Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 18 d'abril de 2024 | La Generalitat instal·larà 12 dessaladores mòbils i una flotant al Port de Barcelona

  • 61 mil afectats pel tall d'internet i telèfon a les comarques de Ponent per una averia
  • L'Agència Tributària de Catalunya ha aflorat 286 milions d'euros procedents del frau fiscal durant el 2023
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades RTVE Catalunya

L'actualitat d'aquest dijous passa per la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, que ha avançat que s'instal·larà una dessaladora flotant al Port de Barcelona i una dotzena més de mòbils a diferents punts de la Costa Brava.

Altres temes destacats són la nova reunió de Roger Torrent amb Chery i Ebro per la reindustrialització de l'antiga planta Nissan, els resultats del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal de l'Agencia Tributària de Catalunya, l'exposició dels primers carregadors ultraràpids a l'autovia A-2 i el tret de sortida del Barcelona Film Fest.

Resum de notícies a Catalunya del 18 d'abril de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:19

    L'arribada de Chery a la Zona Franca es farà en tres fases, que s'aniran "explicant i consolidant" en els pròxims mesos

     

    Primer es començarà per l'ensemblatge d'un model elèctric de la marca Omoda, propietat del grup Chery, amb peces procedents de la Xina, després s'iniciarà la producció de la furgoneta, també elèctrica, que suposa el renaixement de la històrica marca Ebro. Ja en una tercera fase es produiran models de Chery que sortiran al mercat sota la marca Ebro.

    L'acord compta amb el suport econòmic del Govern català i espanyol malgrat que no s'han quantificat púbicament els ajuts, segons ha explicat el conseller d'Empresa.

  • 20:00

    Tret de sortida al BCN Film Fest amb la projecció inaugural de 'Casa en flames' de Dani de la Orden. 

     

    Catifa vermella per rebre la comèdia dramàtica coral protagonitzada per Emma Vilarasau. La història gira al voltant de la reunió d’una família un cap de setmana a la Costa Brava amb l’excusa de la venda de la casa familiar i com aquesta trobada treu a la llum “les arestes” que hi ha entre els seus membres. 

  • 19:29

    Espanya rebutja davant Estrasburg que el TS seguís una "directriu política" en el procés



    L'Advocacia de l'Estat ha defensat davant el Tribunal Europeu de Drets Humans que el Suprem va actuar "sense motivacions polítiques ni explícites ni implícites" i sense cap "directriu" quan va enviar a presó als dirigents de Junts Jordi Turull i Jordi Sànchez en el "cas procés". L'Advocacia defensa la imparcialitat del Tribunal Suprem en el segon informe d'al·legacions que ha presentat a Estrasburg, en resposta a la demanda presentada per Turull i Sánchez per vulneració dels seus drets polítics quan se'ls va suspendre com a diputats.

  • 19:18

    L'operació policial contra el tràfic de drogues a Almacelles acaba amb 8 detinguts

     

     

    La Guàrdia Civil de Lleida ha detingut aquest dijous un total de 8 persones a Almacelles en el marc d'una operació policial contra una organització criminal dedicada al tràfic il·lícit de droga. Uns 90 agents de diferents especialitats com GRS, la Unitat de Seguretat Ciutadana  i el Grup Cinològic han participat en l'operatiu amb la col·laboració amb la policia local del municipi.

  • 19:05

    Comissions Obreres reitera a l'assemblea sindical oberta celebrada a Barcelona la voluntat de la reducció de l'horari laboral a les 37 hores i mitja.   

     

    Unai Sordo, secretari general de Comissions Obreres assegura que l'objectiu és reduir-la progressivament.  Marca l'estiu com el punt per l'inici de les negociacions. A més destaca la necessitat de la digitalització de l'horari laboral, la regularització del preu de l'habitatge i l'aspiració a una ocupació plena com els principals reclams de cara l'1 de maig.

