Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya avui 14 de maig | L'amnistia torna al Congrés després del veto al Senat

  • Es recupera la circulació a l'R13 i R14 entre Lleida i Borges Blanques afectades per un robatori de coure
  • La inflació repunta dues dècimes a l'abril se situa en el 3,3%
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatge de la votació al Senat de l'esmena a la totalitat de la llei d'amnistia
Imatge de la votació al Senat de l'esmena a la totalitat de la llei d'amnistia

L'actualitat d'aquest dimarts continua marcada per les complicacions a Rodalies. Un nou robatori de coure ha tornat a provocar incidències a les línies R13 i R14 entre Lleida i les Borges Blanques. Tot, mentre s'actualitza el pla de transport alternatiu després de l'afectació de l'estació de Montcada Bifurcació de diumenge i que s'hagi recuperat la normalitat a l'R1 fins a l'Hospitalet.

L'altre focus d'atenció està situat en el Senat, on el PP ha fet servir la seva majoria absoluta per tombar la llei d'amnistia al Senat. Ara tornarà al Congrés on previsiblement s'aprovarà el 30 de maig.

De la ressaca política després de les eleccions del 12M, el titular més destacat és la decisió d'Oriol Jonqueres de presentar-se a un Congrés extraordinari per continuar liderant ERC. Altres temes destacats de la jornada són el nou repunt de la inflació fins al 3,3% i la presentació de la Fórmula 1 Barcelona Fan Festival que se celebrarà pel centre de la capital catalana.

Resum de l'actualitat a Catalunya avui 14 de maig de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:18

    Vuit detinguts a l'Hospitalet en un cop policial contra una banda que robava coure a empreses

     

    Vuit persones han estat detingudes entre el 9 i el 12 de maig a l'Hospitalet de Llobregat acusades de formar part d'una banda dedicada a robar coure a empreses d'arreu de Catalunya. Entre les vuit persones, dues de les quals menors d'edat, acumulen una vuitantena d'antecedents per delictes contra el patrimoni. La policia calcula que el valor dels objectes sostrets en aquests cops ascendeix a 185.816 euros i que van causar danys per valor de 6.100 euros. La investigació continua oberta, ja que els Mossos consideren que podrien estar implicats en més robatoris.

  • 19:45

    Concentració de rebuig al feminicidi de Vic

     

    Vic ha celebrat una concentració de rebuig a la violència masclista pel presumpte feminicidi d'una dona a la ciutat. La víctima va desaparèixer fa un mes i els Mossos d'Esquadra van detenir l'home quan van veure que pretenia marxar del país. Va ingressar aquest dilluns a presó provisional i sense fiança. El cos de la dona encara no ha aparegut i se'l continua buscant.

  • 18:30

    El centre de Barcelona acollirà una exhibició de Fórmula 1 el 19 de juny
     

    Uns 3-4 monoplaces, encara per confirmar, correran entre Ronda Universitat i la Casa Batlló del Passeig de Gràcia Roger Torrent, president del Circuit: "Serà el millor GP de F1 que hagi acollit mai Catalunya". Roger Torrent, president del Circuit, assegura que "serà el millor GP de F1 que hagi acollit mai Catalunya". La Casa Amatller, una de les joies del modernisme barceloní i veïna de la Casa Batlló, ha estat el lloc triat per oficialitzar que, per primera vegada en la història, els carrers del centre de la capital catalana serviran de 'circuit' per a monoplaces actuals de la Fórmula 1.

     

  • 18:26

    Junts lamenta el "caos absolut" de Rodalies i Puente els acusa de confondre "víctima i agressor"

     

    El senador de Junts Josep Lluís Cleries ha retret al ministre de Transports, Óscar Puente, el "caos absolut" viscut aquest diumenge al servei de Rodalies. "Ahir va sortir rentant-se les mans dient que no és responsable d'aquesta situació", ha lamentat abans de recordar que l'obligació de vetllar per les instal·lacions ferroviàries és de Renfe i Adif. El senador també ha criticat que Puente no demanés perdó per les incidències al servei en plena jornada electoral. El ministre, per part seva, li ha retret que confongui "víctima i agressor" i ha recordat que la competència de la seguretat està transferida integralment als Mossos d'Esquadra.

