Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 9 d'abril de 2017 09/04/2017 26:37

Aquest diumenge hem començat amb la reflexió sobre les portades dels discos i aquells LP's que han fet història. Dos treballs discogràfics que varen canviar el curs de la música popular fa mig segle. Dos dels àlbums més influents del rock varen tenir un impacte però amb tempos diferents. L'àlbum dels Beatles, Sergent Pepper's i l'àlbum The Velvet Underground amb Nico són antitètics i varen ampliar els límits de la música pop en diferents direccions i de diferent manera. Es varen publicar el 1967, el Sergent Pepper's es va convertir en una obra mestra optimista i multicolor. La seva contraposició seria l'àlbum de la Velvet amb una mescla de rock, pop i caos amb Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison i Maureen Tucker i la veu d'ultratomba de Nico.

Entrevista a Maria Dolors Sàrries, editora de Meteora i la nostra prescriptora cultural que ens portarà a parlar de pintura, d'un assaig per a pensar sobre l'Islam i les viles dels llibres i el seu futur. Comencem recomanant la lectura del darrer llibre de Dolors Bramon "L'Islam avui, alguns aspectes controvertits" editat per Fragmenta. Una eina pedagògica de primer ordre per orientar-nos amb rigor i profunditat en alguns dels aspectes més controvertits de l'Islam (coneixem conceptes com Gihad o Xaria, la falàcia de la condemna de mort per adulteri, les veritats i mentides sobre la dona a l'Islam, el marit, la dot i la maternitat, reflexions sobre el Mediterrani Islàmic i el concepte de civilització islamocristiana).

Dolors Bramon és experta en religions i història. Un assaig que proposa rigor, honestedat i respecte sobre les diferents visions de l'Islam que considera deformades.

Viatgem fins a París i concretament al Louvre per proposar-vos una sortida al Museu del Louvre per veure l'esperada exposició de Vermeer i els seus coetanis. La mostra pictòrica titulada "Vermeer i els mestres de la pintura de gènere" amb escenes idealitzades de la vida privada, de manera sobèrbia realitzades: són els homes i les dones que formen part d'aquesta nova societat.

Vermeer només va viure només 43 anys on no va poder assaborir l'èxit. va ser oblidat durant 2 segles, va ser crític d'art al s.XIX i al voltant d'ell s'ha anat teixint una llegenda. També es poden gaudir de les obres de Gérard Dou, Gérard Ter Borch, Jan Steen, Pieter de Hooch o Frans Van Mieris.

En darrer lloc analitzem el fenomen dels booktown o les fires de llibres relacionats amb ciutats. La darrera va ser a Montblanc, abans a Cervera i també Bellprat. Amb l'editora Maria Dolors Sàrries ens preguntem si hi ha abús, saturació de festivals i reclamem més implicació a un fet cultural que s'ha de cuidar tant en la forma com en el contingut.

Els editors van fins aquestes fires amb una sèrie de despeses, promocionant llibres i autors i a vegades el públic de les fires no saben on localitzar o disfrutar d'allò que els agradaria. La cultura és un bé preuat i no es pot tractar com un producte de mercat de 2a mà. Cal posar la cultura en valor.

Llibres, píxels i valors
Más opciones