  • 18:52

    El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, es reuneix amb directius de les companyies CHERY i EBRO

     

    Totes tres parts han acabat de perfilar l'entrada d'aquest gegant xinès als terrenys de la Zona Franca de Barcelona, abans de la presentació oficial d'aquest divendres. Una entrada celebrada pels sindiciats i en la que asseguren que crearà més llocs de feina dels que hi havia a Nissan. Demà la capital catalana serà l'escenari oficial de la presentació pública del projecte. 
     

  • 18:26

    12M | El finançament i la seguretat centren els missatges de precampanya 

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegura que s'està tocant sostre amb l'actual model de finançament. Avisa que les propostes electorals seran un brindis al sol si Catalunya no gestiona tots els recursos que genera. El líder del PSC, Salvador Illa, aposta per una proposta justa i viable. Unes opcions que no convencen ni formacions com la CUP ni altres com Ciutadans.

    D'altra banda, els socialistes prometen més Mossos en zones conflictives. Proposta semblant a la del PP, que avui amb Tellado a Catalunya, va més enllà: vol endurir el Codi Penal pels casos de multireincidència.

  • 18:08

    L'Ajuntament de Barcelona carrega contra les mesures del Govern contra la sequera: "Ens esperem el pitjor"

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha carregat contra la "manera de fer" del Govern de la Generalitat per les mesures contra la sequera anunciades en les darreres hores. La primera tinenta d'alcaldia a l'Ajuntament, Laia Bonet, ha criticat a la "improvisació i poca reflexió molt més pròpies d’un partit en campanya i no d’un govern en acció". "Ens esperem el pitjor", ha dit.

  • 17:41

    'Els criminals' de Jordi Prat i Coll, a descobert en el TNC

     

    Què és ser un criminal avui en dia? A aquesta pregunta respon l'espectacle de Jordi Prat i Coll 'Els criminals' sobre el text de Ferdinand Bruckner que s'estrena aquest dijous a la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya. Una galeria de personatges que viuen en un mateix edifici i que posen al descobert els errors de la justícia, protagonitzen aquest espectacle amb tocs de cabaret que està en cartell fins al 26 de maig.

    Montse Soto
    rtve Montse Soto
  • 17:27

    Els afectats a Ponent pel tall d'internet i telefonia poden reclamar pel temps sense servei

     

    Els afectats dels municipis de Ponent pel tall d'internet i telefonia fixa i mòbil a la xarxa de Telefónica poden reclamar compensacions a la companyia, segons ha avisat l'Agència Catalana de Consum, del Departament d'Empresa i Treball. Poden demanar que se'ls compensi en la pròxima factura pel temps sense servei, així com sol·licitar una compensació pels possibles perjudicis que l'avaria els hagi provocat, sempre que puguin justificar-ho.

  • 17:05

    Prova pilot amb un repel·lent natural per allunyar els cabirols de les vinyes de la DO Empordà

     

    El Departament d’Acció Climàtica ha engegat una prova pilot per allunyar els cabirols de les vinyes de la DO Empordà. Es tracta d'un repel·lent amb què busquen reduir els danys que provoquen aquests animals a les vinyes.

  • 16:49

    L'estrena de la pel·lícula 'La casa en llamas' inaugura la vuitena edició del BCN Film Festival

     

    Arrenca el Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi, el BCN Film Fest. Enguany compta amb una setantena de films entre les vuit seccions del certamen. Es podran veure 15 premières mundials, una europea, 20 espanyoles i 11 catalanes. La directora de l'esdeveniment cinematogràfic, Conxita Casanovas, explica que es tracta d'un any en què els ha quedat una proposta molt rodona perquè han intentat garantir que cada pel·lícula "tingui el seu lloc". 

  • 16:35

    La Mina aprova definitivament el pla per enderrocar Venus el 2028 i reallotjar o indemnitzar més de 200 famílies

     

    El pla d’expropiacions de l’edifici Venus, al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), ja és definitiu. El Consorci de la Mina ha aprovat aquest dijous el pla que preveu enderrocar el bloc el 2028. El projecte afecta 244 habitatges de protecció oficial i 15 locals i és el procés d’expropiació més important que s’ha fet a Catalunya. Un total de 105 veïns compleixen els requisits del pla per ser reallotjats i els altres tenen dret a una indemnització o a un lloguer social per a famílies vulnerables. El consorci també concreta un pla per transformar el barri, que planteja construir un complex administratiu de la Generalitat i una escola bressol, entre altres.

