Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 16 de maig | El Cercle d'Economia demana coratge per fer un govern transversal de centre.

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola.
El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola.

L'actualitat d'aquest dijous està marcada per la crisi interna d'ERC després del daltabaix electoral. Oriol Junqueras no renuncia a seguir liderant ERC. Després de les eleccions europees buscarà un aval "explícit i renovat" de la militància.

També en clau política, Carles Puigdemont afirma que mirarà de formar govern i que té "més opcions" en un escenari de majories simples, però assegura que "no té por" d'una repetició electoral. Precisament, en la seva nota d'opinió, el Cercle d'Economia ha demanat als partits que formin un govern estable que esgoti la legislatura.

El Tribunal Europeu de Drets Humans desestima la demanda de l'expresident Artur Mars, per manca de resposta. A banda, l'Audiència de Barcelona descarta delicte de blanqueig de capitals en el cas Negreira. I quart dia feiner d'incidències a Rodalies amb noves afectacions a l'R4 i l'R1.

Resum de notícies a Catalunya del 16 de maig de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    Primer pronunciament públic del banc Sabadell després de l'opa hostil del BBVA.

     

    El conseller delegat de l'entitat nascuda a Catalunya, Cesar Gónzalez Bueno, ha defensat la negativa del Consell d'Administració del Sabadell a la primera oferta de l'entitat basca i assegura que els va arribar sense negociacions prèvies. Segons el Conseller delegat del Sabadell, el BBVA ha infravalorat el cost de la fusió i això afectaria la rendabilitat del nou banc.

  • 19:30

    El Parlament reafirma el seu compromís amb els drets LGTBI en el Dia contra la LGTBIfobia
     


    En un acte de commemoració del Dia Internacional contra la LGTBIfobia, la presidenta de la Cambra, Anna Erra, ha assegurat que el Parlament "reafirma públicament el compromís institucional i polític a favor dels drets LGTBI i en contra de qualsevol discriminació per raó d'orientació o identitat sexual o d'expressió de gènere", informa la Cambra en un comunicat.

    La presidenta s'ha felicitat pels avanços aconseguits, però ha demanat textualment no caure en l'autocomplaença i "estar alerta davant els intents d'involució i les retòriques conservadores excloents o autoritàries que fomenten l'homofòbia o la transfòbia en una part de la població".

  • 19:00

    Protesta davant la Monumental de Barcelona contra la festa pel Dia Internacional de la Tauromàquia

     

    Una trentena de persones convocades pel PACMA protesten a l'exterior de la plaça de toros Monumental de Barcelona contra la festa privada a favor de la tauromàquia que se celebra a l'interior per celebrar el Dia Internacional de la Tauromàquia. Els manifestants reclamen que s'aboleixin tot tipus de pràctiques relacionades amb la tauromàquia i titllen d'assassins els qui les celebren. A Catalunya es va aprovar una llei el 2012 que prohibeix precisament les festes de braus tot i que el Tribunal Constitucional va anul·lar l'abolició el 2016.

  • 18:20

    Els cinemes catalans reben 13,8 milions d’espectadors el 2023 amb una recaptació de 94,9 milions

     

    Suposa un 22,1% més que l’any anterior, segons les dades de l’Estadística de Cinematografia: Producció, Exhibició, Distribució i Foment, que ha publicat el Ministeri de Cultura i que són molt similars a les anunciades el passat mes de febrer per part de la Federació de Cinemes d'Espanya (FECE) i el Gremi d'Exhibidors de Catalunya. Els films espanyols a Catalunya tenen 2,1 milions d’espectadors, segons el Ministeri de Cultura.

  • 18:00

    Girona no permetrà grups de més de 25 turistes a les visites guiades a la ciutat

     

    Aquesta és una de les mesures que el consistori vol aplicar per buscar l'equilibri amb els veïns de què parlava l'alcalde Lluc Salellas. La vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis, ha explicat que ja s'han reunit amb les dues entitats que es dediquen a fer visites guiades, per fer efectiva aquesta limitació. A més, Geis ha assenyalat que es prohibiran els megàfons, altaveus o qualsevol aparell que es faci servir per amplificar la veu del guia.

