Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 24 de maig del 2024 | El BBVA formalitza l'OPA hostil al Banc Sabadell

  • Desarticulat un grup criminal de lladres de coure vinculat amb el robatori del 12M
  • Collboni obre la porta a suprimir alguna terminal del port per limitar els creuers
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El BBVA presenta la sol·licitud d’autorització de l’oferta a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
El BBVA presenta la sol·licitud d’autorització de l’oferta a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'actualitat d'aquest divendres passa per la formalització de l'OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell. D'aquesta manera inicia oficialment el procés per rebre les autoritzacions pertinents per absorbir l'entitat catalana. També per l'anunci del Barça de què Xavi Hernández deixarà de ser entrenador blaugrana la temporada vinent. Altres temes destacats de la jornada la desarticulació d'un grup criminal de lladres de coure vinculats a l'avaria que va incidir en la jornada electoral del 12M.

En clau política, destaca el pronunciament de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a favor de suprimir en un futur alguna terminal del port per limitar els creuers. Tot plegat, en l'arrencada de la campanya per les eleccions europees del pròxim 9 de juny i la clausura de les jornades del Cercle d'Economia a Barcelona. Avui clausura l'esdeveniment el president del govern, Pedro Sánchez.

Declaren com a investigats davant la jutgessa quatre dels treballadors del cementiri de Montjuïc de Barcelona denunciats per l'Ajuntament per profanar tombes. Aquest divendres se celebra el primer dia de la 43a edició de l'Aplec del Caragol. L'equip femení viatja aquest matí cap a Bilbao, a l'escenari de la gran final de la Lliga de Campiones

L'actualitat a Catalunya, avui 24 de maig de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:57

    Concentració universitària a plaça Universitat en suport a Palestina

     

    A la plaça Universitat de Barcelona se celebra en aquests moments una concentració unitària en suport a Palestina, coincidint amb l'aixecament de l'acampada dels estudiants de la UB després de 18 dies, després que el Consell Rector acceptés gran part de les peticions dels estudiants de trencar relacions institucionals amb Israel.

    Concentració universitària a plaça Universitat en suport a Palestina | Helena Oset
    rtve Concentració universitària a plaça Universitat en suport a Palestina | Helena Oset
  • 19:50

    El jurat considera culpable d'assassinat per unanimitat la mare de la Yaiza

     

    El jurat popular considera, per unanimitat, que la mare de la Yaiza és culpable d'haver assassinat la seva filla de 4 anys a Sant Joan Despí, al Baix Llobregat, el maig del 2021. El veredicte s'ha pres en menys de dos dies i ara l'acusada s'enfronta a presó permanent revisable. El tribunal popular no admet cap eximent o atenuant d’alteració psicològica, però sí el de col·laboració amb la justícia per haver admès el crim. El mateix, acull les tesis de la fiscalia i l’acusació particular, que asseguren que la nit del 30 al 31 de maig la dona va drogar la Yaiza amb pastilles i l'endemà la va asfixiar i es va intentar suïcidar.

  • 18:50

    El BBVA formalitza la seva opa hostil al Banc Sabadell amb el fullet explicatiu a la CNMV

     

    El BBVA ha formalitzat aquest divendres la seva opa hostil al Banc Sabadell amb la presentació de la sol·licitud d’autorització de l’oferta a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En el fullet explicatiu de l’opa publicat a la CNMV, l’entitat basca confirma els seus plans, i inicia oficialment el procés per rebre les autoritzacions pertinents per absorbir el Sabadell. Tant la CNMV, com el Banc Central Europeu i la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) han de donar el sí.