  • 16:24

    L'anunci de les 13 dessalinitzadores ha estat ben rebut pels alcaldes dels municipis

     

    Una mesura ben rebuda als municipis on s'instal·laran les dessalinitzadores mòbils perquè garanteixen l'aigua de boca, i també ajudaran a afrontar la temporada turística.

  • 16:10

    Dos menors detinguts i 42 persones identificades en el marc d’un dispositiu policial a les estacions de la R4

     

    Dos menors d’edat detinguts i 42 persones identificades és el balanç del dispositiu policial especial coordinat pels Mossos d’Esquadra aquest dimecres a la tarda a les estacions de l'R4 de Rodalies a Gelida, Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès i Santa Margarida i els Monjos. Durant l’operatiu, també es va denunciar una persona per tinença d’haixix i es van iniciar 12 expedients d’expulsió per infraccions a la llei d’estrangeria.

  • 15:50

    'Esther y su mundo', última entrega

     

    Arriba a les llibreries l'última història de la mítica sèrie de còmics creada per Purita Campos.

  • 15:42

    Un 63% dels docents asseguren haver patit alguna agressió física o verbal per part d'alumnes

     

    Un 63% dels docents, enquestats pel sindicat USTEC, asseguren haver patit alguna agressió física o verbal per part d'alumnes. Les dades són d'una enquesta que han respost més de 10.000 professionals. Un 30% diu que n'han patit també per part de les famílies. Ara La USTEC impulsa una campanya per informar els docents dels passos a seguir quan es produeix una agressió. Diuen que molts desconeixen els protocols.

  • 15:20

    Estabilitzat un incendi que ha afectat 1,5 hectàrees a Palouet, a la Segarra

     

    Els Bombers han donat per estabilitzat un incendi que ha cremat vegetació i ha afectat una superfície d'1,5 hectàrees a Palouet, a Massoteres, a la Segarra. L'avís del foc s'ha donat cap a tres quarts d'una i en un primer moment hi han treballat 10 dotacions terrestres i un mitjà aeri. 

  • 14:38

    Estudiants de dret de la UPF treballen en el trasllat d'una fiscal antiterrorista afganesa a territori espanyol. Es tracta d'una fiscal adscrita a l'àrea d'antiterrorisme, vídua i amb un fill de 6 anys a càrrec.

    Estudiants de dret de la UPF treballen en el trasllat d'una fiscal antiterrorista afganesa a territori espanyol
    rtve Estudiants de dret de la UPF treballen en el trasllat d'una fiscal antiterrorista afganesa a territori espanyol
  • 14:32

    A Lleida milers de persones continuen sense telèfon ni Internet per una avaria causada per un incendi

     

    A Lleida milers de persones continuen sense telèfon ni Internet. Una avaria per un incendi en unes instal·lacions de la xarxa de fibra òptica ha afectat les telecomunicacions. Hi ha empreses i serveis afectats. Els municipis de Ponent recuperen progressivament el servei. La incidència afecta clients de Movistar i s'està pendent d'obrir una investigació per aclarir si l'incendi que hauria provocat el tall en un punt de fibra al costat de la Ll-11 a Lleida va ser intencionat, un acte vandàlic o un robatori. A Mollerussa, una de les ciutats afectades, l'Ajuntament ha comunicat que el servei es va recuperar a quarts de deu del vespre. En aquest cas, la fallada va ser per un altre incendi intencionat en unes instal·lacions de fibra a Bell-lloc d'Urgell. A Lleida, l'alcalde Fèlix Larrosa, ha dit que encara no està clar quan estarà el servei recuperat al 100%.

  • 14:20

    'Casa en Flames' aixeca la 8a edició del BCN FilmFest als cinemes Verdi

     

    El Barcelona Film Fest inaugura aquest vespre la seva 8a edició amb la nova de Dani de la Orden 'Casa en Flames', en català i amb un repartiment majúscul que aquest vespre donarà el tret de sortida in situ als cinemes Verdi.