  • 18:24

    Oscar Puente pregunta a Junts per què a Catalunya ocorre el 52% del vandalisme contra les vies

     

    El senador Josep Lluís Cleries ha retret en una intervenció al Senat al ministre de Transports les afectacions de Rodalies. Cleries ha relacionat “el caos”  amb la falta d'inversions dels successius governs a Catalunya, per contrast amb les realitzades en les infraestructures madrilenyes. El ministre de Transports ha respost preguntant-li al portaveu de Junts per què a Catalunya es produeixen el 52% dels actes vandàlics contra la infraestructura ferroviària de tota la xarxa espanyola.

     

  • 18:00

    Concentració de rebuig al feminicidi de Vic

     

    Vic acull d'aquí una hora un minut de silenci en rebuig a la mort d'una dona, presumptament a mans de la seva parella. La víctima va desaparèixer fa un mes, i els Mossos d'Esquadra van detenir l'home quan van veure que pretenia marxar del país. Va ingressar aquest dilluns a presó provisional i sense fiança. El cos de la dona encara no ha aparegut i se'l continua buscant. Segons les últimes informacions de la policia catalana, han trobat restes biològiques al vehicle del presumpte assassí, que podrien indicar una mort violenta. 

     

  • 17:48

    Segon dia laborable amb importants afectacions a la xarxa de Rodalies.

     

    La circulació de trens de l’R14 que havia quedat tallada aquest migdia entre Reus i Alcoler, en el tram Reus- La Plana-Picamoixons, a causa de la col·lisió entre una furgoneta i un tren de mercaderies, ha quedat restablerta. Adif preveu que el servei es normalitzi de forma progressiva. El xoc s'ha produït en un pas a nivell d'un camí rural, al terme municipal de la Selva del Camp. El tren ha donat un cop a la furgoneta. El conductor del vehicle ha resultat ferit.  Protecció Civil ha activat la prealerta del FERROCAT.

  • 17:24

    Robles assegura que l'únic candidat amb possibilitat de ser investit és Salvador Illa

     

    La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat que el líder dels socialistes, Salvador Illa, és l'únic candidat amb opcions de ser investit. "En democràcia són els números els que sumen, i l'únic que té possibilitats és Illa", ha remarcat. I ha assegurat estar "feliç i orgullosa" amb els resultats de l'exministre a les eleccions catalanes d'aquest diumenge. "És una persona humana, entregada, compromesa i que viu per Catalunya i per Espanya, és dels polítics que més admiro", ha remarcat.

  • 17:16

    El llibreter neonazi Pedro Varela torna a ser jutjat per divulgar l'ideari supremacista

     

    L'Audiència de Barcelona ha començat a jutjar aquest dimarts al neonazi Pedro Varela i quatre dels seus col·laboradors per la divulgació de l'ideari supremacista a través de l'associació cultural Ojeda i la seva Llibreria Europa. S'enfronten a fins a 12 anys de presó. A judici, ha denunciat la situació "d'indefensió" en què es troben els llibreters i s'ha definit com un "humanista convençut". Ha dit que els títols que la policia va trobar a casa seva i a la botiga no eren per vendre, sinó que els guardava perquè destruir obres literàries és "incivilitzat". Amb tot, ha admès que a la llibreria hi havia un cartell que informava que certs títols no podien comprar-se i que feia signar un document de "responsabilitat" als clients que decidien adquirir-los.

    El llibreter neonazi Pedro Varela, torna a ser jutjat | Nuria Alcalá
    rtve El llibreter neonazi Pedro Varela, torna a ser jutjat | Nuria Alcalá
  • 17:04

    Represa la circulació de trens de l'R14 entre Reus i Alcover després del xoc entre un cotxe i un tren de mercaderies

     

    La circulació de trens de l’R14 que havia quedat tallada entre Reus i Alcoler, en el tram Reus- La Plana-Picamoixons, a causa de la col·lisió entre un turisme i un tren de mercaderies, ha quedat restablerta. N’han informat fonts d’Adif que han indicat que la previsió és que el servei es normalitzi de forma progressiva. El xoc s'ha produït en un pas a nivell d'un camí rural, al terme municipal de la Selva del Camp. El tren ha donat "un cop" a una furgoneta. 

