Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 22 de maig del 2024 | Núria Marín deixarà l'alcaldia de l'Hospitalet del Llobregat el 15 de juny

  • García-Castellón interroga Marta Molina d'ERC pel cas Tsunami, la resta han demanat ajornar-la o no es presentaran
  • El Govern aprovarà en el Consell de Ministres del 28 de maig el reconeixement de l'Estat palestí
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Núria Marín, abandona l'alcaldia de l'Hospitalet del Llobregat després de 16 anys
Núria Marín, abandona l'alcaldia de l'Hospitalet del Llobregat després de 16 anys

L'actualitat d'aquest dimecres passa la decisió de Núria Marín de deixar l'alcaldia de l'Hospitalet del Llobregat després de prop de 16 anys al capdavant. Un altre centre d'atenció del dia està posat en l'interrogatori del jutge Garcia-Castellón a la secretària d’ERC, Marta Molina, que ha negat que el Tsunami fos violent.

Altres temes destacats de la jornada són la repatriació dels cossos de les tres víctimes catalanes de l’atemptat a l’Afganistan de la setmana passada. Aquest dimecres s'espera la declaració de la mare de la Yaiza i autora de l'assassinat de la seva filla de 4 anys el 2021.

En clau política, el president del Govern, Pedro Sánchez ha anunciat al Congrés que dimarts reconeixerà l'Estat Palestí. I aquest dijous arrenquen les jornades del Cercle d'Economia a Barcelona, amb la inauguració per part de Pere Aragonès i Jaume Collboni en plenes negociacions per la investidura.

Resum de notícies a Catalunya del 22 de maig del 2024 

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:45

    Núria Marín deixarà l'alcaldia de l'Hospitalet del Llobregat el 15 de juny

     

    L'ara tercer tinent d'alcalde, David Quirós, assumirà el relleu de la també senadora i vicepresidenta del PSC, segons ha pogut confirmar RTVE.  Després de prop de 16 anys al capdavant del consistori Marín abandonarà el càrrec, per "motius personals". Les mateixes fonts també recorden Marín ja havia dit que aquest seria el seu darrer mandat. La decisió arriba tot just un mes després de les eleccions al Parlament de Catalunya. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ja va anunciar en campanya que si formava govern, la també alcaldessa socialista Núria Parlón seria la consellera d'Interior.

  • 19:50

    Presó provisional per al detingut a Vilanova i la Geltrú per la mort violenta d'un altre home

     

    El jutjat d'instrucció número 6 de Vilanova i la Geltrú ha decretat aquest dimecres presó provisional comunicada i sense fiança per a l'home de 60 anys detingut dilluns pels Mossos d'Esquadra en relació amb la mort violenta d'un altre individu. Els fets van tenir lloc la tarda del 19 de maig en una zona de barracots de la mateixa localitat. El detingut ha contestat només a preguntes del seu lletrat. La causa està oberta per un delicte d'homicidi dolós. A més de la declaració del detingut, el jutge també ha pres declaració a testimonis i familiars de la víctima. Finalment, el jutge ha decretat l'aixecament del secret de sumari.

  • 19:21

    Aragonès avisa que l'estat del benestar serà "molt difícil" a Catalunya si no s'acorda un nou model de finançament

     

    El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha advertit que el sosteniment de l'estat del benestar serà "molt difícil" si no hi ha un canvi en el model de finançament. "O hi ha un acord clar i significatiu en l'acord de fiançament o la Catalunya dels 8 milions no la podrem pagar", ha assegurat des de la conferència inaugural de la reunió anual del Cercle d'Economia, que ha començat aquesta tarda. "Arribarem a un sostre i ja hi estem arribant", ha afegit el president, que ha recordat que l'any que ve tornen les regles fiscals en l'àmbit europeu.