    'Casa en Flames' aixeca la 8a edició del BCN Film Fest als cinemes Verdi | Agnès Batlle
    rtve 'Casa en Flames' aixeca la 8a edició del BCN Film Fest als cinemes Verdi | Agnès Batlle
  • 14:12

    Mascort matisa que el decret que flexibilitza les restriccions a les piscines està pensat per als municipis d'interior

     

    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha matisat aquest dijous que el decret que flexibilitza les restriccions a les piscines privades no està pensat pels equipaments dels hotels, sinó per les piscines públiques de municipis d'interior. Mascort ha insistit que la responsabilitat recau en els ajuntaments, qui han de determinar quines piscines es poden considerar refugis climàtics, la regulació dels preus, els horaris i si disposen de servei de socorrisme.

  • 13:59

    El PSOE impulsa un canvi a la llei penitenciària per qualificar d'agents d'autoritat als funcionaris de presons

     

    El grup del PSOE al Congrés ha presentat una proposició per modificar la llei general penitenciària per atorgar el caràcter "d'agents de l'autoritat" als funcionaris de presons. Segons han indicat en un comunicat aquest dijous, la proposta sorgeix del treball amb els sindicats del sector. "S'hi recullen les seves demandes i es dona resposta a la principal reivindicació del col·lectiu de funcionaris de presons", apunta el portaveu d'interior, David Serrada. De fet, els treballadors de presons van encadenar dies de protestes per la mort, a mitjans de març, d'una cuinera a mans d'un intern a la presó de Mas d'Enric. La proposta també preveu que l'administració els indemnitzi els danys que aquests treballadors pateixin fent la seva feina.

  • 13:50

    Moviments de terra d'un barranc provoquen esquerdes a diversos edificis de Salàs de Pallars

     

    El barranc de Font Freda, sobre el qual està edificat part del poble de Salàs de Pallars (Pallars Jussà), ha patit darrerament moviments de terres, provocant esquerdes a alguns edificis de la localitat. Les afectacions són sobretot en un carrer, una plaça i un establiment hoteler. Geòlegs de l'Institut Geològic de Catalunya estan analitzant la zona i ja amb l'informe preliminar aconsellen fer actuacions de consolidació. L'alcalde de Salàs de Pallars, Jaume Solé, ha explicat que "és un barranc inestable" i que l'informe proposa un seguit d'actuacions. Adverteix que és una obra "important i costosa" i confia en l'ajuda de la Diputació de Lleida i el Govern de la Generalitat per a la seva execució.

  • 13:39

    Les conductes suïcides no mortals van augmentar més d’un 50% a Catalunya després de la pandèmia

     

    Un estudi de l'Institut de Recerca Sant Pau revela un augment significatiu de les conductes suïcides no letals després del confinament per la covid-19 a Catalunya i posa de relleu l'impacte prolongat de la pandèmia en la salut mental de la població.

    Els pensaments o intents suïcides van augmentar un 50% després de la pandèmia | Anna Bañeres
    rtve Els pensaments o intents suïcides van augmentar un 50% després de la pandèmia | Anna Bañeres
  • 13:36

    Condemnen un home a més de 5 anys de presó per haver retingut i amenaçat amb una destral la seva parella a Santa Bàrbara

     

    L'Audiència de Tarragona ha condemnat a cinc anys i nou mesos de presó un home per haver retingut, colpejat i amenaçat la seva parella a Santa Bàrbara (Montsià) el 2023. Segons l'escrit, l'acusat va retenir durant cinc dies la dona, que estava embarassada, i la va deixar totalment incomunicada i sense proporcionar-li menjar. A més, la colpejava i l'amenaçava de mort si ella intentava fugir o demanava auxili. La víctima va acabar sortint al balcó i l'acusat va amenaçar-la amb una destral.