  • 17:01

    La sal oculta dels productes processats, tot un risc per a la salut cardiovascular

     

    Coincidint amb la Setmana Mundial de Sensibilització sobre la sal, els professionals de la salut remarquen la importància de reduir el seu consum per a protegir la salut cardiovascular. Alerten que amb el que hem d'anar més amb compte és amb la sal oculta dels productes processats.

    La sal oculta dels productes processats, tot un risc per a la salut cardiovascular | Anna Bañeres
    rtve La sal oculta dels productes processats, tot un risc per a la salut cardiovascular | Anna Bañeres
  • 16:38

    Els professionals de la salut alerten dels perills d'autodiagnosticar-se

     

    Set de cada 10 joves consulten continguts de la xarxa abans d'anar al metge. El que abans es buscava a internet, ara es busca a xarxes com tiktok. Els professionals alerten dels perills d'autodiagnosticar-se.

  • 16:09

    La novel·la 'Taxi' de Carlos Zanón es passa a les vinyetes

     

    El dibuixant Pep Brocal signa una adaptació nocturna amb Barcelona també com a protagonista. Un còmic amb 'the clash i la velvet underground' de banda sonora.

  • 16:00

    Pas endavant d'Oriol Junqueras per continuar liderant ERC

     

    El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, es mostra disposat a continuar liderant el partit després dels mals resultats assolits el 12M. En una carta a la militància ha assegurat que es mostra amb força per continuar treballant pel país i deixa entreveure la disposició també de presentar-se a un Congrés del partit perquè la militància és pronuncii. Es tracta del primer pronunciament de Junqueras després de les eleccions.

    Mentrestant, la secretaria general d’ERC, Marta Rovira és partidària d’una transició “pausada”, després que Aragonès parlés d’assumir responsabilitats col·lectives després de perdre 13 escons a les eleccions. 
     

  • 15:57

    El Ministeri de Sanitat treballa per garantir l'accés gratuït per als més vulnerables

     

    Quan les ulleres suposen un producte de luxe es parla de pobresa visual. És la situació en què es troben 130.000 infants a Catalunya. Ara el Ministeri de Sanitat treballa per garantir l'accés gratuït a ulleres i lents de contacte per als més vulnerables.

  • 15:30

    El pare de la nena morta per la mare a Sant Joan Despí nega que l'acusada tingués cap problema mental

     

    El pare de la Yaiza, la nena morta per la mare a Sant Joan Despí el 2021, ha negat aquest dimarts que l'acusada tingués cap problema mental. En el segon dia de judici, el Sergio, pare de la Yaiza, ha descrit la Cristina com una persona "manipuladora, narcisista i egocèntrica". De fet, ha explicat que en un intent de tornar amb ell, va arribar a inventar-se que tenia càncer d'úter.

  • 14:21

    Els concentrats a la UB es mobilitzen dimecres per exigir a governs i institucions trencar amb Israel

     

    Els estudiants que acampen des de fa més d’una setmana a la Universitat de Barcelona per exigir el trencament de relacions amb Israel mantenen la seva protesta i convoquen per a demà dimecres una vaga estudiantil a tota Catalunya. Els estudiants veuen estancades les converses amb el rectorat.

    Els concentrats a la UB es mobilitzen dimecres per exigir accions | Helena Oset
    rtve Els concentrats a la UB es mobilitzen dimecres per exigir accions | Helena Oset
  • 14:19

    La Moncloa dona per acabat el procés i demana a ERC i Junts que atenguin el mandat del 12-M i facilitin el pas a Illa

     

    La portaveu Pilar Alegria ha reclamat a les dues formacions que facin una "lectura serena" dels resultats, perquè els ciutadans han traslladat un "missatge rotund" i han apostat per "un nou temps" i una "nova etapa". Fonts de l'executiu no preveuen noves reunions de les taules de diàleg i negociació del PSOE amb les forces independentistes fins que s'esgoti el cicle electoral, és a dir, després de les europees, i "sapiguem qui és l'interlocutor". Alegría també ha descartat un avançament electoral fruit d'una hipotètica pèrdua de suports al Congrés.

