Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 15 d'abril de 2024 | Els serveis jurídics del Congrés rebutgen la petició del Senat per suprimir la tramitació de la llei d'amnistia

  • La Generalitat amplia fins al 90% de la població els municipis afectats pel topall al lloguer
  • El 80% dels municipis hauran de tenir un pla d'emergències d'incendis forestals
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El ple del Senat vota la petició perquè el Congrés dels Diputats retiri la llei d'amnistia.
El ple del Senat vota la petició perquè el Congrés dels Diputats retiri la llei d'amnistia.

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la decisió del Govern d'ampliar en 131 municipis els afectats pel topall dels lloguers. D'altra banda, la Generalitat també ha revisat el pla Infocat i obligarà al 80% dels municipis a disposar d'un pla de prevenció contra els incendis.

Altres notícies destacades de la jornada passen pel debat preelectoral a 5 organitzat per Pimec centrat en qüestions econòmiques com el finançament. Al Congrés els serveis jurídics han elaborat un informe que demà analitzarà la Mesa de la Cambra en què rebutgen la petició del Senat de suprimir la tramitació de la llei d'amnistia.

D'altra banda, també destaca la nova iniciativa dels veïns de Barcelona per ordenar les terrasses als carrers i l'ampliació dels actes de la diada de Sant Jordi a 29 països.

Resum de notícies a Catalunya del 15 d'abril de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:09

    CCOO repeteix com a primera força sindical de Catalunya

     

    Un primer lloc de representativitat laboral que Comissions Obreres ocupa des de fa 46 anys, amb les primeres eleccions sindicals el 1978. En el darrer procés, el que va de 2020 a 2023, el sindicat ha obtingut 23.000 delegats, el 40% del total, cosa que suposa quasi dos mil més que la segona força a Catalunya, l'UGT. Tot plegat sobre un univers d'un milió i mig d'assalariats, dels tres milions que hi ha a Catalunya. Ara bé, més de la meitat, denuncia el secretari general de Comissions, Javier Pacheco, no ha pogut elegir representant sindical, ja que treballa a una empresa amb menys de sis treballadors.

     

  • 17:50

    El govern espanyol vol que el gruix de les noves mesures antitabac "arribin a bon port" abans que acabi 2024

     

    La ministra de Sanitat, Mónica García, ha explicat al Congrés, l'estimació de l'executiu és aconseguir que iniciatives com l'empaquetat uniforme de les caixes de cigarrets arribin "a bon port" abans que acabi l'any. Entre d'altres, es preveu aplicar novetats com l'empaquetat uniforme o les limitacions a la publicitat del tabac electrònic.

  • 17:37

    Salvador Illa assegura que no mesurarà els seus èxits en funció de si incomoda el govern de Pedro Sánchez

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha garantit aquest dilluns que defensarà Catalunya i els seus interessos davant del govern espanyol encara que hi tingui una bona relació. "Jo no mesuro el meu èxit per si incomodo molt o poc", ha assegurat durant un col·loqui al Círculo Ecuestre. El dirigent socialista ha criticat que els darrers governs independentistes han "incomodat molt el govern d'Espanya, però no han aconseguit res" i ha advertit la ciutadania que "si es tracta d'incomodar molt ja saben qui han de votar i què passarà: destrucció mútua assegurada".

  • 17:14

    Els serveis jurídics del Congrés han elaborat un informe que demà analitzarà la Mesa en què es rebutja la petició del Senat de suprimir la tramitació de la llei d'amnistia.

     

    El document dels lletrats que respon al requeriment del Senat nega que la tramitació de la llei d'amnistia al Congrés hagi estat errònia i defensa el seu procediment en aquesta cambra. Sense entrar en qüestions sobre la constitucionalitat de la llei, l'informe se centra en qüestions de procediment. La Mesa del Congrés votarà demà aquesta proposta jurídica en la que els partits que integren la Mesa podran fer al·legacions o aportacions.