  • 13:25

    Surt de l’aeroport del Prat la delegació catalana que s’unirà a la Flotilla de la Llibertat per trencar el setge de Gaza

     

    Aquest migdia han sortit de l’aeroport del Prat quatre dels sis membres de la delegació catalana de la Flotilla de la Llibertat que els pròxims dies salparà en direcció a Gaza amb ajuda humanitària i centenars d’observadors internacionals. Els altres dos, l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el candidat dels comuns a les europees, Jaume Asens, ho faran demà. La Flotilla de la Llibertat està formada per almenys tres vaixells. Un portarà les 5.500 tones d’ajuda humanitària i als restants hi viatjaran els activistes, polítics i periodistes, entre d’altres, que faran d’observadors.

  • 13:13

    La JEP de Barcelona permet incloure Puigdemont com a candidat pel 12M. 

     

    Un jutjat contenciós va desestimar el recurs de Ciutadans contra l'acord de la Junta Electoral Provincial de Barcelona que permet incloure a Carles Puigdemont en la llista de la candidatura de Junts. 

  • 13:00

    Endesa estrena a Fonolleres el primer punt de càrrega de vehicles ultraràpida a l'A-2

     

    Endesa ha inaugurat el seu primer punt de carregadors ultraràpids de 300kW a l'autovia A-2, ubicat a l'àrea Autotrak de Fonolleres, a Granyanella (Segarra). Té capacitat per a sis vehicles i la seva particularitat és que recarrega la bateria necessària per a recórrer uns 100 o 150 quilòmetres en un temps d'entre 5 i 10 minuts. Permet omplir el 80% de la bateria en 20 minuts, lluny de les 2 hores mínimes que trigaria en una xarxa ràpida o de les 5 o 10 hores que tardaria a la xarxa normal. Això, permet "equiparar" el temps de recàrrega dels cotxes elèctrics amb els de combustió, afirma el seu responsable de mobilitat elèctrica, Pol Olivella. És el segon punt més potent que hi ha a Catalunya, seguit de la instal·lació d'Endesa a La Jonquera.

  • 12:44

    Pacten 3 anys de presó per a un home que va retenir i colpejar un conegut en un magatzem d'Arbeca

     

    L'Audiència de Lleida ha condemnat aquest dijous in voce a un home a 3 anys de presó després que hagi admès que va retenir il·legalment i colpejar una persona en un magatzem d'Arbeca (Garrigues). Una dona també ha acceptat 2 anys de presó després de reconèixer que va col·laborar en els fets, que van tenir lloc el març de 2021 per un afer de drogues entre coneguts. La Fiscalia ha reduït la pena de 5 a 3 i 2 anys de presó respectivament arran d'un acord amb les defenses després que els acusats hagin pagat part de la indemnització que se'ls demanava i hagin confessat. Així, se'ls ha aplicat l'atenuant parcial de reparació del dany i de confessió tardana. A banda d'això, es busca un tercer acusat que no s'ha presentat a la vista.

  • 12:32

    La JEP de Barcelona admet a tràmit el recurs de Ciutadans i ERC. 

     

     

    La Junta Electoral Provincial de Barcelona estudiarà els dos recursos interposats de CIutadans i ERC. La Junta estima el recurs interposat pel partit polític Cs contra la CCMA per l'ús de determinades expressions utilitzades en algunes de les seves informacions del passat 10 d'abril. D'Aquesta manera, no podran fer servir la paraula "exili" en segons quines informacions. 

    També estima la denúncia interposada pel partit polític ERC contra el partit polític VOX que considerava que s'estava fent difusió de missatges de caràcter racista a través d'espais publicitaris.

  • 12:20

    La Generalitat instal·larà 12 dessaladores mòbils i una flotant al Port de Barcelona

     

    El Govern instal·larà una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona que entrarà en funcionament a l'octubre si s'entra emergència II. Es descarta, així, l'alternativa de portar aigua en vaixells des de fora de Catalunya.

