Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya de l'11 d'abril de 2024 | L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE dona la raó a Puigdemont sobre el seu escó

  • Les principals candidatures de les eleccions del 12M presenten els seus caps de llista
  • El Govern planteja ampliar la capacitat del Prat durant l'estiu canviant l'ús de les pistes
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El candidat de JxCat i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont
El candidat de JxCat i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont

L'actualitat d'aquest dijous passa pel pronunciament de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre si va ser legal o no que el Parlament Europeu es negués a donar l’acta d’eurodiputats a Carles Puigdemont i Toni Comín.

En clau econòmica, la signatura de l'acord amb el gegant automobilístic xinès Chery per implantar-se a la Zona Franca podria oficialitzar-se la setmana vinent. Per la seva banda, el Govern proposa reconfigurar l'ús de les pistes del Prat unes hores a l'estiu per aturar l'ampliació.

Altres notícies destacades de la jornada són l'assistència de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, a la desfilada de moda inclusiva de la 080 Barcelona Fashion o la roda de premsa sobre la situació actual de les Escoles Bressol Municipals de Barcelona.

Resum de notícies a Catalunya de l'11 d'abril de 2024 

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    Santiago Abascal fa costat a Garriga després de la denúncia davant antifrau: "Els comptes estan auditats"



    -El president de Vox, Santiago Abascal, ha traslladat aquest dijous el seu suport al secretari general del partit, Ignacio Garriga, després de la denúncia d'una diputada del seu grup davant l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) per carregar despeses personals en la targeta del Parlament: "Els comptes estan auditats". En la denúncia, avançada aquest dijous per 'El Confidencial', la diputada Isabel Lázaro exposa que Garriga va carregar a la cambra catalana la quota de l'Associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) del col·legi dels seus fills. Ho ha dit a Terrassa abans de la presentació dels candidats de la formació pel 12M. 

  • 19:45

    Salvador Illa promet desplegar un consorci tributari si és president

     

    El líder del PSC ha situat entre les seves prioritats si és president formar un Govern "per sobre d'ideologies i partits", que "allargui la mà", i arribar a un "acord de finançament" amb l'Estat, que permeti desplegar el consorci tributari previst a l'Estatut del 2006. També ha defensat un pacte amb el govern espanyol que acabi amb el dúmping fiscal i faciliti que es respecti l'ordinalitat en el finançament de les CCAA. 

  • 19:20

    Salvador Illa reuneix més de mil persones al Museu Marítim de Barcelona amb motiu de la conferència 'Unir i servir'

     

    El líder del PSC ha encetat la seva intervenció comprometent-se a crear un comissionat per l’autogovern de Catalunya, amb dependència directa de la Presidència i que tindrà com a primera tasca fer una auditoria pública sobre els serveis públics a Catalunya els últims 10 anys. Illa també ha avançat que la primera mesura com a president serà aprovar un decret òmnibus per fer front a la sequera. 
     

  • 18:50

    Reunió de l'ambaixadora de Bolívia es reuneix amb el delegat del Govern a Catalunya per abordar la situació dels passatgers amb visat fals

     

     

    El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha mantingut una reunió aquest dijous amb l'ambaixadora de Bolívia a Espanya, Nardi Suxo per a abordar la situació dels 69 passatgers bolivians que van arribar al port de Barcelona en un creuer de MSC sense un visat valgut i que han estat retornats aquest dijous al seu país.

  • 18:26

    Sílvia Pérez Cruz inaugurarà el Grec 2024 en la darrera edició de Cesc Casadesús

     

    El Festival Grec presenta la programació del 26 de juny al 4 d'agost a Barcelona amb una vuitantena d'espectacles i més de cinquanta activitats.

    L'aposta pel talent local, més propostes arriscades i fent valdre l'amistat i el creixement dels artistes. Així es presenta la 48ª edició del festival Grec, l'última que dirigirà Cesc Casadesús després de 8 anys liderant-lo. Un Grec 2024 que proposa reunir-se al voltant del foc en la seva imatge de presentació i que inaugurarà amb tot un ritual col·lectiu encapçalat per Sílvia Pérez Cruz.

