar un altre sistema. Elsa Plaza apunta que als instituts s'hauria de treballar de manera més activa la qüestió de l'art com a eina per obrir-se al pensament crític que avui en dia ens estan furtant. Cal qüestionar-se i posar en crisi el propi aprenentatge.

Llibres, píxels i valors
Más opciones