Enlaces accesibilidad

El lloguer de temporada queda fora de la limitació de preus a Catalunya

  • El Parlament ha tombat el decret llei amb els vots en contra de Junts, PP, Vox i Ciutadans i l'abstenció del PSC
  • El Govern d'ERC i el Sindicat de Llogateres acusa els partits de voler afavorir l'especulació

Per
La Casa Orsola, a l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona, on els veïns lluiten contra l'especulació de l'edifici
La Casa Orsola, a l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona, on els veïns lluiten contra l'especulació de l'edifici

Cau la regulació dels lloguers de temporada i d'habitacions a Catalunya. El Parlament ha tombat el decret, que havia impulsat el Govern per "tapar" el vuit legal del topall als preus dels habitatges, amb el vot en contra de Junts i l'abstenció del PSC.

La consellera de Territori, Ester Capella, els ha retret que la cambra catalana podria "tornar a fer història", però la negativa de la majoria dels grups parlamentaris no ho ha permés. Capella ha insistit que amb aquesta normativa es pretenia "parar els peus a aquells que han utilitzat l'habitatge per especular".

A Catalunya, hi ha 140 municipis on està limitat el preu del lloguer, però només per habitatges sencers i lloguer de llarga estada.

Els arguments en contra

Malgrat que tots els grups parlamentaris estan d'acord que hi ha un problema d'habitatge, el decret aprovat pel Govern d'ERC que equiparava aquest d'arrendaments al lloguer tradicional per poder topar-ne el preu només ha rebut el suport de Comuns i CUP

Els socialistes s'han abstingut al·legant que cal regular-ho millor, amb més consens amb els partits i agents implicats. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha posat en dubte l'efectivitat de la norma. Uns arguments compartits per Junts, que hi han votat en contra.

Tombada la regulació del lloguer temporal i d'habitacions

PP, Vox i Ciutadans s'han sumat a Junts per tombar la regulació, ja que defensen que no és compatible amb el dret a la propietat privada. Alejandro Fernández qualifica de "catastròfiques" les polítiques d'habitatge del Govern, mentre Carlos Carrizosa ha lamentat que el Govern "interfereixi en el mercat" i l'ha acusat de regular malament l'habitatge.

Lluita contra l'especulació

La consellera en funcions ha carregat contra socialistes i Junts, a qui ha acusat d'afavorir el fraccionament dels habitatges per especular i saltar-se la llei. I ha defensat que el decret ha estat impulsat per "consolidar el dret a l'habitatge". La republicana ha assegurat que l'executiu en funcions vol evitar l'especulació i el "frau de llei".

Els Comuns defensen que la normativa és un "pas important" per garantir el "sostre digne" i han advertit el PSC que aquesta la regulació serà una "condició imprescindible" per arribar a un acord per formar govern. La CUP ha recriminat als socialistes i a Junts el fet de voler arribar a un "consens" amb aquells que "s'estan lucrant gràcies a l'especulació".

El Sindicat de Llogateres, indignat

El Sindicat de Llogateres s'ha situat en la línia del Govern i també ha acusat els partits que hi han votat en contra de posar-se al costat dels especuladors. El portaveu Enric Aragonès ha carregat contra PSC i Junts per “donar barra lliure a les pujades del lloguer”.

“Ho han demostrat en la primera votació que s’ha fet després de les eleccions, tombant, no un gest del govern anterior, sinó una conquesta de drets del sindicat i del moviment per l’habitatge de Catalunya”, ha dit. El sindicat avisa que no descansaran fins que la regulació dels lloguers sigui total i efectiva.