Enlaces accesibilidad

Irídia denuncia un increment de la violència institucional racista

  • En 20 dels 49 casos oberts hi ha un component de racisme
  • En un 40 % dels casos de violència institucional detecten racisme

Per
Irídia demana revisar els protocols interns i externs de detecció de casos de violències institucionals
Irídia demana revisar els protocols interns i externs de detecció de casos de violències institucionals (nadine shaabana | unsplash ) RTVE Catalunya

L'entitat Iríada, l'ONG encarregada de promoure i defensar els drets humans, en especial civils i polítics, ha presentat el seu informe sobre violència institucional, que iclou a aquells casos en què s'han produït sobre la víctima tortura i/o maltractament a Catalunya per part d’agents de les forces i cossos de seguretat. També inclouen funcionaris penitenciaris o agents de seguretat privada, quan aquests actuen per delegació de funcions de seguretat que són competència pública.

Segons les seves dades, només 13 casos s'han investigat, en 4 de manera d'ofici. Irídia ha litigat en 56 casos: 19 d'espai públic o domicilis; 16 de privació de llibertat; 19 relacionats amb la defensa de l’espai de la societat civil; 2 sobre tortures durant el franquisme a Via Laietana, 43.

Irídia denuncia un increment del component racista en la violència institucional

En total, 49 litigis continuen oberts i 7 han finalitzat. Hi ha 156 agents o funcionaris encausats en un procediment penal i, d’aquests, 82 investigats i 74 acusats o pendents de judici. En 20 dels 49 casos oberts hi ha un component de racisme, és a dir, en el 40,8% dels casos. Suposa un increment d'un 3,3 respecte de 2023.

Presentació de l'informe sobre violència institucional d'Iridia al Col·legi de Periodistes de Catalunya

Presentació de l'informe sobre violència institucional d'Iridia al Col·legi de Periodistes de Catalunya

L’advocada de l'organització, Mireia Salazar, assenyala les mancances dels mecanismes interns d’investigació i rendició de comptes actuals i la necessitat, per tant, d’un mecanisme independent de control de l’actuació dels cossos policials i de seguretat. Durant la presentació de les xifres, les representants de l'entitat han parlat del cas de l'António, el noi que estava en una situació d'agitació quan van intervenir els cossos policials amb pistola Taser i va morir posteriorment.

"És una mostra de com, fins i tot en una actuació policial amb resultat de mort, es dona una manca de control per part dels superiors jeràrquics i una investigació policial interna deficient", ha denunciat Salazar.