  • 18:22

    A Girona hi ha més de 100 persones vivint al carrer

     

    Un total de 111 persones sense sostre dormen al carrer a Girona, segons l'últim recompte fet a la ciutat. D'aquests, 99 són homes i dues són dones. Es tracta de xifres superiors a les registrades durant l'últim recompte del 2022, quan se'n van localitzar 86. Per barris, Santa Eugènia i Can Gibert (29), el Barri Vell i el centre (24) i l'Eixample Nord (24) són els que en concentren més. També se n'han localitzat en d'altres zones com el Parc de la Devesa-Mercadal (6); Eixample Sud (6); Germans Sàbat-Taialà (5) o Domeny (5), entre d'altres.

  • 18:00

    FGC inicia les obres de millora dels accessos i les andanes de l’estació de Sant Vicenç dels Horts

     

    Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat aquesta setmana les obres de millora dels accessos, les andanes i el pas inferior de l’estació de Sant Vicenç dels Horts. Els treballs, amb un pressupost de 778.000 euros, es preveu que tinguin una durada de 6 mesos. Les obres consistiran a ampliar de tres a sis les màquines validadores per facilitar l’accés a l’andana de la via 2, direcció Barcelona, renovar els paviments i millorar els accessos existents tant a la via 1 com la 2, i substituir l’enllumenat actual de les dues andanes per nous fanals de tipus LED. 

  • 17:50

    Presó provisional per a l’home detingut per la mort violenta d'una dona a Esparreguera

     

    El jutjat d'instrucció 4 de Martorell, en funcions de guàrdia, ha acordat presó provisional comunicada i sense fiança per a l’home detingut per la mort violenta d’una dona a Esparreguera. La jutgessa ha rebut aquest divendres el detingut en una causa oberta per un delicte d’homicidi o assassinat, que es concretarà a mesura que avanci la instrucció. La jutgessa de Martorell ha aixecat el secret de sumari. 

  • 17:26

    Una vintena de dones acampen a la Plaça Vuit de Març de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

     

    El seu objectiu de l'acampada de 24 hores és mostrar el rebuig a les guerres i la figura de les dones, sovint les primeres víctimes d'aquests conflictes.  Els actes, que comencen tot just a les 17h, estan coordinats per Ca la Dona i comptaran amb el testimoni de dones de països com l'Iran, Síria i Palestina.

  • 17:00

    El 75% dels joves universitaris de Barcelona no està ben informat sobre les eleccions europees

     

    Un 75,4% dels joves universitaris de Barcelona no està ben informat o no segueix les notícies relacionades amb les eleccions europees del 9-J. Així ho constata una enquesta publicada per la Universitat de Barcelona (UB), que també remarca que més de la meitat dels joves no tenen intenció d'anar a votar o bé no tenen una opinió formada al respecte. Pel que fa al Parlament Europeu, l'estudi revela que un 42% dels estudiants té una opinió negativa sobre com la institució representa els seus interessos. 

  • 16:40

    El TSJC fixa per a octubre l'inici del judici per l'1-O, pendent de l'amnistia




     El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fixat el calendari del judici contra els ex alts càrrecs d'ERC processats per planificar el 1-0, amb el 2 d'octubre pròxim com a data d'inici, a l'espera que les defenses sol·licitin la seva anul·lació per l'amnistia.

    Agendes en mà, les parts s'han posat d'acord sobre el calendari del judici, per al que han proposat quinze sessions de matí i tarda, entre el 27 de setembre i el 29 de novembre pròxims.

  • 16:20

    El Cinema Comedia de Barcelona es transforma en el Museu Thyssen

     

    Els cinemes Comedia de Barcelona estan més a prop de convertir-se en el nou Museu Carmen Thyssen. Aquest divendres les parts negociadores han signat un preacord, ara negocien les condicions del contracte. ‘La Vanguardia’ ha apuntat que les famílies Pla i Planàs han firmat aquest preacord amb la baronessa Thyssen, Carmen Cervera, i Stoneweg. Els propietaris de l'immoble que acull els cines Comedia, situat al número 13 del passeig de Gràcia de Barcelona, van dir a principis d’any que llogarein el local a "aquell operador que ofereixi una activitat de major valor afegit a la ciutat i que ofereixi un compromís a llarg termini amb l'explotació de l'espai".