  • 19:05

    Minut de silenci a Esparreguera pel crim masclista de diumenge

     

    L'Ajuntament d'Esparreguera (Baix Llobregat) ha mostrat la seva "repulsa" a "qualsevol forma de violència", després que diumenge aparegués el cos d'una dona al voral del carrer Puig, una carretera que arriba fins a la Colònia Sedó resseguint el riu Llobregat.

  • 18:00

    Antoni Bassas rebrà el Premi d'Honor de la Premsa Comarcal 2024

     

    Es tracta del guardó més important de tots els que lliura anualment l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC). L'anunci s'ha fet aquest dimecres en roda de premsa a l'Espai Línia de Barcelona. El guardó es lliurarà el proper divendres 31 de maig durant la Festa dels Premis Premsa Comarcal que se celebrarà a la Sala Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). El president de l'ACPC, Francesc Fàbregas, ha destacat la "trajectòria" i "professionalitat" de Bassas, al qual ha qualificat, alhora, de "referent en el món dels periodistes".

  • 17:24

    Desmantellada una plantació amb 245 plantes de marihuana al barri de Pardinyes de Lleida

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres dues persones de 43 i 44 anys com a suposats responsables d'una plantació 'indoor' de marihuana en un habitatge del carrer Antoni Agustí, situat al barri de Pardinyes, a Lleida. Les detencions són el resultat d'una investigació iniciada a l'abril després de tenir indicis del cultiu i una vegada recollits els indicis suficients, la policia ha fet entrada i perquisició al domicili on s'han comissat 245 plantes de marihuana i una complexa instal·lació amb ventiladors, aires condicionats, focus, filtres i estris per afavorir el cultiu de les plantes en espais tancats. A més, s'ha constatat que el sistema elèctric estava connectat fraudulentament a la xarxa general.

  • 17:52

    Collboni alerta que "bloquejar la governabilitat" aturaria inversions i "incrementaria la desafecció política"

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha alertat que "bloquejar" la governabilitat de Catalunya "dilataria debats" sobre inversions i les aturaria i "significaria impedir millorar la productivitat i el benestar dels ciutadans". "Bloquejar conduiria a una repetició que no faria res més que incrementar la desafecció política", ha advertit l'alcalde des del Cercle d'Economia. Collboni ha demanat a totes les forces polítiques que siguin "capaces" d'arribar a acords i ha subratllat que, a les eleccions, els catalans van decidir "obrir una nova etapa".

  • 17:39

    Llum verda per ampliar i reformar la comissaria dels Mossos de Sant Martí

     

    La Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma inicial la Modificació del Pla General Metropolità per reformar la comissaria dels Mossos de Sant Martí i convertir-la en la nova seu de la Regió Policial de Barcelona. Les obres haurien d'haver arrancat el primer trimestre d'aquest any i estar enllestides la tardor de 2026. L'edifici incorporarà criteris d'eficiència energètica i Interior hi invertirà 23 milions d'euros.

  • 16:45

    Detingut un noi de 18 anys a Terrassa per temptativa d'homicidi

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir el 17 de maig un home de 18 anys per temptativa d'homicidi. La policia catalana el considera el presumpte autor d'una agressió greu en un carrer del centre de la localitat que va tenir lloc el 30 de març. Des de feia setmanes, els Mossos investigaven una baralla entre dos grups de joves, que va acabar amb un dels participants ingressat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Els agents no descarten més detencions en relació amb aquest cas.

  • 16:18

    La calor augmenta el risc d'hospitalització

     

    La calor a l'estiu augmenta el risc d'hospitalitzacions un 10% en qualsevol malaltia. És el resultat d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona que ha analitzat més d'11 milions d'ingressos durant una dècada. Les causes amb més impacte de les altes temperatures són els trastorns metabòlics i obesitat; insuficiència renal; infecció urinària; sèpsia; litiasi i intoxicació per fàrmacs o drogues. 

