Enlaces accesibilidad
Nou pla d'emergències contra incendis

El 80% dels municipis hauran de tenir un pla d'emergències d'incendis forestals

  • La Generalitat recomanarà que el 20% dels ajuntaments també en tinguin un
  • També es crea un nivell de risc extrem, el nivell 4, que implicarà tancar massissos i restriccions d'activitats de lleure a boscos

Per
Nou pla d'emergències per lluitar contra els incendis aquest estiu
Nou pla d'emergències per lluitar contra els incendis aquest estiu RTVE Catalunya

Davant la possibilitat que hi hagi més incendis forestals simultanis o focs que puguin afectar la població de forma sobtada, la Generalitat ha decidit ampliar algunes mesures dels plans contraincendis del Pla Infocat.

D'una banda, s'amplia el nombre d'ajuntaments catalans que hauran de tenir plans contra incendis. Segons el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, representarà el 80% dels municipis catalans, 130 més que fins ara. D'aquesta manera, els que hauran de tenir aquest document passen de 628 a 757 i els que hauran de complir amb la recomanació s'eleven a 190 (un 20 %).

I és que l'actual situació de canvi climàtic i de sequera recurrent posa de relleu que cap municipi està exempt de patir les conseqüències d'un incendi forestal. Els municipis tindran un període d'un any per adequar els seus plans d'incendis forestals.

La Generalitat actualitza l'Infocat, en previsió d'un major risc d'incendis forestals

Nou nivell de risc

A més, es crea un nou nivell de risc, el nivell 4 que implicaria la possibilitat de tancament de massissos i la restricció d’activitats de lleure en zona forestal. D'aquesta manera permetrà actuar amb més precisió i, per exemple, restringir l'accés a 19 massissos catalans.

Es tracta del primer pla de Protecció Civil dissenyat per fer front al canvi climàtic. Una revisió la del pla infocat que no es feia des del 2014 i que ara s'adequa als reptes que posa damunt la taulaInclou millores en l'anàlisi del risc, la direcció i la coordinació. Alhora, incorpora el nou pla Alfa dels d'Agents Rurals.

Tallafocs preventius a l'Ametlla de Vallès

Precisament, l'Ametlla de Vallès està impulsant un pla de xoc per mantenir les zones forestals netes i protegir així els 8.000 veïns que viuen a tocar del bosc. Aquests dies treballen en unes franges forestals per mantenir net el sotabosc i tallen arbres secs en 20 hectàrees, segons explica el regidor de Medi Ambient. La zona ja va patir un gran incendi fa 30 anys i el canvi climàtic agreuja els riscos.

Pla de xoc a l'Ametlla de Vallès per mantenir net el bosc

El 80% dels boscos són privats. Precisament ara s'està creant una associació de propietaris perquè puguin aconseguir ajuts de forma més ràpida i poder gestionar així també l'interior dels boscos durant tot l'any. Tindran descomptes si porten els residus a aquesta nova planta, on es crearà biomassa per escalfar equipaments municipals.