  • 17:31

    Lleida es prepara per a un Aplec del Caragol de rècord

     

    Una festa que genera un impacte econòmic a Lleida d'uns 25 milions d'euros. Les colles es gasten uns dos milions per gaudir de la festa durant tres dies. Tot en una edició amb especial protagonisme dels més petits, que tindran la seva pròpia rua el dissabte a la tarda. 

    A més, per primera vegada, l'aplec comptarà amb una barra de begudes sense alcohol, a benefici de l'entitat TEA ponent, de recent creació. Pel que fa als premis de la Fecoll, el Caragol Bover s'atorga a la responsable dels MIR de l'Arnau de Vilanova, Sílvia Bielsa, per haver fet una campanya de difusió de Lleida i aconseguir captar metges per Ponent. 

    Lleida es prepara per un Aplec del Caragol de rècord | Joana Sendra
    rtve Lleida es prepara per un Aplec del Caragol de rècord | Joana Sendra
  • 17:10

    El PSC evita furgar en la ferida d'ERC i demana a Puigdemont que sigui realista

     

    Salvador Illa considera que s'hi ha d'haver temps per "digerir i reflexionar" els resultats del 12M i demana a Carles Puigdemont que accepti el principi de realitat de les urnes. En declaracions a la Cadena Ser, considera que seria un error anar en contra de la voluntat de la ciutadania. El líder del PSC pensa en acords puntals, sobretot pensant en els comuns i ERC de cara a possibles enteses si és investit.

    El PSC evita furgar en la ferida d'ERC i demana a Puigdemont que sigui realista | Àlex Cabrera
    rtve El PSC evita furgar en la ferida d'ERC i demana a Puigdemont que sigui realista | Àlex Cabrera
  • 17:05

    Detinguda una dona a Lleida per intentar clavar una navalla a un agent de la Guàrdia Urbana

     

    Una dona de 45 anys ha estat detinguda aquest dijous acusada d'intentar clavar una navalla a un agent de la Guàrdia Urbana de Lleida. Els fets han tingut lloc passats vint minuts de mitjanit, quan una patrulla de la policia s'ha adreçat al carrer Humbert Torres després de rebre l'avís que una dona hauria provocat danys en un vehicle estacionat a la zona. La policia ha localitzat la sospitosa que, mentre l'identificaven, ha tret una navalla de la butxaca i s'ha abalançat contra un dels agents amb la intenció de clavar-li. L'arma ha impactat contra l'armilla de l'agent i no hi ha hagut ferits. Amb tot, se l'ha detinguda com a suposada autora d'un delicte de temptativa d'homicidi i atemptat contra agents de l'autoritat.

  • 16:59

    Càritas demana actualitzar la llei d'inserció laboral, de més de 20 anys

     

    Càritas Catalunya alerta de la necessitat que les administracions actualitzi la Llei d'Empreses d'Inserció Laboral, perquè té més de 20 anys i no cobreix les necessitats de l'actual situació, ni el volum de persones en situació d'exclusió, que ja representa el 29% de la població a Catalunya.

    Càritas demana actualitzar la llei d'inserció laboral, de més de 20 anys | Marga Esparza
    rtve Càritas demana actualitzar la llei d'inserció laboral, de més de 20 anys | Marga Esparza
  • 16:10

    White Rabbit, un nou museu a Passeig de Gràcia de Barcelona

     

    El bulevard rosa de Barcelona es converteix en un museu immersiu. És el white rabbit que vol acostar la cultura tradicional catalana al Passeig de Gràcia, per on cada dia passen milers de turistes. El museu espera arribar als 100.000 visitants a l'any.

  • 16:00

    Els germans Roca s'expandeixen amb 'L'esperit Roca'

     

    Els tres germans Roca inicien avui un nou projecte a la seva carrera. Obren restaurant i hotel en una antiga fortalesa de Sant Julià de Ramis. Volen que sigui un espai per continuar treballant la creativitat gastronòmica.