  • 15:55

    7 de cada 10 MIR es plantegen marxar de Catalunya

     

    Set de cada deu metges interns residents (MIR) que s’estan formant en unitats docents catalanes s’han plantejat marxar a l’estranger un cop obtinguin el títol d’especialista i menys de la meitat (39%) no es veu treballant al sistema sanitari públic d’aquí a deu anys. La càrrega de treball destaca com a principal factor negatiu de l’exercici professional. El 81% dels enquestats tenen jornades que superen les 48 hores setmanals.

  • 15:30

    La Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra arriba al Port de Barcelona amb 16 agents

     

    Ho farà amb 16 agents, entre comandaments i mossos, i quatre embarcacions, una d’elles una moto d’aigua. La de Barcelona se suma a les bases que la Policia Marítima ha desplegat els darrers anys a Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar. El Director General de la Policia, Pere Ferrer, ha explicat que la celebració de la Copa Amèrica ha accelerat l’arribada a Barcelona de la Policia Marítima.

  • 15:00

    El Tribunal Suprem ha rebutjat la denúncia de Manos Limpias contra la diputada de Junts Miriam Nogueras per les declaracions que va fer en un ple del Congrés contra els jutges del procès.

     

    En una interlocutòria, el Suprem assegura que les expressions utilitzades per Nogueras estan emparades en la inviolabilitat parlamentària dels diputats per opinions manifestades en l'exercici de les seves funcions.

  • 14:37

    Foment del Treball acusa el Govern d'autoritari per dinamitar el diàleg social amb els convenis



    La patronal catalana ha acusat el Govern de "filibuster i autoritari" per "dinamitar conscientment" el diàleg social donant prioritat als convenis autonòmics i provincials per sobre dels estatals i sectorials.  Considerar que l'executiu legisla "contra els empresaris". El Consell de Ministres va aprovar ahir la prevalença dels convenis autonòmics, sempre que les seves condicions siguin més favorables per als treballadors. Foment ha lamentat que el Govern "traeixi" la negociació col·lectiva per a "afavorir els interessos" d'actors pròxims a l'actual executiu.

  • 14:26

    Vox descarta aliar-se amb PP o PSC per a l'elecció de membres de la Mesa del Parlament



     El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha descartat aquest dimecres aliar-se amb el PP o el PSC per a assegurar-se l'elecció d'algun membre en la nova Mesa del Parlament, que es constituirà el pròxim 10 de juny. Garriga ja ha advertit que Vox "no farà costat a cap formació política" en el ple del 10 de juny, sinó que solament votarà als seus propis candidats per a la presidència del Parlament, les dues vicepresidències i les quatre secretaries de la Mesa.

  • 13:53

    Creu Roja Girona atén prop de 4.000 persones més que fa quatre anys en situació de vulnerabilitat extrema

     

    Creu Roja va atendre 32.263 persones en extrema vulnerabilitat el 2023 a les comarques gironines. Això suposa un increment de prop de 4.000 usuaris en aquesta situació respecte al 2019. Una xifra que "preocupa" l'entitat "pel perill que passi a ser crònic". A més, el coordinador de Creu Roja a la demarcació de Girona, Jordi Martori, explica que bona part d'aquestes persones són treballadors que no poden arribar a final de mes, per la pujada dels preus o que no poden atendre necessitats bàsiques dels seus fills.

  • 13:38

    Demanda contra 16 clàusules "abusives" en els contractes de lloguer d'Immo Criteria

     

    El Sindicat de Llogateres ha interposat la primera demanda col·lectiva de cessació de tot l'Estat per aconseguir la nul·litat de 16 clàusules "abusives" que figuren en contractes de lloguer d'Immo Criteria, un grup promotor de CaixaBank. Ho ha fet a través del Col·lectiu Ronda, en considerar que aquestes condicions "contravenen" fins a cinc lleis relacionades amb l'habitatge i els drets dels consumidors. Hi ha unes 2.000 famílies afectades.

  • 13:27

    Cada cop arriben més dofins a les costes catalanes

     

    Aquest dimecres se celebra el Dia Internacional de la Diversitat Biològica. La desaparició d'ecosistemes als oceans, és, entre altres la causa dels canvis de rutines d'alguns animals marins. L'augment de la nidificació de tortugues a les platges catalanes n'és un exemple, però també ho és l'arribada de més dofins.