  • 12:01

    L’R2 Sud modificarà els horaris i les parades dels caps de setmana fins al 26 de maig per obres a la infraestructura

     

    Rodalies ha reestructurat l’oferta de trens entre el Baix Penedès i Barcelona de tots els caps de setmana fins al 26 de maig amb motiu d’obres a la infraestructura. L’R2 Sud entre Sant Vicenç de Calders i Barcelona – Estació de França tindrà dos trens per hora i sentit i entre Garraf i l'Estació de França quatre trens per hora i sentit. Des que comenci el servei i fins a les 13:00 h, el 50% dels trens de Sant Vicenç acabaran i començaran el recorregut a Cunit. Pel que fa als regionals R13, R14, R15, R16 i R17, en la meitat dels casos deixaran de circular per la costa i ho faran per Vilafranca del Penedès, fet que implicarà incrementar el temps de trajecte entre 40 i 45 minuts.

  • 11:42

    Els càmpings veuen “una ocurrència sense sentit” els topalls de consum d’aigua pels turistes

     

    La Federació de Càmpings de Catalunya considera “desproporcionada” la nova limitació de consum d’aigua establerta pel Govern per als clients dels allotjaments turístics. “És una ocurrència sense sentit”, ha afirmat el vicepresident de la patronal i president de l’Associació de Càmpings de la demarcació de Barcelona, Albert Casas, que veu “del tot inassumible” gastar un màxim de 100 litres per client en emergència I i 90 en emergència II. El sector insta la Generalitat a tenir en compte els “esforços” dels darrers anys per reduir el consum i reclama que flexibilitzi els topalls.

  • 11:22

    Les empreses agroalimentàries podrien multiplicar fins als 71 milions la facturació als creuers, segons un estudi

     

    Les empreses agroalimentàries catalanes podrien multiplicar per tretze la seva facturació a les empreses navilieres de creuers, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona fet a petició de l’Associació de Línies de Creuers (CLIA), Mercabarna i el Port. Això suposaria passar dels 5,2 milions de facturació actual, que suposa una quota de mercat de l’1,1% del subministrament europeu als creuers, a superar els 71 milions i arribar a representar el 14,5% del mercat. L’informe assenyala que “la indústria agroalimentària catalana mostra un clar avantatge competitiu” respecte d’altres economies i es pot beneficiar de què Barcelona sigui el primer port de creuers al Mediterrani i actuï sovint com a port base, allargant l’estada.

  • 11:05

    Comença la preinscripció de batxillerat, que finalitzarà el 25 d'abril

     

    Aquest dijous ha començat la preinscripció per als alumnes de batxillerat, que es podrà fer fins al 25 d'abril. La preinscripció es torna a fer de manera telemàtica. La matriculació per a l'alumnat amb plaça assignada es durà a terme entre el 21 de juny i l'1 de juliol. Els estudiants poden escollir entre quatre modalitats de batxillerat: artístic -amb diverses vies-, científic i tecnològic, general i humanístic i social. El general es va posar en marxa el curs 2022-2023 i el curs vinent seran 12 els centres que l'oferiran. A més, hi haurà 25 centres que cursaran la doble titulació de batxillerat d'arts i cicle formatiu de grau mitjà d'arts plàstiques i disseny i la doble titulació de batxillerat i d'ensenyaments esportius.

  • 10:54

    Nova reunió entre Roger Torrent amb Chery i Ebro

     

    El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, es reuneix aquesta tarda amb directius de les companyies Chery i Ebro per acabar de perfilar l'entrada d'aquest gegant xinès als terrenys de la Zona Franca de Barcelona. Divendres la capital catalana serà l'escenari oficial de la presentació pública del projecte. Un cop oficialitzat l'acord, la previsió és que durant el segon semestre Chery comenci a treballar a la Zona Franca i que donarà feina a uns 600 dels antics treballadors de Nissan. Comissions obreres confien que l'arribada de Chery a Barcelona impliqui la creació de més llocs de feina dels qui hi havia a Nissan.

  • 10:41

    Naturgy continua pujant en borsa i avança gairebé un 3% pendent de la possible OPA del grup emirat TAQA

     

    La companyia Naturgy segueix en alça i puja en borsa. A banda, avança gairebé un 3% pendent de la possible OPA del grup emirat TAQA. El grup d'Abu Dhabi ja està en converses amb els fons CVC i GIP per adquirir les seves accions, que representen un 40% de l'accionariat. L'operació es fa conjuntament amb Criteria, ja que l'objectiu és que aquest grup inversor formi part del consell d'administració. Des del govern espanyol avisen que estan atents a aquesta operació i asseguren que vetllaran pels interessos de l'estat, ja que Naturgy és una empresa d'un sector estratègic com l'energia.