  • 15:27

    Mares de germans de llet es troben als jardins de l'Hospital Arnau, a Lleida

     

    Mares de germans de llet han fet una trobada als jardins de l'hospital Arnau a Lleida. Són mares donants i mares receptores, que han necessitat la llet d'altres per a alimentar els seus nadons prematurs. El 2023 el banc de llet de Catalunya va nodrir més de 600 nounats amb aportacions d'unes 740 mares. L'objectiu d'aquestes trobades és donar a conèixer el banc perquè les reserves, d'uns 1.400 litres a Catalunya a hores d'ara, es mantinguin estables. Diumenge és el dia mundial de la donació de llet materna.

  • 15:06

    Restringits a Lleida els accessos a la canalització per l'increment de cabal del Segre

     

    El Segre baixa ple a Lleida, com feia molt de temps que no es veia. Avui porta un cabal de 70 metres cúbics per segon. A l'aigua del desembassament de presses més amunt, s'hi ha ajuntat la del canal de Seròs on fan tasques de manteniment i en desvien l'aigua cap al riu. Per a evitar qualsevol perill, aquesta tarda tornen a restringir els accessos al parc de la canalització.

  • 14:44

    Alumnes de la UPC denuncien els comportaments i agressions LGTB-fòbics amb un vídeo de realitat virtual

     

    Comportaments i agressions LGTB-fòbics com aquests són els que estudiants de la UPC han volgut denunciar amb aquest vídeo de realitat virtual que han elaborat a les aules de la universitat. Una manera de sensibilitzar sobre aquestes situacions, en el marc del Dia Internacional contra la LGTB-fòbia, que se celebra demà. A Catalunya, només al darrer any, s'han registrat 78 agressions. I més de 1.700 des de 2014.

  • 14:22

    Fedea rebutja el finançament singular per a Catalunya i demana replantejar el concert basc



    El director de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), Ángel de la Fuente, creu que la proposta de Pere Aragonès de recaptar el cent per cent dels impostos "seria un problema perquè suposaria una mutació en la naturalesa de l'Estat". "Aniríem cap a una estructura confederal en la qual a més els rics tindrien la capacitat de quedar-se amb gairebé tot l'excedent que ara aporten a la caixa comuna", ha explicat. 

     

    A més, aposta per revisar el càlcul del contingent basc i navarrès: "Els números que surten no semblen raonables, caldria fer-los bé". 

     

  • 14:09

    La falta d'orientació i oferta d'FP, un dels motius de l'abandonament d'estudis

     

    La Fundació Bofill alerta que del 14% de l’alumnat que abandona prematurament els estudis, més de la meitat, el 60%, ho fa en la transició de l’educació obligatòria a la postobligatòria. I és que, segons demostra l’estudi que avui han presentat, el pas cap a Batxillerat o cicles formatius no és només una tria personal i racional sinó el moment en què més es reprodueixen les desigualtats econòmiques, de gènere o culturals.

    La transició escolar, un dels motius de l'abandonament d'estudis | Lourdes Gata
    rtve La transició escolar, un dels motius de l'abandonament d'estudis | Lourdes Gata
  • 14:00

     290 sostraccions de coure a la xarxa d'Adif des de principi d'any

     

    4 línies de Rodalies continuen afectades pel robatori de coure del diumenge. A Catalunya aquest últim any s'han produït 290 sostraccions a la xarxa d'Adif. Més del 30% han afectat la circulació. Un material que és molt preuat; paguen enter 1.000 i 7.000 euros la tona, en funció de la quantitat i qualitat. 

  • 13:37

    Els usuaris de l'R3 denuncien una deixadesa total per part de l'administració

     

    Nou matí d'incidències a Rodalies. A primera hora del matí els trens de la línia R4 han hagut de finalitzar el recorregut una parada abans, al Vendrell per una incidència relacionada amb un tren de mercaderies. Aquesta ha estat una de les línies afectades pel robatori de coure del passat diumenge, que continua alterant altres com l'R3, que encara no arriba a Barcelona.