  • 16:00

    Pedro Sánchez assegura que el govern de la Generalitat es decidirà exclusivament des de Catalunya

     

     

    En el marc de la clausura del Cercle d'Economia, el president del Govern ha garantit que mantindrà els compromisos adquirits amb ERC en el passat mandat com la condonació del deute i els traspassos; abordarà la reforma del sistema de finançament, redoblarà la inversió en infraestructures i el seu govern respectarà la història i la cultura catalana. Pel que fa a l'escenari que s'obre després de les eleccions catalanes del 12-M, Sánchez ha insistit que "tots els camins condueixen i passen per Illa". 

  • 14:42

    L'Aplec del Caragol no para de créixer: més penyes i collistes que mai

     

    A les set de la tarda arrenca oficialment 43a edició de l'Aplec del Caragol de Lleida. Comencen tres dies de disbauxa i festa al recinte dels Camps Elisis de Lleida. Des de la central de reserves, la federació de colles ha comprat els productes que utilitzaran aquests tres dies les colles, amb una despesa que voreja el milió d'euros, tot productes de proximitat a empreses lleidatanes. Com a novetat també, l'Aplec crea per primer cop una barra de productes sense alcohol. Amb restaurants i hotels plens, es calcula que l'aplec genera un impacte econòmic a la ciutat d'uns 20 milions d'euros.

    L'Aplec del Caragol no para de créixer: més penyes i collistes que mai | Informa: Joana Sendra
    rtve L'Aplec del Caragol no para de créixer: més penyes i collistes que mai | Informa: Joana Sendra
  • 14:15

    1 de cada 10 persones amb VIH desconeix que té la infecció

     

    Cada any continua havent-hi milers de casos nous i el 7,5% de les persones amb el VIH no saben que són transmissores. Dels nous casos de SIDA que es detecten anualment, la meitat es diagnostiquen de forma tardana, el que endarrereix l'inici del tractament i la possibilitat d'assolir una càrrega viral indetectable què eviti la transmissió de la malaltia. D'aquí que GESIDA anima a perdre la por a la prova del VIH i crida a aprofitar qualsevol analítica de sang rutinària per a demanar afegir aquest biomarcador diagnòstic. A Catalunya una de cada 10 persones infectada pel VIH desconeix que ho està, per aquest motiu cal recordar la importància de la detecció precoç.

    1 de cada 10 persones amb VIH desconeix que té la infecció | Informa: Anna Bañeres
    rtve 1 de cada 10 persones amb VIH desconeix que té la infecció | Informa: Anna Bañeres
  • 14:05

    La 17a edició de Litterarum potencia l'art com a teràpia

     

    La programació inclou 14 espectacles literaris i 27 presentacions de llibres amb artistes i autors procedents de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Pel que fa als espectacles, destaca un tastes de 'Mar i Cel', el musical 'Dones de paraula' i 'Desolació', amb versos, de Miquel Martí i Pol, que clourà aquesta edició. Enguany s'ha ampliat el Litterarum Petits, donats que és un públic que creix. El programa inclou quatre commemoracions, entre els quals: els centenaris de les morts dels poetes Àngel Guimerà i Joan Salvat Papasseit.

    La 17a edició de Litterarum potencia l'art com a teràpia | Informa: Pilar Ribas
    rtve La 17a edició de Litterarum potencia l'art com a teràpia | Informa: Pilar Ribas
  • 13:47

    El Barça comunica a Xavi Hernández que no continuarà com a tècnic blaugrana la temporada vinent

     

    Fonts del club han confirmat aquest divendres que Xavi deixarà l'equip a final d'aquesta temporada i que el de Sevilla de diumenge serà el seu darrer partit a la banqueta. Precisament, en les darreres hores s'ha filtrat l'acord amb el tècnic alemany, Hansi Flick.