  • 16:50

    Detinguts a Reus quatre turistes per agredir un taxista de Barcelona

     

    Els fets han passat aquest dilluns a quarts de vuit del matí a la porta d'un hotel de la rambla del Raval. Els arrestats haurien contractat el servei d'un taxi convencional per desplaçar-se fins a l'aeroport del Baix Camp, però finalment haurien pujat a un vehicle VTC i hi haurien carregat l'equipatge. En veure-ho, el taxista s'hauria posat davant l'automòbil tipus Uber per expressar el seu desacord. Tot seguit, els turistes haurien sortit de dins el VTC i haurien provocat lesions al taxista. Després haurien marxat cap a Reus amb el cotxe tipus Uber, on finalment la policia els ha interceptat.

  • 16:25

    El Parlament ret homenatge a les víctimes del franquisme

     

    La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha demanat "fermesa" davant dels que avui es resisteixen a condemnar la dictadura, "banalitzen" el franquisme o fan repartiment de culpes. Erra ha defensat que s'ha de mirar el passat "amb ulls crítics" perquè, segons ha dit, la transició es va fer d'esquena a les víctimes del franquisme "com a conseqüència d'una mena d'amnèsia induïda per les elits del moment". 

  • 16:12

    Sergio Vila San-Juan revela alguns dels secrets de l'origen dels llibres

     

    Abans que un llibre arribi a les nostres mans passen tantes coses!! I en els orígens hi ha molts secrets en mans de l'agent literària. L'escriptor i periodista Sergio Vila San-Juan els coneix a fons i ara n'ha escrit una obra en què en revela alguns.

  • 15:55

    Operació sense precedents per treure una agulla del cervell d'una nena

     

    Operació sense precedents a l'hospital Sant Joan de Déu, que ha permès salvar-li la vida a la Sara, de 4 anys. Havia anat a tractar-se una càries, però l'agulla de l'anestèsia se li va quedar clavada i li va arribar fins al cervell. Els metges mai havien vist una cosa igual.

  • 15:30

    El Govern amplia el llistat de municipis declarats zones tensionades per poder limitar el preu del lloguer

     

    Catalunya duplica el nombre de municipis on vol regular el preu del lloguer. Als 140 que la Generalitat ja havia declarat a l'agost com a zones tensionades, Territori hi vol sumar 131 municipis més, com Vielha o Cadaqués. Si ho aprova el ministeri, les zones on es posarà un topall al lloguer abastaran 271 municipis, on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població.

  • 15:00

    Celebrar Sant Jordi fora de Catalunya: 325 actes a 192 ciutats internacionals

     

    325 actes a 192 ciutats de 29 països. Aquestes són les xifres que el Departament d'Acció Exterior ha fet públiques sobre la celebració del Sant Jordi a escala internacional. El fet de coincidir amb el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor per la UNESCO desperta curiositat per la festivitat catalana arreu del món.

  • 14:35

    Els Mossos desplegaran 300 agents en el partit Barça-PSG davant l'amenaça gihadista



    El conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que els agents de la policia catalana duran a terme treballs tant d'ordre públic com de vigilància i prevenció. El partit es jugarà el dimarts en l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc, a Barcelona. Elena ha recordat que l'amenaça terrorista es manté en el nivell 4, la qual cosa comporta la possibilitat que "una persona a nivell individual amb els mitjans dels quals pot disposar desenvolupi algun tipus d'acció".
     

  • 14:20

    La Vall d'Hebron amplia la consulta d'oncogeriatria a altres tipus de càncer.

     

    El model de la consulta d’oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, s'amplia a més tipus de càncer: càncer de còlon i recte, càncer de pulmó, càncer de bufeta urinària i pròstata i càncers hematològics com limfomes i mielomes.

     

     

    La Vall d'Hebron amplia la consulta d'oncogeriatria
    rtve La Vall d'Hebron amplia la consulta d'oncogeriatria
  • 14:15

    La Favb demana revisar la ubicació de les terrasses i la seva accesibilitat

     

    La Federació d’associacions veïnals de Barcelona presenta una iniciativa ciutadana per reclamar una nova Ordenança de Terrasses. Demanen una revisió en profunditat, sancions més contundents i una millora de la seva ubicació per buscar un equilibri entre oci i veïnat.