  • 14:00

    La Llei d'Amnistia continua caminant després del veto al Senat

     

    Aquest dimarts fa el seu darrer pas a la Cambra Alta, on la majoria absoluta del PP, dóna llum verda l'esmena a la totalitat a la norma. Com era previsible, els d'Alberto Núñez Feijóo han optat per dilatar al màxim la tramitació de la llei d'amnistia, que es vetarà en el Ple d'aquest dimarts, una sessió que no estava prevista inicialment demà és festiu a Madrid. Per la seva banda els lletrats del Congrés han tornat a rebutjar la petició de la cambra alta per anul·lar la tramitació de la llei, que torna a la Cambra Baixa per ser aprovada definitivament previsiblement el 30 de maig. 

     

  • 13:58

    Per què el coure és tan atractiu pels delinqüents?

     

    El robatori de coure de diumenge coincidint amb la cita electoral ha estat un dels més greus que s'han produït en els últims mesos a Catalunya. Tot i que, els Mossos van augmentar l'alerta d'aquesta activitat il·legal per tal de fer-ne més seguiment, els delictes relacionats amb la seva sostracció a la xarxa ferroviària han augmentat en el darrer any. Per què el coure és tan atractiu pels delinqüents? 

     
  • 13:56

     L'IPC puja dues dècimes a l'abril, per l'encariment dels habitatges i els aliments

     

    Els preus tornen a pujar a l'abril per segon mes consecutiu. L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha repuntat dues dècimes a Catalunya, fins al 3,3%, empès, sobretot, per l'encariment dels habitatges i els aliments. Pel que fa a la inflació subjacent, la que exclou aliments frescos i energia, se situa en el 3%, quatre dècimes menys que el mes anterior. Feia gairebé dos anys que no es quedava per sota de l'índex general. Al conjunt de l'Estat, l'IPC descendeix una dècima i es col·loca també en el 3,3%. Al mateix temps, la inflació subjacent baixa al 2,9%.

  • 13:45

    Els usuaris es queixen que el pla alternatiu de Rodalies és "insuficient"

     

    Les queixes per l'actual escenari a Rodalies continuen creixent. Arran les afectacions a diverses línies pel robatori de coure de diumenge, s'ha activat un pla alternatiu de transport que molts usuaris consideren insuficient. Les línies més afectades són l'R3 i l'R4, que trigaran uns dos mesos a tornar a la normalitat. Aquest escenari també perjudica els treballadors d'Adif i Renfe. El sindicat UGT ha denunciat que la situació és "insostenible" i ha demanat als Mossos d'Esquadra que augmentin la vigilància. Des de la policia catalana, però, es defensen argumentant inspeccions periòdiques.

  • 13:10

    El Ministeri de Transports denuncia al jutjat els danys causats a Rodalies a Montcada

     

    El ministre de Transports, Óscar Puente, ha informat aquest dimarts al migdia que el seu ministeri ja ha presentat als jutjats de Cerdanyola del Vallès una denúncia pels danys causats diumenge passat a la infraestructura viària de Rodalies a Montcada i Reixac.

  • 13:00

    L’executiva Nacional d’ERC ratifica la intenció de quedar-se a l’oposició

     

    L’Executiva Nacional d’Esquerra Republicana agraeix la feina del president Aragonès i s’emplaça a decidir en els òrgans del partit els pròxims passos a seguir. L’òrgan també reconeix que els resultats no són bons i que tot i que la tasca i les propostes republicanes continuen vigents, Esquerra Republicana es mantindrà a l’oposició i que correspon a les formacions que van impugnar el Govern republicà i que tenen millors resultats proposar una alternativa de l’actual Govern.

  • 12:46

    El Govern carrega contra les “excuses” del ministeri de Transports pel “calvari” de Rodalies a Catalunya.

     

    La portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha carregat contra el ministre de Transports, Óscar Puente, per posar "excuses" per la situació a la xarxa de Rodalies a Catalunya. El ministre va dir ahir que un traspàs de les competències no solucionarà els robatoris de coure i que potser la responsabilitat recau en la vigilància per part dels Mossos. Plaja ha replicat les seves paraules i ha dit: "No s'havia vist mai que es traspassi la responsabilitat a la policia".