  • 13:29

    Desarticulat un grup criminal de lladres de coure vinculat amb el robatori a la línia Barcelona-Montcada.

     

     

    Els Mossos han detingut quatre membres d’una xarxa criminal a la qual relacionen presumptament amb sis sostraccions de cable de coure que es van produir des de passat 1 de maig fins el 22 del mateix mes i que, entre d'altres, van afectar les eleccions catalanes del 12M. Entre els detinguts hi ha el propietari d’una empresa de gestió de residus per un delicte de receptació. Es va negar en dues ocasions a què els Mossos d’Esquadra fessin inspeccions i va quedar sancionat per incompliment de la normativa.

  • 13:13

    Jaume Collboni defensa la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell i la limitació de creuers

     

    L'alcalde de Barcelona considera la desfilada de Louis Vuitton bona per la ciutat i emmarca les protestes en el dret democràtic a expressar-se quan s'està en contra d'alguna cosa. Jaume Collboni ha defensat també la limitació de creueristes. Declaracions durant la presentació del Pla Endreça l'estiu que suposa 600 efectius més de guàrdies urbans, treballadors de la neteja i agents cívics.

    Collboni defensa la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell i la limitació de creuers | Maite Boada
    rtve Collboni defensa la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell i la limitació de creuers | Maite Boada
  • 13:06

    Els embassaments de les conques internes ja freguen el 28% de la seva capacitat

     

    Els pantans que es nodreixen de les conques internes acumulen 194 hm3 d'aigua i estan al 27,9% de la seva capacitat. Les pluges i el primer desgel han fet que aquesta setmana les reserves d'aigua s'hagin situat per sobre de les que hi havia ara fa un any. En el cas particular del sistema Ter-Llobregat, el nivell mitjà és superior, del 29,2%, quinze dies després que el Govern n'aixequés l'emergència per tornar a l'escenari d'excepcionalitat amb el 24,8% de reserves. En alguns pantans la remuntada és més visible, com al pantà de Sau, avui al 24,3% quan fa dos mesos estava a l'1%.

  • 13:00

    Darnius no pot consumir aigua de boca des del setembre

     

    Darnius no pot consumir aigua de boca de la xarxa des del mes de setembre després de detectar nivells més alts dels permesos de trihalometans. L'Ajuntament atribueix la situació a l'extrema sequera i també al sistema de captació, que és "antic" i té dificultats per filtrar les impureses. L'alcalde, Josep Madern, espera que la situació es resolgui amb la instal·lació a finals de mes d'una planta potabilitzadora per tractar l'aigua del riu Arnera.

    Sense aigua de boca a Darnius des del setembre pels alts nivells de trihalometans | Gemma Esteba
    rtve Sense aigua de boca a Darnius des del setembre pels alts nivells de trihalometans | Gemma Esteba
  • 12:47

    L’Audiència de Barcelona anul·la la investigació per suborn contra el Barça, Laporta i exdirectius en el cas Negreira

     

    L’Audiència de Barcelona ha descartat que el jutjat del ‘cas Negreira’ pugui investigar per suborn al Barça i als seus dirigents o exdirigents, en considerar que la Federació Espanyola de Futbol no és una entitat pública i el vicepresident dels àrbitres no era funcionari. D’aquesta manera, exclou del cas aquest delicte pel qual era investigat el club, així com el seu president, Joan Laporta, l’expresident Josep Maria Bartomeu i dos exdirectius més.

  • 12:33

    La patronal PIMEC s'oposa rotundament a l'opa hostil llançada pel BBVA sobre el Banc Sabadell

     

    El president de l'organització, Antoni Cañete, reclama a les institucions que han de vetllar per la competència al mercat que actuin en conseqüència. Avisa que de produir-se la fusió, les condicions financeres per a les empreses, sobretot les més petites, empitjorarien de manera molt significativa. "Cada vegada que s'ha produït una fusió o una absorció el que perdem és la llibertat, la diferenciació i la competitivitat en el mercat", assegura Cañete.