    Els usuaris de l'R3 denuncien una deixadesa total per part de l'administració | Alma Izquierdo
    rtve Els usuaris de l'R3 denuncien una deixadesa total per part de l'administració | Alma Izquierdo
  • 13:32

    El Port de Barcelona reforma el Moll Oriental per a ús cultural després de la Copa Amèrica



    El Port de Barcelona ha completat la restauració dels 4 embulls del Moll Oriental, uns edificis històrics de principis del segle XX que s'han rehabilitat en el marc de la Copa Amèrica de Vela (que se celebrarà del 22 d'agost al 27 d'octubre) i que des de novembre s'usaran per a esdeveniments culturals. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha celebrat que aquests espais passin a tenir ús cultural després de l'esdeveniment esportiu i ha reivindicat la importància del patrimoni.

  • 12:55

    El Cercle d'Economia reclama un nou govern amb majories sòlides i estables per evitar la repetició electoral

     

    El Cercle d'Economia adverteix de "la temptació" de repetir eleccions al Parlament. El president de l'entitat demana "forjar majories sòlides i estables que permetin fer polítiques ambicioses" i evitar la repetició electoral. En aquest sentit, els empresaris consideren que caldrà "coratge" als partits perquè els implicarà "sortir del bloc" i pactar amb altres forces"En temps de polarització, que degrada la capacitat transformadora de la política, és l'hora d'una transversalitat que permetria repoblar el centre", assenyala.

  • 12:23

    L'Audiència de Barcelona descarta delicte de blanqueig de capitals en el Cas Negreira

     

    L'Audiència de Barcelona descarta el delicte de blanqueig de capitals en el marc del Cas Negreira per falta d'indicis. El cas acusava l'exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), José María Enríquez Negreira, junt amb al seu fill i exdirectius del Barça, per la suposada trama de favors arbitrals al FC Barcelona.

  • 12:00

    Sánchez treu pit dels resultats electorals del PSC

     

    El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat aquest dijous la importància de la victòria de Salvador Illa a les eleccions catalanes de diumenge. Avisa que els catalans han votat obrir un temps nou: "La victòria dels socialistes i en particular d'Illa en vots i escons per primer cop a la història tanca una dècada de divisió i ressentiment a la societat catalana", ha dit en un acte a Madrid, on ha remarcat que aquest pas serà també "beneficiós per tot Espanya".

  • 11:55

    J Balvin actuarà el 28 de maig al Palau Olímpic de Badalona

     

    El cantant urbà J Balvin actuarà el 28 de maig al Palau Olímpic de Badalona amb el tour 'Que bo tornar a veure't'. La gira arriba després d'haver actuat en diferents festivals d'estiu, on va encapçalar diverses actuacions amb entrades esgotades a París, Suïssa, Singapur, Austràlia i molts altres països. Aquesta gira portarà al cantant als escenaris de 20 ciutats europees.

  • 11:45

    El TEDH avala prohibir els símbols religiosos a les escoles, sempre que no hi hagi distincions

     

    El Tribunal Europeu de Drets Humans ha avalat aquest dijous prohibir l’ús de símbols religiosos com el vel a les escoles sempre que la mesura s’apliqui “sense distincions” entre creences. És a dir, que s’impedeixi portar als centres tant símbols musulmans, com cristians o jueus, per exemple. En resposta a un cas flamenc per les queixes de tres noies musulmanes, el TEDH ha conclòs que una prohibició a tots els símbols religiosos visibles que busca protegir “els drets i llibertats dels altres i l’ordre públic” és legítima si és “proporcionada” i no discrimina entre el tipus de creença.

  • 11:38

    Identificades 37 persones, 2 detingudes, al dispositiu policial de La Tancada

     

    L'operatiu policial dut a terme per Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional han identificat un total de 37 persones durant el desallotjament de La Tancada, l'edifici municipal situat a l'antiga Massana, al barri del Raval de Barcelona. Del total, dues persones han quedat detingudes, una investigada i cinc han passat a disposició de la Policia Nacional. Entre tots els identificats acumulaven 149 antecedents policials.

