Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 10 de setembre de 2017 10/09/2017 26:45

Aquest diumenge hem començat parlant de Carme Ollé, una fotògrafa quasi invident a la que una degeneració macular no li impedeix rastrejar la poesia amb la llum. Busca la bellesa i té una obra permanent al Museu Tiflològic de la ONCE. Té a les seves esquenes més de 200 exposicions.

Entrevista a Maria Dolors Sàrries, editora de Meteora i la nostra prescriptora cultural de capçalera. Amb ella comencem la 4a Temporada de Llibres, Píxels i Valors fent un recorregut que comença a París i acaba per les rutes literàries de Barcelona. A la capital francesa hi ha una artista molt interessant al Museu Marmottan Monet: Berthe Morisot. Un museu amb una de les col·leccions d'art impressionista més complertes del món. Hi destaquen les obres de Monet però també té obres dedicades a Berthe Morisot. Una pintora que era model de Manet (que no Monet) i es va casar amb el seu germà.

Berthe Morisot va néixer en una família interessada per l'art (bésneta del pintor Jean-Honoré Fragonard). Li agradava copiar els seus mestres del Louvre. Després entra en contacte amb Édouard Manet i s'uniria a Artistes Anonymes Associés. Un grup que formaven Claude Monet, Auguste Renoir i Alfred Sisley que renegaven de la moda dels salons oficials. Una exposició amb ells seria el tret de sortida de l'impressionisme. Tot i que ho va tenir complicat per ser dona, va tenir molt èxit de públic i crítica que la va qualificar com el talent més refinat d'aquell moment pictòric.

Analitzem les darreres novetats de Meteora acabades de sortir del forn. Comencem amb "Els Amants de la Rambla del Celler" de Víctor Alexandre. Una novel·la que ens explica diverses històries partint d'una parella de 90 anys que passegen enamorats per la Rambla del Celler el 2011. Un veí seu, en Nataniel (Niel) parla amb ells i evoca la seva pròpia història. Uns fets que passen per París, pels refugiats, per la resistència i els anys de l'ocupació alemanya.

Descobrirem les històries de populars exiliats catalans al Rosselló com Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Mercè Rodoreda o Joan Sales al voltant d'un restaurant de París "La Tondue". Mobbing immobiliari, abusos sexuals, manca de valors actuals i un passat de dolor. Un segle sencer de guerra, opressió, silencis, vexacions i una parella que també gaudeix de l'amor, el teatre, l'òpera o el cinema. L'editora del llibre, la Maria Dolors Sàrries s'ha passejat per París recorrent els paisatges i racons més importants de la novel·la Els amants de la Rambla del Celler.

Pels amants de caminar i resseguir els grans literats, Meteora publica "Rutes Literàries de Barcelona" amb les obres i la biografia de Teresa Juvé, Narcís Oller, Josep Maria de Sagarra i Montserrat Roig. L'ha escrit Maria Nunes, una gran experta que ha unit en aquest llibre les seves dues grans passions, ciutat i literatura. Una cartografia emocional que ens ajuda a recuperar la memòria personal i col·lectiva dels autors i de la ciutat.

Podreu descobrir Teresa Juvé i la Barcelona dels Aústries a través de "La Trampa", Narcís Oller amb la Barcelona del s.XIX i obres com "La Febre d'Or". També hi són Josep Maria de Sagarra amb la dècada de 1920 a través de "Vida Privada" i Montserrat Roig amb els anys de la grisor a través d'una dona vital, compromesa, d'una curiositat intel·lectual insaciable i una passió per la vida desbordades.

Llibres, píxels i valors
Más opciones