  • 12:18

    Obert el procés de preinscripció a la Formació Professional

     

    Des d'avui i fins al 30 de maig, pot fer-se la preinscripció a cicles de Formació Professional. Com a novetats més destacades, aquest any les places s’assignen segons la nota i no a l’ordre de petició, tant als cicles mitjans com als superiors. També se suprimeix l’acte públic de gestió de la llista d'espera. Un cop finalitzada la preinscripció, entre el 12 i el 16 de setembre, s’introduirà un període de repesca específic per a les persones que no han fet la preinscripció o no han obtingut cap plaça.

  • 12:17

    Trànsit recomana evitar circular dissabte al matí per la C-33 i l’AP-7 a la zona del Circuit de Montmeló pel Gran Premi

     

     

    Trànsit també preveu una situació complicada a la C-17, l’altra carretera que envolta el circuit, i per això demana als vehicles que vagin cap al nord utilitzar la C-32 com a alternativa. El director del SCT, Ramon Lamiel, ha advertit que confluirà la mobilitat habitual d’un cap de setmana de finals de maig i la que comporta el gran esdeveniment, que té lloc de divendres a diumenge, i ha recomanat al públic del Gran Premi moure's en transport públic.

    Pics de fins 6.000 vehicles a la zona del Circuit de Montmeló pel Gran Premi | Marga Esparza
    rtve Pics de fins 6.000 vehicles a la zona del Circuit de Montmeló pel Gran Premi | Marga Esparza
  • 12:05

    Barcelona reforça l’estiu de la Copa Amèrica amb 600 treballadors municipals més

     

    L’Ajuntament de Barcelona reforçarà, com cada estiu, diversos serveis operatius municipals amb uns 600 treballadors, sobretot a la zona litoral, que aquest any acollirà la Copa Amèrica de vela. En el marc del Pla Endreça, la Guàrdia Urbana tindrà 200 agents diaris més, dels quals 100 patrullaran a peu, en bicicleta, quad o dues barques a les 10 platges de la ciutat. El pla estiu estarà en marxa des d’aquest dissabte fins a finals d’octubre.

  • 11:52

    El Govern espanyol reitera el seu compromís d'aconseguir que el català, així com l'euskera i el gallec, sigui oficial a les institucions europees

     

    Espanya va traslladar el tema per primera vegada el setembre de l'any passat, en plenes negociacions per la investidura de Sánchez i coincidint amb el semestre de la presidència espanyola al Consell de la Unió Europea. Aleshores la votació prevista es va ajornar per les reticències expressades per bona part dels socis europeus. 8 mesos i 5 reunions després la qüestió continua encallada i no hi ha uns terminis definits. El Govern espanyol defensa que es tracta d'una qüestió "d'identitat nacional" i ha presentat diversos documents per esvair els dubtes mostrats pels Estats membres.

  • 11:30

    Enrico Letta presenta al Cercle d'Economia el seu informe per millorar el mercat únic europeu

     

    L'ex primer ministre italià proposa integrar els serveis financers, de telecomunicacions i energia per ser més forts sobretot davant els Estats Units i la Xina. Letta alerta que cal reforçar el mercat interior per tal de poder competir amb la Xina i els Estats Units. "Les pimes no s'estan beneficiant del mercat únic", ha avisat. "El mercat únic, en realitat, està molt fragmentat", insisteix.

  • 11:15

    Collboni justifica la desfilada de Louis Vuitton al Park Güell i emmarca les protestes en la "normalitat democràtica"

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha valorat positivament que la marca francesa Louis Vuitton escollís Barcelona per fer la seva desfilada i ha afirmat que les protestes ciutadanes contràries a l'acte que es van fer al voltant del Park Güell formen part de la "normalitat democràtica". "Hem d'estar igualment d'orgullosos de poder acollir aquests esdeveniments com de respectar el dret a la protesta i la manifestació", ha declarat. Per a Collboni, que Louis Vuitton hagi optat per la capital catalana "dona suport, impulsa i projecte" el sector de la moda catalana i barcelonina. 