  • 11:30

    Falta de freqüència de trens a Rodalies i combois que no es poden fer servir per culpa de pintades

     

    Quart dia d'afectacions a Rodalies amb diverses línies afectades per les incidències arran del robatori de cable de coure de diumenge passat a Montcada Bifurcació. Els usuaris de Rodalies denuncien la poca freqüència de trens. Rodalies al seu compte de X afirma que hi ha combois que no els estan utilitzant per pintades. Aquesta matinada hi ha hagut un nou acte vandàlic a un tren de l'Hospitalet de Llobregat. Una "xacra", diuen, que l'any passat va suposar un cost de 10 milions d'euros a Catalunya.

  • 11:19

    El TEDH arxiva la demanda d'Artur Mas contra la seva condemna per la consulta del 9N

     

    El Tribunal Europeu de Drets Humans ha decidit aquest dijous tancar el cas de l'expresident Artur Mas contra Espanya sense examinar-lo per la manca de resposta de l'expresident i del seu advocat Xavier Melero. El tribunal va demanar a Mas que aportes les seves observacions al cas després de rebre la resposta d'Espanya, però no va contestar. El TEDH va enviar un nou avís a principis d'aquest any per presentar observacions a tot tardar el 12 de febrer, però tampoc va obtenir resposta. Per això, el tribunal amb seu a Estrasburg ha interpretat que l'expresident "no tenia intenció de continuar" amb la demanda per vulneració de drets humans i ha arxivat el cas.

    El TEDH desestima la demanda d'Artur Mas | Sergi Bassolas
    rtve El TEDH desestima la demanda d'Artur Mas | Sergi Bassolas
  • 11:00

    Puigdemont insisteix que té "més opcions" de governar en un escenari de majories simples

     

    El candidat de Junts+ a les eleccions al Parlament, Carles Puigdemont, ha insistit aquest dijous que té "més opcions" de governar en un escenari de majories simples que el PSC. "En un escenari de majoria simple tenim més opcions nosaltres, més opcions de govern i majoria coherent. No fent invents esperant que PP o Vox s'abstingui. El nostre bloc suma bastants diputats més que el bloc constitucionalista de progrés, bàsicament PSC i Comuns", ha destacat en una intervenció des de Perpignan (França). Després d'assegurar que ja ha començat a fer gestions sobre aquest tema, ha defensat que lluitaran totes les opcions que tenen sobre la taula.

  • 10:23

    Cau al març  un 22,5% la compravenda d'habitatges

     

    La compravenda d'habitatges va retrocedir un 22,5% al març en comparació al mateix mes de l'any passat, fins a les 6.802, segons l'INE. Es tracta de la xifra més baixa en un mes de març des del 2020, quan aleshores es van concretar 6.034 operacions. Si es compara amb el mes anterior, el febrer, el descens es va situar en el 16,6%. Al conjunt de l'Estat, la caiguda va ser una mica més moderada, del 19,3% anual i del 15% en comparació al mes anterior, fins a les 44.878 unitats, en un context encara marcat pels alts tipus d'interès.

  • 10:13

    La fiscalia rebutja investigar membres de la Mesa del Parlament per admetre a tràmit la ILP de la independència

     

    La Fiscalia Superior de Catalunya ha rebutjat admetre a tràmit les querelles de Vox i Ciutadans contra els membres de la Mesa del Parlament Anna Erra (presidenta), Aurora Madaula (secretària segona) i Carles Riera (secretari tercer) per haver admès a tràmit la ILP per declarar la independència. La fiscalia rebutja que la seva decisió es pugui incardinar en els delictes de prevaricació administrativa, com plantejava Vox, ni tampoc en la desobediència, com considera Cs.

  • 09:41

    Junqueras no renuncia a seguir liderant ERC: Després de les eleccions europees buscarà un aval de la militància

     

    El president d'ERC, Oriol Junqueras, dona per fet que es presentarà a la reelecció al capdavant del partit al congrés extraordinari del 30 de novembre: "No renuncio a res". Durant la compareixença d'aquest dijous a la seu republicana, Junqueras ha argumentat que la seva dimissió temporal és una continuïtat de la carta que va publicar dimarts. Allà s'oferia a continuar liderant ERC "des del lloc que determini la militància".