  • 10:31

    La CE investiga la nova aplicació de TikTok que paga als usuaris per mirar vídeos

     

    La Comissió Europea ha obert una investigació a la nova aplicació de TikTok que recompensa als usuaris amb premis -inclosos vals per gastar a Amazon o diners a PayPal- per mirar vídeos. L’aplicació, TikTok Lite, per ara està disponible a Espanya i França, i la Comissió demana a l’empresa que li enviï quina valoració de “riscos” ha fet abans de desplegar-la a la Unió Europea. En concret, Brussel·les vol saber quines mesures s’han pres per “mitigar riscos sistemàtics”, especialment pel que fa a la protecció dels menors i de persones amb problemes de salut mental, ja que l’aplicació té “el potencial d’estimular un comportament addictiu”.

  • 10:23

    L'Ajuntament de Barcelona declara totes les piscines públiques com a refugis climàtics perquè obrin a l'estiu

     

    L'Ajuntament de Barcelona preveu obrir totes les piscines públiques aquest estiu. Fonts municipals expliquen que s'ha decidit declarar totes les piscines públiques de la ciutat, una cinquantena, com a refugi climàtic perquè puguin obrir els mesos de més calor. "Són espais que permeten estar a una temperatura de confort en èpoques de calor forta", argumenten des de l'Ajuntament. Es tracta d'una possibilitat que recull el decret llei de mesures urgents que la Generalitat va aprovar dimarts. La primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, afirma que així es garanteix la "funció social" que poden tenir les piscines.

  • 10:15

    Catalunya va rebre 4,2 milions de viatgers internacionals per via aèria durant el primer trimestre

     

    Catalunya va rebre 4.227.736 viatgers internacionals per via aèria durant els tres primers mesos de l'any, és a dir, un 18,3% més en comparació amb el mateix període de l'any passat, segons dades de Turespaña. En total, van suposar el 21,3% del total dels passatgers que va rebre el conjunt de l'Estat (19,8 milions). Concretament, 2.958.743 (+17,8%) van arribar als aeroports catalans a través de companyies de baix cost, mentre que 1.268.993 ho van fer en aerolínies tradicionals (+19,6%). La gran majoria de viatgers van arribar a l'aeroport de Barcelona, concretament van ser 4.167.393, un 17,8% més que el primer trimestre del 2023.

  • 10:04

    Chery i EV Motors signarà l'acord que permetrà reobrir l'antiga Nissan de Zona Franca

     

    Aquest divendres se signarà l'acord pel qual l'empresa xinesa d'automoció, Chery, que s'instal·larà a l'antiga fàbrica de Nissan a la Zona Franca per produir cotxes elèctrics. Pel secretari general CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, aquesta és una gran notícia i garanteix que els llocs de treball s'ocuparan amb els treballadors de Nissan. A més, assenyala que si es compleixen els calendaris de producció, es podria contractar a més gent. 

  • 9:35

    Una dona alliberada d'un pis on estava retinguda a Santa Coloma de Farners. 

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han alliberat una dona retinguda en un pis de Santa Coloma de Farners lligada de mans i peus. La suposada captora, que ja ha estat detinguda, és una altra dona amb qui compartia residència en un pis d'acollida de la Generalitat per a víctimes de violència masclista. Se l'acusa de detenció il·legal, tracte vexatori, lesions i furt.

     
  • 9:10

    García-Margallo preveu una modificació de l'Estatut: "Faran un Maragall 2". 

     

     

    L'exministre i eurodiputat del PP, José Manuel García-Margallo, preveu una modificació de l'Estatut "en què s'introdueixin aquelles normes que la Constitució va derogar" i descarta un referèndum pactat: "Faran un Maragall 2. Un Estatut es referenda". En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4,  García- Margallo culpa als socialistes de la polarització a Espanya i la situació amb Catalunya, i alerta que Espanya està en una situació "molt crítica" encara que el Govern digui que l'economia va "meravellosament bé".