    Cada cop arriben més dofins a les costes catalanes | Judit Huerta
    rtve Cada cop arriben més dofins a les costes catalanes | Judit Huerta
  • 13:26

    Cinc investigats per la profanació de nínxols del Cementiri de Montjuïc per endur-se joies i or

     

    El jutjat d'instrucció 10 de Barcelona està investigant cinc persones en la causa per la profanació de 162 nínxols del Cementiri de Montjuïc per endur-se joies i or. El procediment està obert des de l'agost del 2023 arran d'una denúncia de Cementiris de Barcelona. Aquest està obert pels presumptes delictes de danys i contra el respecte als difunts. Un dels investigats va declarar al març, mentre que els altres quatre estan citats a fer-ho aquest divendres.

  • 13:10

    Es doblen les hectàrees de bosc afectades per la sequera

     

    La sequera ha afectat més de 66.000 hectàrees de bosc a Catalunya. És una xifra rècord des que es van començar a avaluar els efectes de la falta de pluges a les zones forestals. Els registres es van iniciar el 2012, coincidint amb un altre episodi prolongat de sequera i aleshores hi havia 40.000 hectàrees afectades. Era el màxim fins a les 66.500 comptabilitzades el 2023, l'última dada disponible. És el doble de les 33.000 del 2022 i les conseqüències són evidents sobre el terreny.

  • 12:46

    Sabadell celebra un minut de silenci en record del guia i fotògraf Toni Espadas, assassinat a Etiòpia

     

    L'Ajuntament de Sabadell ha celebrat un minut de silenci en record del guia i fotògraf català Toni Espadas, que va morir assassinat a Etiòpia mentre col·laborava en l'elaboració del programa televisiu 'Socios por el mundo' per al mitjà de Xile 'Canal 13'.

  • 12:43

    L'impacte de la calor: hi ha patologies que causen major hospitalització i més risc. 

     

     

    Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona i l'Inserm de França han analitzat l'impacte de la calor de l'estiu en els ingressos hospitalaris entre 2006 i 2019, i el que s'ha observat és que en general,  hi ha patologies que causen major hospitalització i una població amb més risc. 

    Impacte de la calor: hi ha patologies que causen major hospitalització i més risc
    rtve Impacte de la calor: hi ha patologies que causen major hospitalització i més risc
     
  • 12:35

    El Casal dels Infants busca voluntaris pels casals d'estiu

     

     

    Crida del Casal dels Infants per aconseguir voluntaris que formin part del seu equip d'estiu, per oferir casals i colònies per a infants i joves en risc d'exclusió social.  Les activitats es faran entre l'1 de juliol i el 24 d'agost, i necessiten 100 voluntaris per setmana que se sumaran a l'equip del casal, que està format per 270 persones. A aquests infants i joves, els casals i colònies els serveix per canviar el seu dia a dia i gaudir de noves experiències. En total hi participaran 1.500 infants i joves de Barcelona, Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià del Besòs i Salt.

    El Casal dels Infants busca voluntaris pels casals d'estiu | Marga Esparza
    rtve El Casal dels Infants busca voluntaris pels casals d'estiu | Marga Esparza
  • 12:33

    Aturem Hard Rock carrega contra els Comuns per "renunciar" al Hard Rock

     

    La plataforma Aturem Hard Rock ha carregat contra els Comuns després que el diputat Jaume Asens hagi dit a la Ser Catalunya que descarten situar el 'Hard Rock' com a línia vermella en les negociacions amb el PSC per investir Salvador IIla com a president. "10 dies heu tardat a renunciar al compromís d'oposar-se al Hard Rock i renunciar al futur del Camp de Tarragona", ha dit la plataforma en un missatge a 'X'. I ha acusat el partit d'utilitzar el projecte com a "moneda de canvi per pactar amb el PSC més de dretes de la història".