  • 9:00

    Els trens de l'R1 de Rodalies també pateixen retards per fallada tècnica i avaria de comboi



    Els trens de les línies R1 de Rodalies pateixen retards el matí d'aquest dijous per una incidència tècnica i per l'avaria d'un tren de mercaderies. Segons informa Renfe, en l'R1, per una incidència tècnica en la infraestructura entre Arenys de Mar i Mataró, els trens poden quedar parats i patir demores d'uns 20 minuts. Tècnics d'Adif estan treballant per a resoldre la incidència.

  • 8:24

     L'advocat, Gonzalo Boye, ha demanat ajornar les declaracions del cas tsunami democràtic previstes pel 22 de maig.

     

    El motiu que argumentarà Boye és que aquell dia té un altre judici BETA amb un pres a la mateixa Audiència Nacional. La petició l'efectuarà al magistrat instructor, Manuel García-Castellón i en aquests casos acostumen a ser concedits els ajornaments . Recordem que en aquesta causa Boye és l'advocat de Carles Puigdemont i Josep Lluís Alay.

  • 8:20

    El Partit Popular no tanca la porta a entendre’s amb el PSC en la nova legislatura

     

    Ho ha dit Alejandro Fernández qui ha afirmat que a l’hora de negociar s’analitzaran fets i no paraules. En un missatge a la xarxa X, el president del PP de Catalunya ha assegurat que pels vots obtinguts els correspon un lloc a la mesa del Parlament. Fernández avisa que no seran ingenus. 

  • 8:17

    Nova incidència a l'R4 de Rodalies

     

    Els trens de Rodalies de Barcelona que circulen des de L'Hospitalet de Llobregat cap a Sant Vicenç de Calders estan finalitzant el seu recorregut al Vendrell, a causa d'una incidència en un tren de mercaderies al Vendrell. S'ha establert un pla alternatiu de transport amb transbords per carretera entre Vilafranca del Penedès i Sant Vicenç de Calders.

  • 8:10

    Inicien el desallotjament d'un edifici municipal en el barri del Raval de Barcelona



    La Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) ha iniciat aquest dijous al matí, juntament amb efectius dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional, el desallotjament d'un edifici municipal en el districte barceloní de Ciutat Vella. Segons han informat fonts policials, l'edifici en qüestió es tracta del bloc municipal ocupat La Tancada, situat en la plaça de la Gardunya del barri del Raval. L'operatiu, que està produint afectacions a la mobilitat en la zona, ha estat requerit per ordre judicial per les "fortes mancances de seguretat, salubritat i moltes denúncies per incidències" presents en l'edifici.

  • 8:07

    Puigdemont reuneix els diputats de Junts a Perpinyà

     

    En el capítol de negociacions per a la investidura, per tractar de formar Govern, aquest matí Carles Puigdemont reunirà els 35 diputats electes de Junts a Perpinyà per fixar una estratègia a seguir després dels resultats de diumenge. Puigdemont, recordem, manté la seva candidatura a la investidura i busca un govern de coalició independentista amb Esquerra Republicana. 

  • 8:06

    Reacció del PP

     

    La primera reacció al degoteig de baixes dels republicans ha arribat des del partit popular. El seu líder a Catalunya, Alejandro Fernández, ha assegurat que aquest és el resultat de "mentir als ciutadans amb qüestions com la independència". 

  • 8:05

    Terratrèmol a ERC

     

    En plena crisi de lideratges arran la desfeta electoral, Esquerra Republicana anuncia en un comunicat que Oriol Junqueras deixarà la presidència d'ERC temporalment, a partir del 9 de juny, per "obrir un procés de reflexió abans de decidir el seu futur". A partir de les 9, Junqueras oferirà una roda de premsa des de la seu d'ERC per explicar els detalls. Marta Rovira, per la seva banda, anuncia també que no es presentarà a la reelecció de la secretaria general del partit al congrés del 30 de novembre. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 16 de maig de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.