  • 10:45

    Collboni defensa limitar l’arribada de creuers i no descarta suprimir alguna terminal "si fos necessari"

     

    L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha obert la porta a eliminar alguna de les terminals de creuers del port de la ciutat per tal de reduir l'arribada de creueristes. El consistori recorda que l’últim conveni signat amb el Port va ser el 2018, quan van arribar 2,6 milions de creueristes, i va servir per allunyar del centre les terminals. No obstant això, el 2023 van arribar 3,6 milions de turistes en creuer, 1,6 dels quals van fer només escala de poques hores. Per això, l’Ajuntament i el Port han iniciat converses per signar un nou conveni.

  • 09:30

    Criteria Caixa adquireix el 9,4% de la constructora ACS. 

     

     

    Criteria (hòlding inversor de Caixabank) ha anunciat aquest divendres al matí que ha adquirit una participació del 9,4% de la multinacional de Florentino Pérez ACS, segons ha informat en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

    Aquesta operació arriba pocs dies després que Criteria també oficialitzés que es feia amb el 17% de la immobiliària Colonial. Caixabank també disposa del 5% de Telefonica.

  • 9:10

    González Laya demana tancar files a la Unió Europea: "Ens juguem decidir quin futur volem".

     

     

    L'exministra d'Afers Exteriors i degana de la Paris School of International Affairs, Arancha González Laya, demana un tancament de files a la Unió Europea de cara a aquestes eleccions europees del 9 de juny: "Ens juguem decidir quin futur volem o posar-lo en mans de l'elector nord-americà o del partit comunista xinès".

    En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, González Laya alerta que "l'amenaça" de la UE està a la frontera i "s'anomena Putin": "La batalla d'Ucraïna és la nostra batalla".

     
  • 8:40

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 24 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:30

    Palomera alerta que els lloguers de temporada s'han disparat amb la llei de l'habitatge: "Deixa un gran forat"

     

     

    El cofundador d'Idra, Jaime Palomera, alerta que la regulació dels lloguers protegeix als llogaters de "pujades abusives", però no impedeix pujades: "Com que hi ha aquest gran forat amb els lloguers de temporada, bona part queda en paper mullat". 

    I deixa palès que amb els lloguers de temporada el preu de les habitacions és el que abans es cobrava per un pis sencer: "L'expressió barraquisme vertical és bastant adequada"

     
  • 08:25

    Tomben el decret dels lloguers de temporada.

     

     

    El Parlament rebutja el decret del Govern per regular el lloguer de temporada amb el vot en contra de Junts i l'abstenció del PSC. La normativa, que volia evitar que aquest tipus de lloguer escapés de la regulació de preus ha caigut amb el vot en contra de Junts i l'abstenció del PSC i només ha rebut el suport d'Esquerra, Comuns i la CUP. La consellera de Territori en funcions, Ester Capella, ha carregat contra socialistes i Junts a qui acusa d'afavorir el fraccionament dels habitatges per especular i saltar-se la llei.
     

     
  • 8:20

    Els estudiants celebren el trencament de la UB amb Israel i aixecaran l’acampada aquest divendres. 

     

     

    Els estudiants de la UB que acampen en suport a Palestina han decidit que avui a la tarda aixecaran la protesta. Fa 19 dies que van decidir plantar les tendes a l'Edifici Històric de la Universitat i han aconseguit que el Centre trenqui relacions amb Israel. 

     
  • 8:10

    Tret de sortida a la campanya de les eleccions europees. 

     

     

    Aquesta nit ha començat la campanya per les eleccions europees. Les migracions, la defensa i els conflictes internacionals marcaran la conversa al llarg d'aquestes dues setmanes. 

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 24 de maig de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.