  • 12:33

    Feijóo vaticina que Illa i Sánchez investiran Puigdemont per atribuir-se la "reconciliació total" de Catalunya

     

    El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat aquest dimarts que Pedro Sánchez i Salvador Illa investiran Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat per poder-se atribuir la "reconciliació total" de Catalunya. "Podem estar a les portes d'un nou engany de Sánchez. El primer pas és negar el pacte, el segon serà començar a girar i dir que Catalunya necessita un govern estable i de diàleg, i el tercer serà dir que hi ha d'haver reconciliació total i que aquesta només arribarà de la mà de la investidura de Puigdemont", ha assegurat el popular.

  • 12:28

    Vox ratifica la seva negativa a la investidura d'Illa a Catalunya, però no descarta que el PP s'abstingui
     

     

    La portaveu de Vox en el Congrés, Pepa Rodríguez de Millán, es referma en la negativa del seu partit a la investidura de Salvador Illa a Catalunya. Ara bé, no ha descartat que sigui el PP qui s'abstingui per a facilitar les coses al candidat del PSC i evitar un govern de Junts en la Generalitat. En roda de premsa des del Congrés, Rodríguez de Millán ha ratificat la negativa de Vox a fer costat a Illa al·legant que el PSC "és un partit separatista més". "És una pota del separatisme des de fa moltíssim temps", ha aprofundit la portaveu parlamentària.

  • 12:22

    Els Comuns reclamen a Illa que descarti un pacte amb Junts i acusen Puigdemont de voler repetició electoral

     

    Els Comuns han demanat al líder del PSC i guanyador de les eleccions catalanes, Salvador Illa, que descarti definitivament un pacte amb Junts per a la investidura. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha subratllat que el mateix Carles Puigdemont ja ha rebutjat aquesta opció i ha instat Illa a fer el mateix. Ha dit que l'estabilitat a Catalunya només passa per un govern progressista i ha acusat Puigdemont de voler repetició electoral. Mena ha atribuït els mals resultats a les eleccions a la "polarització" però ha assegurat que han fet "autocrítica". 

  • 12:07

    La roba, l'electricitat i els allotjaments turístics, fan apujar els preus un 7% a Girona aquest abril

     

    Les comarques gironines pateixen una pujada dels preus del 7%, arran dels encariments que han registrat la roba i el calçat, el paquet format per l'electricitat i els carburants i els allotjaments turístics. Segons l'INE, el vestit ha registrat un augment de fins al 9,2% arran del canvi de temporada. També la llum (+1,3%) i el preu de les habitacions en hotels, apartaments i parcel·les de càmping després de la Setmana Santa (+6,7%). Els aliments repunten i s'apugen un 0,8% després de mesos moderant-se; ara, omplir la nevera és un 3,5% més car que fa un any. Tot això contribueix al fet que l'IPC interanual vagi a l'alça i tanqui l'abril al 3,1%.

  • 12:04

    El PP força un nou ple del Senat per deixar en suspens el conflicte de competències amb el Congrés per l'amnistia

     

     

    El PP ha portat a la Mesa del Senat (on té majoria absoluta) un text per la convocatòria d'un ple de la cambra alta aquest dijous, 16, per "deixar sense efecte" l'acord del mateix ple que l'obligava a plantejar al Tribunal Constitucional un conflicte de competències contra el Congrés per la llei d'amnistia en el termini d'un mes. Els populars congelen així la batalla que havien plantejat entre el Senat i el Congrés, i eviten elevar ara la qüestió al Tribunal Constitucional. Els populars ho justifiquen amb motius tècnics, i el PSOE creu que volen evitar una resposta negativa del TC.

  • 11:58

    La línia de l'R3 entre Ripoll i Vic, també interrompuda per falta d'energia catenària

     

    Més interrupció de la circulació de trens, en aquest cas a l'R3 entre Ripoll Vic per manca d'energia a la catenària. Tècnics d'Adif estan treballant a la zona per restablir el servei al més aviat possible. D'altra banda, Renfe està gestionant un servei alternatiu per carretera. Aquesta incidència se suma a l'afectació que ja pateix la línia pel robatori de coure de diumenge passat a Montcada Bifurcació.