  • 12:12

    Investiguen una agressió a un home abandonat malferit a les portes de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen l'agressió a un home que dilluns al matí va ser abandonat a les portes d'Urgències de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida. La víctima estava malferida, amb múltiples talls als braços i a les cames. Els sanitaris el van atendre ràpidament i van haver d'aplicar-li punts de sutura. Des de l'hospital es va alertar els Mossos d'Esquadra, que van obrir una investigació per identificar l'agredit. Segons indica el rotatiu, la policia també va recollir l'enregistrament de les càmeres en les quals es podrien veure els fets.

  • 12:00

    La mare de la Yaiza confessa que sentia "ràbia" cap al pare de la nena, però nega que matés la filla per fer-li mal a ell

     

    En el cinquè dia de judici per la mort de la Yaiza el maig del 2021, ha declarat la seva mare, acusada dels fets. La Cristina ha confessat de nou haver matat la filla de quatre anys, i ha dit que sentia "ràbia" cap al pare de la nena, però ha negat que la matés per fer-li mal a ell. També ha acusat el pare d’haver tingut una actitud “molt possessiva” cap a la nena des que va néixer.

  • 11:49

    PIMEC aconsegueix tenir veu pròpia al Diàleg Social espanyol

     

    L’entrada al Consell Econòmic i Social, el màxim espai de representativitat d’àmbit espanyol, era una reivindicació històrica de la patronal catalana.  El reial decret llei 2/2024 aprovat pel Consell de Ministres reconeix la representació al CES d’organitzacions empresarials que tinguin la condició de més representatives en la seva comunitat autònoma.  El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha remarcat que es tracta d’una “fita històrica” perquè les pimes tinguin una “representació real, justa i amb veu pròpia allà”.

  • 11:42

    Asens descarta situar el Hard Rock com a línia vermella en les negociacions amb el PSC

     

    El líder dels Comuns, Jaume Asens, ha apuntat que "parlar de línies vermelles no ajuda" en les negociacions per formar govern. En una entrevista a SER Catalunya, Asens ha dit que "no es pot anar a les negociacions amb línies vermelles, però sí amb exigències", ha expressat. També ha advertit al PSC que "moltes de les coses que està defensant", si vol una investidura, "caldrà flexibilitzar-les". 

  • 11:29

    Molina nega a García Castellón que el Tsunami fos violent i assegura que l’independentisme és pacífic.

     

     

    La secretària d’ERC, Marta Molina, investigada en el 'cas Tsunami', ha dit aquest dimecres al magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón que ni ella ni la plataforma Tsunami Democràtic van fer crides a la violència la tardor del 2019 en les protestes contra la sentència del ‘procés’.

    La dirigent republicana ha declarat per videoconferència des d’un jutjat de Barcelona i ha assegurat que anava coneixent les convocatòries de Tsunami a través de la premsa. La declaració ha durat uns cinc minuts, només ha respost a la seva advocada, i el magistrat l’ha deixat en llibertat perquè cap acusació ha demanat una mesura cautelar.

  • 11:21

    Laura Borràs lamenta que la justícia espanyola està "absolutament embogida"
     

     

    La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha lamentat aquest dimecres que la justícia espanyola està "absolutament embogida", després d'abrigallar a la secretària de Moviments Socials d'ERC, Marta Molina, abans de declarar en la Ciutat de la Justícia investigada per la causa de 'Tsunami Democràtic'.  "Estem, hem estat i continuarem estant sempre que faci falta defensar als perjudicats, els represaliats d'aquesta Justícia espanyola absolutament embogida que vol anar en contra de la unitat popular", ha declarat en una atenció als mitjans.
     

