La llei d'amnistia arriba al Tribunal Constitucional
- Hi haurà dos debats: un d'exposició que comença avui o un ple monogràfic en que es deliberarà sobre la llei
- El president de l'Alt Tribunal amplia a tota la setmana del 23 i 27 de juny la deliberació i votació de la ponèneia


La llei d'amnistia arriba al Tribunal Constitucional, que comença aquest dimarts la deliberació definitiva sobre la llei d'amnistia, després que la setmana passada avalés el gruix de la norma en un esborrany de sentència elaborat per la seva vicepresidenta, la magistrada progressista Inmaculada Montalbán.
Amb un tribunal dividit en les seves postures i després que en l'esborrany de la norma no s'abordés el polèmic delicte de malversació, el Constitucional comença la deliberació amb la vista posada a prendre una decisió definitiva la setmana del 23 de juny.
“⚖️ L'amnistia arriba al Constitucional: la primera sentència, abans de les vacances.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) June 10, 2025
La Comissió Europea considera que no respon a l'interès general | @Palacios_Isabel
➕ Info: https://t.co/kJVdfCOqjI pic.twitter.com/iYOJiLuvtr“
Més dies per debatre la llei
El mateix president del Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, ha acordat aquest dilluns ampliar a tota la setmana del 23 al 27 de juny, de dilluns a divendres, la deliberació i votació de la ponència sobre la llei d'amnistia, que en línies generals avala la constitucionalitat de la norma, per a evitar continuar al juliol.
Conde Pumpido ha donat resposta així a la petició del magistrat conservador Enrique Arnaldo que havia demanat que l'examen del recurs del PP contra la llei d'amnistia s'estengués a juliol per a evitar així un debat "precipitat".
Fonts jurídiques han informat que el president ha decidit habilitar tota la setmana del 23 al 27 de juny, de dilluns a divendres, per a la deliberació i votació de la sentència, que inicialment anava a ser de tres dies, del 24 al 26 d'aquest mateix mes. I ho ha fet amb la finalitat de tenir temps suficient i mantenir la continuïtat de la deliberació i la unitat d'acte amb la votació.
Segons les fonts, aquesta previsió, estudiada detalladament amb la ponent del recurs, la vicepresidenta, Inmaculada Montalbán, és necessària per a poder començar al setembre l'estudi dels 30 temes pendents sobre aquesta matèria, entre els recursos de les comunitats autònomes, tribunals i les empares.
D'aquesta manera, se li dedicaran dos plens. El primer, de caràcter informatiu i no deliberant, que és el que comença aquest dimarts, i que consisteix en una exposició detallada de la proposta per part de la magistrada ponent. El segon, dues setmanes després, per a fer un estudi previ i minuciós de la proposta, serà un ple monogràfic, on podrà dur-se a terme la deliberació que es vulgui i resulti necessària.
La Comissió Europea al·lega contra l'amnistia: "Sembla ser una autoamnistia"
La Comissió Europea sosté que la llei d'amnistia no respon "a un objectiu d'interès general", sinó més aviat "sembla ser una autoamnistia" per formar part d'un acord polític per a aconseguir la investidura del Govern d'Espanya i perquè els beneficiaris han estat claus per a aprovar-la.
La Comissió fa aquest diagnòstic en les seves al·legacions a la qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal de Comptes davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'aplicació de la Llei orgànica d'Amnistia.
"Si hi ha suport per a considerar que les autoamnisties en les quals qui ostenta el poder polític pretén blindar-se garantint-se la seva immunitat jurídica són contràries al principi de l'Estat de dret, sembla que el mateix criteri caldria aplicar quan qui està en el Govern garanteix la impunitat dels seus socis a canvi del suport parlamentari", exposen els advocats de la Comissió Europea.