  • 18:14

    Una nova teràpia millora les tremolors als pacients amb Parkinson

     

    Aquest dijous se celebra el Dia Mundial del Parkinson. Es tracta del segon trastorn neurodegeneratiu més prevalent; una malaltia diagnosticada a 30.000 persones a Catalunya. Per aquest motiu, un dels reptes prioritaris de la comunitat científica és millorar la qualitat de vida dels pacients que el pateixen. L'estudi sobre el trastorn ha aconseguit avenços destacats. Avui en dia sabem que hi ha trastorns cognitius conductuals i, fins i tot, psicosi, que s'associen a la malaltia. De fet, cada vegada coneguem millor les regions del cervell afectades i això està facilitant noves troballes.

  • 18:00

    Feijóo demana tornar la política catalana al "seny" i a la "centralitat"

     

     

    El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha lamentat la falta d'infraestructures hídriques i ha acusat la classe política catalana de ser-ne el màxim responsable per prioritzar només el procés d'independència. D'altra banda, també s'ha referit al pronunciament favorable a Carles Puigdemont de per part de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE sobre el reconeixement del seu escó com a eurodiputat des de 2019 tot i no haver jurat la Constitució. Feijóo ha demanat a l'expresident català acatar també les resolucions judicials "que no li són favorables". 

  • 17:40

    Els hotelers reconeixen que no entén el "propòsit real" de l'alternativa a l'ampliació a l'aeroport

     

    El president del Gremi d'Hotels de Barcelona i de Turisme de Barcelona, Jordi Clos, ha afirmat que ha "hagut de llegir dos cops" la proposta del Govern per descongestionar el Prat. "He acabat sense entendre quin era el propòsit real", ha assenyalat Clos des del Círculo Ecuestre. El president dels hotelers barcelonins també ha lamentat el "problema greu" amb els lladres reincidents a la ciutat.

  • 17:18

    Zeroport acusa ERC de voler augmentar els vols a Catalunya a canvi de “continuar trinxar” el territori

     

     

    El col·lectiu Zeroport ha denunciat que la proposta d’ERC per incrementar el nombre de vols a l’aeroport del Prat canviant l’actual configuració de les pistes suposaria afectar directament als veïns de l’entorn i “continuar trinxant” el territori. Recorden que s’haurien de construir noves connexions ferroviàries i infraestructures per fer la interconnexió amb els aeroport de Girona i Reus com proposen. També deixen clar que construir la terminal satèl·lit suposaria “una nova estocada” al ja “fràgil i delicat” equilibri del delta del Llobregat.

  • 17:05

    8 dels 12 investigats per 'Tsunami' marxen fora d'Espanya

     

    El periodista Jesús Rodríguez i l'empresari Josep Campmajó, imputats per l'Audiència Nacional, ho han fet públic avui. Ahir ho anunciava Oleguer Serra, directiu d'Òmnium. Entitat que ha penjat a l'aeroport una pancarta on diu que a Espanya protestar és terrorisme. Se sumen, entre d'altres, a Marta Rovira i a Puigdemont i Wagensberg, investigats pel Suprem.

    La fugida de tres nous investigats per Tsunami s'ha conegut just la setmana que l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem han donat els primers passos per prendre'ls declaració.

  • 16:51

    Una de les famílies desallotjades a l'illa Canigó de Badalona es queda al carrer en acabar-se l'ajuda municipal

     

    Un centenar de famílies de l'illa dels carrers Canigó, Llefià i Ausiàs Marc de Badalona segueixen sense poder tornar a casa després de l'esfondrament del número 9 del carrer Canigó, on van morir tres persones el passat 6 de febrer. La pràctica totalitat dels veïns, però, ha trobat alternatives d'habitatge, ja sigui amb recursos propis, amb l'ajuda d'amics o familiars o a través del decret d'emergència municipal, per mitjà del qual s'han pagat les despeses d'allotjament durant deu setmanes a les famílies que ho han sol·licitat. Actualment, hi havia encara cinc famílies allotjades en pensions i s'ha pogut trobar una solució més o menys estable per a quatre d'elles. Una de les famílies, però, ha quedat al carrer.