  • 11:05

    Gabriel Rufián augura que el PP acabarà pactant amb Junts: "M'és igual el que diguin a Catalunya"

     

     

    El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha augurat aquest dimecres que el PP d'Alberto Núñez Feijóo acabarà pactant amb Junts. "Sempre em causa sorpresa quan diu que Sánchez està en mans de l'independentisme. Vostè hauria pactat amb Junts, ho dic directament i em dona igual el que diguin a Catalunya. Vostè hauria pactat amb Junts, i pactarà amb Junts. Ho farà", ha afirmat dirigint-se a Feijóo. 

  • 10:55

    Reintroduïts més de 600 exemplars de tritó del Montseny en el seu hàbitat natural
     

     

    És "l'amfibi més amenaçat de l'Europa Occidental". El projecte per a recuperar la presència de tritons del Montseny en el seu hàbitat natural ha reintroduït més de 600 exemplars. En les últimes setmanes, els experts han alliberat 354 exemplars joves i 266 larves en diferents torrents del Montseny. La Generalitat ha xifrat en més de 3.000 els exemplars de tritó del Montseny alliberats des de 2010 i s'ha marcat com a objectiu mantenir una base genètica que garanteixi el futur de l'espècie i ampliar la seva àrea de distribució, que avui dia són vuit torrents que sumen 12 quilòmetres.

  • 10:45

    Les altes temperatures de l'estiu, sumades a la humitat i a determinats contaminants, impacta en els ingressos hospitalaris.

     

    És una de les conclusions extretes per l'Institut de Salut Global de Barcelona, després d'analitzar més d'11 milions d'hospitalitzacions a urgències en 48 províncies espanyoles entre 2006 i 2019. L'estudi determina que cal activar les alertes per calor no quan hi ha onades de calor sinó també amb temperatures extremes no persistents. 
     

  • 10:30

    Confirmada la identitat de la dona presumptament assassinada per la seva parella a Vic

     

     

    El Jutjat de Vic ha confirmat que el cos trobat dijous passat a Sant Martí de Centelles és el de la dona de 51 anys desapareguda des d'almenys el 19 d'abril, presumptament assassinada per la seva parella a la mateixa capital d'Osona.  Els Mossos van detenir la setmana passada l'home davant la sospita que volia abandonar el país. El jutge va decretar presó provisional.

     


     

  • 10:15

    Junqueras veu "voluntat de venjança" en què Marta Molina  hagi de declarar per 'Tsunami'
     

     

    El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha acusat alguns elements de la justícia d'actuar amb "voluntat de venjança" arran de la declaració aquest dimecres de la secretària de Moviments Socials d'ERC, Marta Molina, investigada per la causa de 'Tsunami Democràtic'. "El fet que alguns elements de la justícia continuïn exercint aquesta repressió profundament antidemocràtica i profundament injusta, i que ho facin a 8 dies de l'aprovació d'una Llei d'Amnistia que expressa la voluntat del poder legislatiu". "És una demostració més que hi ha algunes estructures de poder que no actuen amb sentit de la justícia, actuen només amb voluntat de venjança", ha mantingut.

  • 10:00

    La direcció d'ERC i membres de Junts, Comuns i CUP donen suport a Marta Molina abans de declarar
     

     

    El president en funcions de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, així com membres de Junts, els Comuns i la CUP han abrigallat aquest dimecres a la secretària de Moviments Socials d'ERC, Marta Molina, abans de declarar en la Ciutat de la Justícia investigada per la causa de 'Tsunami Democràtic'. Al crit de 'No estàs sola' i 'Independència' dels presents i amb aplaudiments, Molina ha assegurat a la seva arribada a la Ciutat de la Justícia que tot anirà "bé" i s'ha mostrat convençuda que guanyarà.
     

  • 9:45

    Israel retira als seus ambaixadors a Irlanda i Noruega davant reconeixement de Palestina.