    Ferran Cuixart
    rtve Ferran Cuixart
  • 13:51

    Desmantellen a l'Aldea una granja de criptomonedes que consumia fraudulentament una gran quantitat d'electricitat

     

    Els Mossos d'Esquadra van desmantellar l'11 d'abril passat una granja de criptomonedes a l'Aldea (Baix Ebre) eu una nau industrial del polígon Estació de Mercaderies. Els investigadors van posar-se en marxa després de tenir diverses informacions que a l'interior de l'immoble es duia a terme una activitat que consumia una gran quantitat d'electricitat de forma fraudulenta. La nau es trobava tancada i a l'interior es generaven elevats nivells de soroll i calor, tant de dia com de nit, segons va constatar la policia. També van observar a l’exterior de la mateixa nau dos armaris de connexions elèctriques forçats que presentaven clars indicis de connexió a la xarxa elèctrica de manera fraudulenta.

  • 13:40

    La pluja i la calor fan aparèixer milers de meduses a la Costa Brava

     

    Les altes temperatures modifiquen el paisatge i també la vida de les platges. La combinació de pluja primer i altes temperatures després han fet aparèixer milers de meduses a la Costa Brava. Aquest cap de setmana s'han fet virals unes imatges de la platja de Roses amb centenars d'aquests animals marins.

    La pluja i la calor fan aparèixer milers de meduses a la Costa Brava | Gemma Esteba
    rtve La pluja i la calor fan aparèixer milers de meduses a la Costa Brava | Gemma Esteba
  • 13:38

    Cooltra tanca el 2023 amb una facturació de 45 milions d'euros i un benefici brut de 7 milions, un 35% més

     

    El grup Cooltra ha tancat l'exercici del 2023 amb una facturació de 45 milions d'euros i un benefici brut d'explotació de 7 milions, un 35% més que el 2022. L'empresa de lloguer de motos atribueix aquest creixement al seu lideratge a Espanya i Itàlia –amb quotes de mercat del 40% i el 70%, respectivament-, així com 'l'aterratge' a dues noves ciutats com Sevilla i Torí.

  • 13:28

    Crítiques de Vox i Ciutadans a Pimec per no convidar-los al debat preelectoral del Born

     

    El diputat de Vox, Joan Garriga, denuncia que no els han convidat al debat de Pimec per les seves “crítiques” a les subvencions que rep la patronal. També consideren que no hi són perquè van criticar la "foto" de patronals i sindicats amb Aragonès donant suport al projecte de pressupostos.

    El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, creu que no els han convidat perquè són “incòmodes”. "PIMEC ha preferit convidar els responsables del procés", ha dit. 

  • 13:15

    El Govern recula i permetrà omplir les piscines públiques i privades aquest estiu

     

    El Govern permetrà omplir i reomplir tant les piscines públiques com privades si aquestes s'obren a la ciutadania sota la categoria de 'refugi climàtic'. La Generalitat està preparant un decret llei que està previst que s'aprovi el 16 d'abril. "El decret neix amb la voluntat d'entesa entre el Govern i els màxims representants de municipis de tot el país per poder dotar als gestors locals de més eines per a la gestió de l'emergència per sequera sense minvar la seva autonomia municipal", recalca l'executiu català.

  • 13:05

    Les altes temperatures del cap de setmana, mostra d'un estiu anticipat

     

    Les altes temperatures d'aquest cap de setmana mostren la tendència del clima dels darrers anys, on s'observa com estació meteorològica de la primavera se suma, cada vegada més aviat, a la de l'estiu. Els experts en meteorologia expliquen que l'arribada de masses del sud cada cop més calentes són una de les conseqüències del canvi climàtic.