  • 11:43

    Usuaris de l'R4 canvien a FGC, que augmenten en un 2,6% a la línia del Vallès

     

    Diversos usuaris que habitualment fan servir l'R4 de Rodalies han optat aquest dimarts per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC): "Dos trens per hora és absolutament insuficient", explica un d'ells. L'home viu a Barberà del Vallès i per arribar a la feina ha anat amb el seu vehicle particular fins a Bellaterra, per agafar després la línia S2 de FGC fins a Plaça Catalunya. La línia del Vallès de FGC ha augmentat un 2,6% el passatge d'aquest dimarts en hora punta.

  • 11:15

    Matí de complicacions a Renfe

     

    Per avui, Renfe i ADIF han actualitzat el pla de transport alternatiu, després del robatori de coure a l'estació de Montcada Bifurcació d'aquest cap de setmana. Un dispositiu que augmenta la freqüència de trens en algunes zones i manté el servei habitual en d'altres. Els usuaris, però, alerten que no s'està complint. Continua havent-hi insuficiència de trens.

  • 10:30

    Yolanda Díaz veu "complicada" la negociació amb ERC per a conformar Govern 
     



    La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha admès que la negociació per a conformar un Govern a Catalunya amb ERC serà "difícil" i "complicada", encara que ha avisat a les formacions d'esquerra de la importància de complir la voluntat dels catalans, que "no volen una repetició electoral ni bloquejos". En una entrevista en RNE, la líder de Sumar ha sostingut que "hi ha majories suficients" per a un Govern a Catalunya i que la política no pot continuar sent "un problema per a la ciutadania", que sofreix "una enorme desafecció" que s'ha vist reflectida en la "participació molt baixa" en els comicis del diumenge.

  • 10:15

    Primera reunió del Govern en funcions després que Aragonès anunciés que abandonarà la primera línia política

     

    El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha reunit el Consell Executiu del Govern per primera vegada després de les eleccions del 12-M, i l'endemà d'anunciar que abandonarà la primera línia política "per responsabilitat". Els consellers i conselleres, ja en funcions s'han reunit a partir de les 9:45 hores, en un ambient més distès i relaxat que altres vegades. Després dels mals resultats electorals, Aragonès va explicar ahir des de la seu d'ERC que no agafarà l'acta de diputat al Parlament.

  • 10:00

    Un incendi destapa una plantació de marihuana en un paratge natural de la Baronia de Rialb

     

    El servei d'emergències va rebre ahir, poc després de la una del migdia, l'avís d'un incendi forestal en un paratge natural de la Baronia de Rialb, a la Noguera. Bombers i Mossos es van desplaçar fins al punt d'origen de les flames i van trobar-hi una plantació de marihuana. Els responsables del cultiu van fugir abans de l'arribada de la policia, que investiga els fets, tal com ha publicat 'Segre' i ha confirmat l'ACN. 

  • 09:30

    La inflació puja dues dècimes a l'abril i se situa en el 3,3% impulsada pel preu de l’habitatge i l’alimentació

     

    Segons l'Institut Nacional d'Estadística, el preu de l'habitatge va experimentar un increment del 3,9% a Catalunya durant l'abril, quasi tres punts més que al març, mentre que els aliments i les begudes no alcohòliques van augmentar un 4,1% davant el 3,9% del març. Pel que fa a la inflació subjacent, es va situar en el 3%, quatre dècimes menys que el mes anterior. 

    La inflació repunta dues dècimes a l'abril i se situa en el 3,3% | Climent Sabater
    rtve La inflació repunta dues dècimes a l'abril i se situa en el 3,3% | Climent Sabater
  • 09:10

    Alícia Romero (PSC) veu "precipitat" parlar d'un govern tripartit o amb els Comuns. 

     

     

     

    La número dos de la llista del PSC, Alícia Romero, assegura que obriran converses a partir d'aquesta setmana per tancar reunions amb els partits polítics, a excepció de l'extrema dreta, com ja van dir en campanya. "El que sí que farem és obrir les negociacions perquè Salvador Illa sigui el president... em recorda el 2003 amb Maragall, una nova etapa... és bo pel país que no hi hagi bloqueig". 