     


    El ministre d'Exteriors d'Israel, Israel Katz, va dir aquest dimecres a consultes als ambaixadors israelians a Irlanda i Noruega després de l'anunci que totes dues nacions reconeixeran el 28 de maig a Palestina com a Estat, i ha advertit a Espanya, que va anunciar el mateix poc després, de les "conseqüències greus" que això tindria.
    "Irlanda i Noruega tenen la intenció d'enviar un missatge als palestins i al món sencer avui: el terrorisme val la pena", ha dit Kantz en un comunicat, en el qual en un to similar a l'adoptat en aquests últims mesos de guerra a Gaza, va dir que reconèixer a Palestina equivaldria a "recompensar a Hamàs".


    Per això, Katz ha ordenat avui el retorn a Israel dels ambaixadors israelians de Dublín i Oslo per "consultes urgents", després que el primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre, anunciés que el seu país reconeixerà a Palestina com a Estat independent el pròxim 28 de maig.

  • 9:21

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 22 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras. 

     

  • 9:15

    Dimarts que ve 28 de maig Espanya aprovarà en Consell de Ministres el reconeixement de l'Estat palestí.

     

     

    Espanya reconeixerà a Palestina, "per pau, per justícia i per coherència", ha afirmat Pedro Sánchez, que alhora recorda que per a arribar a la solució dels dos estats fa falta que les dues parts s'asseguin a dialogar, i aquest és un dels motius perquè el Govern reconegui a l'estat de Palestina.

    D'aquesta manera, el president tracta la situació a Gaza, després de la petició d'arrest contra el primer ministre israelià i els líders de Hamàs. "Netanyahu no té un projecte de pau per a Palestina, lluitar contra Hamàs és legítim, però Netanyahu està generant tant de dolor que la situació entre els dos estats està en seriós perill de ser viable", ha afirmat Sánchez, abans de fer una crida a "fer quan sigui a la nostra mà". I afegeix que la solució dels dos estats és l'única "justa i sostenible".

    Irlanda i Noruega també ha anunciat que reconeixerà l'estat palestí el 28 de maig. 

     
  • 8:57

    El Govern central repatria avui els cossos de les tres víctimes catalanes de l’atemptat a l’Afganistan de la setmana passada.

     

    Així ho ha confirmat el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. Es tracta dels cossos de les dues farmacèutiques de Barcelona i d’un tercer ciutadà nascut a Girona. L’Ajuntament de Barcelona va convocar aquest dimarts un minut de silenci per expressar el condol pels assassinats. Tots tres formaven part d'un grup més gran que visitava Bamian. Hi ha ferits de diversos països, entre les quals una espanyola.

  • 8:53

    Amnistia Internacional denuncia que no hi ha terrorisme. 

     

     

    Amnistia Internacional ha defensat que les mobilitzacions del Tsunami Democràtic després de la sentència de l'1-O "no són terrorisme". AI ho ha dit a través d'un comunicat coincidint aquest dimecres amb la declaració a distància davant de l'Audiència Nacional de la dirigent d'ERC Marta Molina. Segons l'organització, els càrrecs de terrorisme contra els investigats "restringeixen la seva llibertat d'expressió i penalitzen indegudament la desobediència civil".

    AI ha demanat la retirada immediata dels càrrecs de terrorisme per a totes les persones i ha asseverat que els fets investigats no assoleixen el llindar que els estàndards internacionals estableixen per considerar-los terroristes.

  • 8:35

    El cos trobat a Sant Martí de Centelles és el d'una dona desapareguda. 

     

     

    El Jutjat de Vic ha confirmat aquest dimarts que el cos trobat dijous 16 de maig a Sant Martí de Centelles és el de la dona de 51 anys desapareguda des d'almenys el 19 d'abril, presumptament assassinada per la seva parella a Vic. Amb aquesta ja són sis les dones assassinades per aquesta xacra des de principi d'any a Catalunya.

    Els Mossos van detenir la setmana passada l'home davant la sospita que volia abandonar el país. El jutge ja va decretar presó provisional.

    Recordem que el 900 900 120 és el telèfon d'atenció a les víctimes de violència de gènere i entorn, no deixa rastre en la factura, però cal esborrar-lo del registre de trucades.

     
  • 8:30

    Els psiquiatres diuen que la mare de la Yaiza no tenia cap trastorn de personalitat. 

