Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 25 de gener de 2019 25/01/2019 28:12


Ja fa 2 anys que funciona un Hospital de Campanya a la Parròquia de Santa Anna de Barcelona. Una aposta de Viqui Molins, Xavier Morlans i Peio Sánchez, reparteixen cafè dolç als sense sostre perquè els dona energia i els protegeix del fred. Cada dia atenen unes 200 persones. No és un menjador social, és una sala d'estar, un lloc on poden trobar repòs i saber com han passat la nit. Són persones que construeixen la seva vida, dia a dia, a l'Hospital de Campanya la base és el respecte. Recordem a la desapareguda poeta Mary Oliver que deia "no hi ha res més patètic que la prudència, quan llançar-se podria salvar una vida, possiblement la teva". La passió per escriure li venia de petita, la seva família era disfuncional i va patir abusos sexuals. L'escriptura la va ajudar a crear el seu propi món.
Entrevistem a l'escriptora i editora, Claudia Casanova, que ens acosta "Historia de una flor" publicada a Ediciones B. Una novel·la inspirada en la primera botànica, Blanca Catalán de Ocón. Un relat d'amor a la ciència, els anhels vitals i la natura. Un homenatge a totes les dones que varen saber trobar el seu propi camí davant les limitacins que els imposava l'època. El somni de dues germanes, els inicis de la Botànica a Europa i un amor prohibit immortalitzat en el nom d'una flor, la Saxifraga Alba.
Una trama que destil·la una exquisida sensibilitat. Elegant i subtil, emociona per la seva força al mesclar realitat i ficció. Tot ben complementat amb un luxe de disseny i edició del llibre, destaquen les il·lustracions precioses de Verónica Algaba a la portada i l'interior.
La protagonista és Alba una nena curiosa i intel·ligent que passa les hores recorrent la vall d'un poble de Teruel (Valdecabriel) creant la seva col·lecció de flors, que cataloga amb molta cura. En fa un herbari. La seva german Luisa, la seva confessora l'acompanya a la recerca dels exemplars d'insectes més bonics i sorprenents. 2 germanes que han heretat l'amor per la natura de la seva mare, Mercedes. També l'interès pel món i creure en les seves facultats.
Fins el petit poble on aquesta acomadada família passa els estius, arriba un dia Heinrich Wilkomm, un reconegut botànic centre europeu. Una passió per la ciència que compartirà amb Alba i que aviat evolucionarà cap a quelcom més prohibit, secret i inolvidable. Els unirà el descobriment d'una flor que tots dos anomenen per primera vegada, la Saxifraga Blanca, que ell rebatejarà com a Saxifraga Alba, una flor blanca senzilla amb arrels tan profundes, que serà capaç de créixer entre les pedres.
El contrapunt a Alba serà un personatge masculí, Fernando, segur, taxatiu i que portarà la tristesa a la família. Entremig la construcció del Ferrocarril, un avenç necessari però que requereix de gran inversió. Un dels altres personatges de la trama és el Padre Bernardo, un capellà que revolucionarà el poble i que proposarà fer una escola per ensenyar als fills dels camperols a llegir i escriure. La trama comença i acaba amb el casament de l'Alba el 15 d'octubre de 1888.
 

Llibres, píxels i valors
Más opciones