    I deixa oberta la porta a negociar amb ERC debilitada després del 12-M, però amb qui confia establir les primeres converses. "Veurem què passa amb ERC", assevera Romero. I amb els de Comuns Sumar, a qui també veu debilitats, destaca que no han aconseguit cap diputat per Tarragona i assenyala la seva "estratègia" amb el Hard Rock: "Han de fer algunes lectures".

     
  • 8:48

    Restablerta la circulació a l'R13 i l'R14 entre Lleida i les Borges Blanques, afectades per un nou robatori de coure. 

     

     

    El nou robatori ha afectat el tram Lleida-Borges Blanques en un punt amb 200 metres. Ha afectat els dos primers trens del matí de l'R13 i R14 amb sortida de Lleida. A les 2.30 hores de la matinada van detectar una baixada de tensió al llarg de 20 km. Han fet inspecció i han detectat entre 100 i 200 metres de cable tallat. Es tracta una zona boscosa on de vegades extreuen cable, amaguen i després als 2 o 3 dies el tornen a buscar. En qualsevol cas no l'han sostret. 

  • 8:45

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 14 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:37

    Els Mossos han detingut un home a Vic en relació amb la mort de la seva parella.

     

     

    La jutgessa especialitzada en Violència de gènere de Vic ha decretat presó sense fiança a l’home detingut aquest dissabte pels Mossos amb relació a la mort de la seva parella. Feia un mes que estava desapareguda. Aquest dilluns, la magistrada ha pres declaració a l’acusat i a 5 dels seus fills. La causa ha quedat oberta per homicidi dolós amb agreujant de parentiu.  En cas de confirmar-se l’assassinat, ja serien 11 les dones mortes aquest any a Espanya per violència de gènere.

     
  • 8:30

    L'R1 torna a funcionar amb normalitat, però la xarxa continuarà patint afectacions.

     

     

    La línia R1 de Rodalies torna a funcionar amb normalitat aquest dimarts. El nou pla de transport recupera la connexió amb Barcelona de l'R4 Nord amb dos trens per hora i sentit entre l'Hospitalet i Manresa. L'R4 Sud tindrà quatre trens per hora i sentit entre l'Hospitalet i Sant Vicenç de Calders. A l'R3, la línia més afectada, Renfe ha dit que intentarà reforçar el servei alternatiu de bus, ja que els trens funcionen entre Puigcerdà i Ripollet.

     
  • 08:15

    Puente creu en la possibilitat d'un sabotatge en l'avaria de Rodalies i el Govern ho descarta. 

     

     

    El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, calcula que Rodalies necessitarà dos mesos per tornar a la normalitat. També ha dit que portarà el cas a la justícia i que la reparació costarà uns 15 milions d'euros. Puente ha subratllat que en els últims cinc anys hi ha hagut més d'11.000 incidències no atribuïbles a Renfe o Adif a la xarxa ferroviària, la meitat de les quals a Catalunya, i no ha descartat que es tractés d'un sabotatge.

    Unes declaracions que no han agradat a la Generalitat Descarten que la greu incidència que afecta Rodalies sigui un sabotatge coordinat i carreguen contra el ministre de Transports per les seves declaracions. 

     
  • 8:05

    Illa i Puigdemont decidits a presentar-se a la investidura. 

     

     

    Passada la ressaca electoral els partits treuen ja les calculadores. Els resultats fan que l'aritmètica i els pactes siguin imprescindibles per formar govern. I tant Illa com Puigdemont volen anar a una investidura defensant que el seu serà el govern més sòlid. La paraula bloqueig s'incorpora als discursos, mentre que una repetició electoral, no volguda diuen des de Junts i el PSC, es pot convertir en una possibilitat. 

     
  • 8:05

    Tallada la circulació a l'R13 i l'R14 entre Lleida i les Borges Blanques per un nou robatori de coure.

     

     

    L'R13 i l'R14 estan tallades entre Lleida i les Borges Blanques per un nou robatori de coure, segons ha informat Renfe. La companyia està gestionant servei alternatiu per carretera en aquest tram. A banda d'aquesta incidència, es produeix algun retard "puntual" a l'R4, afectada pel robatori de coure de diumenge a Montcada Bifurcació. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 14 de maig de 2024.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.