    Marga Esparza
    rtve Marga Esparza
  • 12:53

    Collboni inclou la connexió del tramvia en el full de ruta i preveu impulsar la 'Renda Barcelona'

     

    El govern de Jaume Collboni ha inclòs la continuació de la connexió del tramvia per la Diagonal com una de les mesures del Pla d'Actuacions Municipals (PAM) 2023-2027, l'instrument que estableix el full de ruta i les prioritats i actuacions que es desplegaran al llarg del mandat. El PAM, que ja ha iniciat la tramitació i es votarà aquest dimecres en comissió, també contempla l'impuls de la 'Renda Barcelona', incrementar el parc d'habitatge assequible en 4.000 noves unitats, tant a través de la nova construcció com per l'adquisició i captació per a programes municipals com la borsa de lloguer, i desplegar la regulació d'habitatges d'ús turístic.

    Informa: Maite Boada
    rtve Informa: Maite Boada
  • 12:41

    La Sala Becket estrena 'Casa Calores', un dels primers textos del dramaturg Pere Riera

     

    La Sala Becket enceta la primavera amb un dels primers textos del dramaturg Pere Riera, 'Casa Calores'. Una obra costumista sobre el pas del temps en una casa d'un poble de la costa catalana i els seus habitants, que és protagonitzada pels actors Jordi Boixaderes, Rosa Renom, Emma Arquillué, Julia Bonjoch, Arnau Comas i Eudald Font.

    Montse Soto
    rtve Montse Soto
  • 12:35

    El finançament marca el primer debat preelectoral organitzat per PIMEC. 

     

    Els líders dels cinc partits convidats per la patronal catalana han coincidit a reclamar un millor finançament per a Catalunya. Salvador Illa (PSC) insisteix a explorar les vies de l'Estatut i formar un consorci tributari propi. Pere Aragonès (ERC) ha reivindicat la feina feta en la negociació amb l'Estat i especialment sobre la reducció del FLA. Josep Rull (Junts) li ha retret la manca de control del dèficit fiscal". Jéssica Albiach (Comuns) planteja la necessitat d'un grup de treball amb partits i agents socials. Alejandro Fernández (PP) assegura que el seu partit estarà a "l'alçada", però sense "fer volar coloms". 

  • 12:20

    Interior amplia els nivells del pla contra els incendis. 

     

     

    Davant la possibilitat que hi hagi més incendis forestals simultanis o focs que puguin afectar la població de forma sobtada, la Generalitat ha decidit ampliar algunes mesures dels plans contraincendis del Pla Infocat. D'una banda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que s'amplia el nombre d'ajuntaments catalans que hauran de tenir plans contra incendis. Representarà el 80% dels municipis catalans, 130 més que fins ara. A més, es crea un nou nivell de risc, el nivell 4 que implicaria la possibilitat de tancament de massissos i la restricció d’activitats de lleure en zona forestal.  

     
  • 12:09

    Catalunya duplica el nombre de municipis on es regularà el preu del lloguer

     

    Catalunya duplica el nombre de municipis on es regularà el preu del lloguer. Als 140 que la Generalitat ja havia declarat a l'agost com a zones tensionades, Territori hi vol sumar 131 municipis més. Amb aquesta ampliació, a partir d'ara, les zones on es posarà un topall al lloguer abastaran 271 municipis, on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població.

  • 12:05

    El preu de lloguer es dispara fins a un 5% a Catalunya en el darrer any

     

    Segons el darrer estudi del portal immobiliari Fotocasa, durant el primer trimestre de l'any els preus del mercat de lloguer han repuntat un 3,4%. Amb relació a fa tot just un any, la pujada encara és més important, del 5,2%, situant-se el preu mitjà en els 16,5 euros. L'increment, això sí, se situa per darrere de Madrid (18,3) i Balears (17,5). En el conjunt de l'Estat, el repunt interanual ha estat del 7%, amb Castella-La manxa, La Rioja, Múrcia, Madrid i Navarra al capdavant.  

  • 11:58

    L’oferta de lloguer permanent es redueix un 13% un mes després de l’entrada en vigor de la regulació, segons Idealista

     

    L’oferta de lloguer permanent s’ha reduït un 13% a Catalunya, un mes després que s’aprovés l’índex de referència dels preus, segons un estudi elaborat per Idealista. L’informe precisa que la caiguda s’ha estès per les capitals de les quatre demarcacions, a Girona el nombre de pisos s’ha rebaixat un 21%, a Tarragona un 16%, a Barcelona un 14% i a Lleida un 9%. L’estudi també apunta que el control dels preus “no ha tingut efectes immediats” i concreta que al conjunt de Catalunya l’habitatge ha pujat de mitjana un 4,3%.