  • 16:19

    Carme Riera publica novel·la després de sis anys: "Una ombra blanca"

     

    L'escriptora Carme Riera (Palma, 1948) ha publicat 'Una ombra blanca' – editat per Edicions 62 en català i Alfaguara en llengua castellana - una nova novel·la que aborda el fenomen del retorn a la vida d'una persona clínicament morta. La història està ambientada entre Mallorca i els Estats Units amb la soprano Barbara Simpson com a protagonista, que haurà d'aclarir uns fets del passat i resoldre un misteri. L'autora explica que es tracta d'un tema que l'interessava molt i del qual s'ha documentat en profunditat els darrers anys. "M'agradaria pensar que després d'aquesta vida n'hi ha una altra", sosté, "i que aquesta és encara més plena".

  • 16:08

    Aina Clotet, millor actriu al festival Canneseries per 'Això no és Suècia'

     

    L'actriu Aina Clotet ha guanyat el premi a la millor interpretació al festival Canneseries pel rol que desenvolupa al costat de Marcel Borràs a la producció 'Això no és Suècia', que codirigeixen ella mateixa i Mar Coll. La comèdia, idea també de l'actriu catalana i de Sergi Cameron, va inaugurar la secció oficial del certamen francès, on el 6 d'abril se'n van projectar els dos primers capítols. Clotet ha estat acompanyada en la creació de la ficció de Valentina Viso i Dani González. La comèdia de vuit capítols posa la criança al centre i explora la por i la recerca d'un ideal de maternitat i paternitat que pot portar una persona a veure el pitjor de si mateixa.

  • 16:00

    Vist per a sentència el judici a 4 Mossos d'Esquadra per una suposada detenció il·legal a un jove durant el toc de queda

     

    Vist per a sentència el judici a 4 Mossos d'Esquadra per la suposada detenció racista d'un jove en plena pandèmia, el novembre de 2020. Les acusacions els demanen fins a 15 anys de presó per detenció il·legal, falsedat documental, lesions i delicte contra la integritat. Els agents, en la seva declaració com a acusats, s'han negat a valorar aquest vídeo de l'actuació, ja que, consideren que està editat. Defensen que l'ús de la força va ser proporcionat.

  • 15:50

    L'Hospital Vall d'Hebron impulsa un projecte entre alumnes d'institut i pacients amb la malaltia

     

    L'Hospital Vall d'Hebron impulsa un projecte pioner entre alumnes d'institut i pacients amb Parkinson. Quatre sessions d'activitats per fomentar la interacció social entre els dos grups. Permet millorar la qualitat de vida dels pacients i l’empatia i coneixement dels joves.

  • 15:47

    El litoral, en emergència climàtica

     

    Diverses platges són engolides pel mar. El litoral es troba en emergència climàtica. Els temporals cada cop són més freqüents. L'Àrea Metropolitana alerta que les platges es troben en fragilitat màxima i els experts diuen que poden seguir perdent metres.

  • 15:33

    La majoria de bolivians que van arribar al Port a través d'un creuer de l'empresa MSC seran deportats al seu país.

     

    La majoria de bolivians que van arribar al Port a través d'un creuer de l'empresa MSC seran deportats al seu país
    rtve La majoria de bolivians que van arribar al Port a través d'un creuer de l'empresa MSC seran deportats al seu país
  • 14:52

    Els funcionaris de presons traslladen les seves protestes a Madrid

     

    Centenars de funcionaris de presons vinguts de Catalunya, però també d'altres parts de l'Estat es manifesten a aquestes hores a les portes del Congrés dels diputats, a Madrid.

    Sergi Bassolas
    rtve Sergi Bassolas
  • 14:31

    El ministeri d'Habitatge vol limitar el lloguer turístic a les zones tensionades

     

    El govern espanyol s'ha reunit amb el sector immobiliari, bancari i amb sindicats de cara a abordar la situació de l'habitatge a l'estat on hi ha llocs com a Catalunya, on s'ha de destinar més d'un 30% al lloguer o al pagament de la hipoteca. La ministra d'habitatge, Isabel Rodríguez, fa una crida als propietaris. En aquest sentit, s'impulsarà mesures perquè apostin pel lloguer assequible i es compromet a limitar el lloguer turístic a zones tensionades. 
     