     

     

    Cinquè dia de judici a la dona que va matar la seva filla de 4 anys. Els psiquiatres diuen que la mare de la Yaiza no tenia cap trastorn de personalitat. Segons els seus informes, la dona tenia alguns trets de personalitat evitativa i depressiva, però res que fes pensar que podria matar la nena i després intentar suïcidar-se. De fet, han dit que els preparatius meticulosos del crim durant les setmanes prèvies evidencien que no estava desconnectada de la realitat.

  • 8:25

    El Tribunal Constitucional dona el vistiplau a la pràctica totalitat de la llei d'habitatge espanyola. 

     

     

    Anul·la, però, l'article sobre habitatge protegit La sentència avala la capacitat de l'Estat de legislar sobre una matèria transferida a les comunitats autònomes. El Govern celebra la decisió i diu que es compromet a abordar circumstàncies com l'excés d'apartaments turístics. La Generalitat demana a l'executiu central que desenvolupi el programa específic vinculat a les zones tensionades. 

  • 8:20

    Exteriors treballa per esclarir la mort del fotògraf de Sabadell a Etiòpia. 

     

     

    El ministeri d’Afers Exteriors també treballa per esclarir la mort a Etiòpia del fotògraf  de Sabadell. L’agència de viatges fundada per Toni Espadas ha mostrat la seva commoció i en un comunicat ha remarcat la llarga experiència en el país. Espadas acompanyava a un equip d’un canal de televisió xilè quan van ser atacats.

     
  • 8:15

    Repatriació dels cossos dels tres turistes catalans de l’atemptat a l’Afganistan.

     

     

    El Govern central espera repatriar avui els cossos de les tres víctimes catalanes de l’atemptat a l’Afganistan de la setmana passada. Es tracta dels cossos de les dues farmacèutiques de Barcelona i d’un tercer ciutadà nascut a Girona. L’Ajuntament de Barcelona va convocar aquest dimarts un minut de silenci per expressar el condol pels assassinats. Tots tres formaven part d'un grup més gran que visitava Bamian. Hi ha ferits de diversos països, entre les quals una espanyola. 
     

     
  • 8:10

    García-Castellón interroga Marta Molina pel cas Tsunami.

     

     

    El magistrat de l’Audència Nacional que instrueix el ‘cas Tsunami Democràtic’, Manuel García Castellón, interroga aquest matí per videoconferència la dirigent d’Esquerra, Marta Molina. Entre ells es troba Marta Rovira. La seva declaració ha estat suspesa sine die. El seu advocat ha al·legat incompatibilitat d’agendes. Els altres 5 investigats per aquesta causa podrien declarar més endavant.

    Serà l’única dels 6 investigats citats avui pel magistrat Garcia Castellón, en aquesta causa per un presumpte delicte de terrorisme, que  declararà. Els altres encausats o bé han pogut ajornar la declaració, com Marta Rovira, secretaria general d'Esquerra, o l'empresari Oriol Soler, o bé es troben fugats a l'estranger.

    En aquesta tessitura es troben, entre d'altres, l'empresari Josep Campmajó, I el periodista Jesús Rodríguez. Una compareixença, la de Marta Molina, que estarà precedida d'una concentració de suport en la que participen Esquerra, els Comuns o Òmnium entre d'altres.

  • 8:05

    Pedro Sánchez compareix al Congrés en plena crisi institucional amb l'Argentina. 

     

     

    Aquest matí, el president, Pedro Sánchez, compareix al Congrés dels diputats a partir de les 9 del matí per donar explicacions sobre els negocis de la seva dona, Begoña Gómez. Ho farà en una sessió que inicialment estava prevista per abordar només assumptes internacionals com l'últim Consell Europeu o el reconeixement de Palestina, però, aquesta qüestió que a més ha provocat una greu crisi diplomàtica amb Argentina, s'ha colat a la jornada d'avui. 

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 22 de maig de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.