     
  • 8:35

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 18 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:30

    Ada Colau i Jaume Asens se sumen a la Flotilla de la Llibertat. 

     

     

    Ada Colau i Jaume Asens se sumen a la "Flotilla de la Llibertat" per intentar trencar el bloqueig d'Israel a Gaza. A banda de representants polítics a l'expedició també hi participaran personal mèdic i periodistes. A més d'un miler d'activistes... que juntament amb l’exalcaldessa de Barcelona i el candidat dels Comuns a les eleccions europees, salparan diumenge des de Turquia. En total seran 4 vaixells amb un carregament de 5.500 tones d’ajuda humanitària. La iniciativa arriba després de l'assassinat de set membres de l'ONG World Central Kitchen que treballaven amb autorització d'Israel. En aquest cas, però, no hi ha coordinació amb les autoritats del país hebreu. 

     
  • 8:25

    A l'antiga fàbrica de Nissan es faran vehicles Omoda i Ebro. 

     

     

    L'evolució creixent a Europa del mercat de la mobilitat elèctrica és un dels perquès del moviment de Chery. A l'antiga fàbrica es faran vehicles Omoda, que pertanyen a la marca xinesa, i també cotxes de la marca Ebro. Uns vehicles entre un 20 i un 40 per cent més barats que els dels fabricants europeus. Escoltem Amadeu Jensana, director de programes econòmics a Casa Àsia i Félix García de l'associació espanyola de fabricants d'automòbils. 

     
  • 8:20

    El contenciós administratiu tomba el recurs de Cs contra la candidatura de Puigdemont

     

    El tribunal Contenciós Administratiu avala la candidatura de Carles Puigdemont per a les eleccions del 12M i tomba així el recurs per impugnar-la que havia presentat Ciutadans. LORENA El Contenciós ha desestimat la petició dels taronges. Considera que la decisió de la Junta Electoral Provincial d'admetre la llista de Junts és, segons el jutge "ajustada a dret". Tot plegat després que ahir al matí, Ciutadans intentés fer caure la candidatura de Puigdemont perquè el seu padró, segons denunciava Carlos Carrizosa, no es correspon a la realitat al no viure a Catalunya.

  • 8:15

    Illa demana acabar amb la guerra fiscal entre territoris. 

     

     

    Pel que fa al PSC, el seu candidat Salvador Illa, ha defensat en un acte al Col·legi d'Economistes de Catalunya, que cal emprendre mesures perquè no hi hagi guerra fiscal a la baixa entre comunitats autònomes. Creu que s'ha d'avançar en aquest sentit per complir amb les exigències que arriben d'Europa.

     
  • 8:10

    Topada entre ERC i Junts per la crida de Puigdemont a la unitat. 

     

     

    Aquesta votació sobre les mesures de sequera a la diputació permanent coincideix una setmana abans que comenci la campanya electoral que està molt focalitzada amb Carles Puigdemont. El candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, ha assegurat amb relació a les crides del líder de Junts, que ell ja ha intentat mantenir la unitat d'acció sense massa èxit. En canvi, des d'aquesta formació, Albert Batet, assegura que es mantindran ferms en aquesta petició als republicans

     
  • 8:05

    Malestar dels ajuntaments per la modificació del decret de sequera. 

     

     

    L'Arc Metropolità retreu al Govern que es traslladi als ajuntaments la potestat de les piscines privades en sequera. Una modificació que entrarà en vigor demà després que es validi a la diputació permanent i es publiqui al DOGC i sobre la que molts alcaldes ja s'hi han mostrat en contra. Consistoris de l'arc metropolità de Barcelona com: Sabadell, Terrassa, Mataró, Rubí o Granollers ja han dit que no declararan cap piscina privada com a refugi climàtic. Critiquen que la Generalitat els atorgui una potestat sense els criteris per aplicar-la, una regulació que els empari, ni recursos econòmics. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 18 d'abril de 2024

     

     

    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.