  • 11:47

    El govern espanyol no descarta prorrogar l'impost a la banca lligant-lo a objectius com el finançament a les pimes

     

    El govern espanyol no descarta vincular el futur de l'impost a la banca amb objectius com el finançament a les petites i mitjanes empreses. Segons ha argumentat aquest dilluns el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, el gravamen creat el 2022 ha sigut un "èxit" que ha permès finançar de manera "justa" l'escut social sense perjudicar la solvència i els resultats del sector financer, de manera que no es descarta consolidar-lo. També, Cuerpo ha dit que cal trobar un "punt d'equilibri" en cas que l'impost passi a ser "permanent". Així mateix, ha apostat per "ajustar i adaptar" el tribut mirant també elements com els tipus d'interès.

  • 11:25

    Dos detinguts i una plantació de marihuana desmantellada en una operació policial a Mataró

     

     

    La Guàrdia Civil ha detingut dues persones i ha desmantellat una plantació de marihuana en una operació que ha portat a terme aquest dilluns a Mataró. El dispositiu estava format per agents de la Guàrdia Civil de Premià de Mar, amb el suport de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Barcelona i la Policia Local de Mataró. Els agents han entrat i registrat una masia aïllada situada al veïnat de Valldeix, als afores de Mataró.

  • 11:09

    Obert el termini d'ajuts per pagar el lloguer per a persones de 36 a 64 anys

     

    L'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha obert aquest dilluns el termini dels ajuts per pagar el lloguer per a persones de 36 a 64 anys. Les sol·licituds es poden presentar fins al 10 de maig i la dotació pressupostària inicial de la Conselleria de Territori de la Generalitat és de 20 milions d'euros. Al febrer, es van obrir les convocatòries per a joves de fins a 35 anys i per a més grans de 65 anys.
     

  • 11:04

    Dues persones detingudes en un registre d'un domicili a Mataró en una operació antidroga. 

     


    Guardia Civil de Premià de Mar, con apoyo Unidad Seguridad Ciudadana (USECIC) Barcelona y Policía Local de Mataró,  ha llevado a cabo una entrada y registro en un domicilio de Mataró donde ha sido desmantelada una plantación de marihuana y han sido detenidas dos personas. En los próximos días daremos nota e imágenes.

  • 11:00

    El preu de la llum estarà aquest dilluns durant nou hores en valors negatius o a zero euros/MWh

     

     

    El preu mitjà serà de 3,48 euros per megavat hora (MWh).  Entre la franja de les 10 fins a les 19 hores el megavat hora costarà zero euros o tindrà valors negatius. El preu mínim es registrarà entre les 16 i 17 hores amb un -1 euro/MWh. El valor màxim que es registrarà aquest dilluns es donarà entre les 21 i 22 hores i el megavat hora valdrà 19,72 euros. 

  • 10:42

    Sant Joan de Déu extreu una agulla de dentista del cervell d'una nena de quatre anys

     

    L'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat ha aconseguit extreure una agulla de dentista que una nena de quatre anys tenia clavada en el cervell, en una operació molt complicada i sense precedents que es va dur a terme el maig de 2023.
    El centre hospitalari català ha informat aquest dilluns d'aquesta operació "inèdita", que van dur a terme els doctors Josep Rubio, cirurgià maxil·lofacial pediàtric, i José Hinojosa, neurocirujà pediàtric, que van aconseguir treure l'agulla anestèsica de dentista que havia migrat al cervell de la petita.

  • 10:22

    Una comissió del Parlament Europeu debatrà aquest dijous la llei d'amnistia espanyola.

     

     

    La Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior del Parlament Europeu celebrarà aquest dijous un debat sobre la llei d'amnistia espanyola al costat de la presidenta de la Comissió de Venècia i el director de la Comissió Europea per a Estat de dret, Drets Fonamentals i Democràcia. 

    Serà l'última comissió d'aquesta legislatura en la qual se celebren comissions parlamentàries abans del ple final a Estrasburg entre el 22 i el 25 d'abril i les eleccions europees entre el 6 i el 9 de juny.

    La Comissió Europea ha dit que no es pronunciarà sobre si el contingut de la llei d'amnistia infringeix la legislació europea fins que aquesta no acabi per complet la seva tramitació a Espanya amb el vistiplau del Congrés dels Diputats.  De moment no figura en l'agenda cap representant del Govern espanyol.

  • 10:00

    Dispositiu policial a Mataró contra el tràfic de drogues. 

     

     

    La Guàrdia Civil està fa un registre contra el tràfic de drogues a gran escala a Mataró, segons han informat fonts policials. En l'operació hi col·labora la Policia Local de Mataró, que ha indicat que el dispositiu ha començat a primera hora del matí d'aquest dilluns.

  • 9:10

    Gerardo Pisarello: "El PSC està pujolejant molt". 

     

     

    El secretari primer de la Mesa del Congrés i diputat de Sumar Comuns, Gerardo Pisarello, creu que el PSC està "pujolejant molt" i mira "cada cop més" a l'antiga convergència. El diputat dels comuns carrega contra la tendència cap al conservadorisme dels socialistes catalans. 

     
  • 08:40

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 15 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     

  • 08:20

    L'Observatori Fabra registra un record de temperatura a l'abril. 

     

     

    Catalunya ha viscut un cap de setmana d’estiu amb temperatures més pròpies d’un mes de juny o de juliol. L’Observatori Fabra de Barcelona ha registrat un rècord de temperatura en un mes d’abril. En concret, els termòmetres van arribar a marcar els 29,4 graus. La calor ha fet que les platges s’omplissin de gent. La restauració ha estat la gran beneficiada, després d’una Setmana Santa passada per aigua. Les farmàcies també han notat un increment en la venda de cremes solars. 

     
  • 8:25

    Els Bombers continuen les tasques d'extinció de l'incendi a Gelida, ja estabilitzat. 

     

     

    Els Bombers de la Generalitat continuen amb les tasques d'extinció de l'incendi de vegetació que es va declarar aquest diumenge a Gelida i que va quedar estabilitzat anit. Aquest dilluns al matí el cos d'emergències manté un dispositiu amb tres camions d'aigua i un vehicle de comandament.

    Hi van treballar fins a 14 dotacions, tres d'elles aèries. L'incendi va obligar a interrompre el pas de trens entre Sant Sadurní d'Anoia i Martorell, que es va poder reprendre poc després de les nou de la nit.

     
  • 8:10

    PP i Cs retreuen al PSC la seva postura mentre que els Comuns demanen separar la governabilitat de la Moncloa de la Generalitat. 

     

    Sobre pactes electorals ha parlat Núñez Feijóo, e líder dels populars descarta, d'entrada, donar suport a Illa i acusa els socialistes d'haver enganyat als catalans. Ciutadans també apunta cap al primer secretari del PSC i li retreu que no posi "vetos" a Puigdemont per a després del 12 de maig. Des dels Comuns, Jaume Asens demana separar la governabilitat de la Moncloa de la Generalitat.

  • 8:05

    Puigdemont alerta Illa que pot deixar caure el govern de Pedro Sánchez. 

     

     

    Pel que fa a la precampanya del 12M, Carles Puigdemont ha advertit  Salvador Illa que Junts deixarà de donar suport a Pedro Sánchez si després de les eleccions repeteix una maniobra com la de Collboni a l'Ajuntament. Un advertiment que l'expresident de la Generalitat i líder de Junts ha fet en una entrevista a El Nacional. En canvi, Carles Puigdemont ha assegurat també que no tindrà res a dir sobre pactes postelectorals si els resultats del 12-M no permeten una majoria independentista al govern de la Generalitat. La resposta del candidat i líder del PSC, Salvador Illa, ha estat assegurant que ells arriben a acords amb tothom tret de dues excepcions. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 15 d'abril de 2024.