  • 14:27

    La Comissió sobre multireincidència de Barcelona aposta per penalitzar amb entre 1 i 3 anys de presó el robatori de mòbils

     

    Primera reunió a l’Ajuntament de Barcelona de la Comissió no permanent sobre la multireincidència en què govern i principal grup de l’oposició, Junts per Cat, plantegen ja la necessitat de demanar penalitzar amb entre 1 i 3 anys el robatori de mòbils pels delinqüents. Comuns i Esquerra insisteixen en la justícia restaurativa i altres mesures de caràcter social.

    Maite Boada
    rtve Maite Boada
  • 14:08

    El dissenyador Guillermo Justicia presenta la seva primera col·lecció a la 080 Barcelona Fashion

     

    Aquest dijous es fa esment a la col·lecció del debutant Guillermo Justicia, exalumne català del màster en Disseny de Moda en l'Institut Europeu de Disseny (IED) a Barcelona. L'artista ja presumeix d'haver vestit artistes com Raoul Vázquez, Sofia Coll i Renata Zanchi.

  • 13:48

    La FEDAIA demana als ajuntaments a facilitar l'empadronament a les famílies migrants amb menors

     

    La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, la FEDAIA, ha organitzat una jornada per visibilitzar les dificultats que es troben les famílies migrants a l'hora d'empadronar-se al municipi on resideixen. Un tràmit necessari per tenir drets a bàsics com la salut o l'educació pels seus fills.

    Marga Esparza
    rtve Marga Esparza
  • 13:18

    Els avenços més destacats del Parkinson, el segon trastorn neurodegeneratiu més prevalent

     

    Millorar la qualitat de vida dels pacients amb Parkinson és un dels reptes prioritaris de la comunitat científica. I aquest dijous, aprofitant que és el Dia Mundial d'aquesta malaltia, fem un repàs als avenços més destacats del que és el segon trastorn neurodegeneratiu més prevalent.

    Anna Bañeres
    rtve Anna Bañeres
  • 12:51

    Trànsit veu “insuficients” els 23 examinadors de la DGT anunciats per a Catalunya i demana més reforços

     

    El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, troba del tot “insuficients” els 23 examinadors que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que es destinaran en les pròximes setmanes a Catalunya, amb unes llistes d’espera per treure's el carnet de conduir que en alguna demarcació s’apropen als sis mesos. Lamiel creu que la situació “no és acceptable” i afirma que cal “reforçar de manera intensa” la plantilla d’examinadors a Catalunya, tot i insistir que la solució definitiva passa pel traspàs de les competències. L’SCT calcula que els 23 examinadors tardaran, en el millor dels casos, entre cinc i sis mesos a eixugar la llista d’espera actual, amb més de 31.000 persones, segons dades del Ministeri.

  • 12:36

    Govern preveu que economia catalana creixi un 2,1% el 2024, tres dècimes més del previst



    La Generalitat també espera una pujada del 2,1% per al 2025. Per a 2024, Economia destaca que la revisió a l'alça del consum de les llars i de l'aportació de la demanda externa ha portat a estimar el creixement del PIB tres dècimes per sobre de la xifra comunicada fa uns mesos.

     

  • 12:34

    El preu del lloguer als portals immobiliaris cau per primer cop en deu trimestres, però és un 10,4% superior a fa un any

     

    El preu mitjà de l’oferta d’habitatge de lloguer a Catalunya publicats en portals immobiliaris va caure un 5,4% l’últim trimestre del 2023, però segueix un 10,4% per sobre dels nivells del tancament de 2022, segons un informe publicat aquest dijous per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) en col·laboració amb Adevinta. Tota la demarcació de Barcelona veu com es redueix el preu que es demana per al lloguer d’un pis, excepte la capital, on l’oferta s’estabilitza entre el tercer i el quart trimestre del 2023 amb un lleuger increment del 0,1% i una mitjana de 1.843 euros, un 16,1% més que en el tancament de 2022. També pugen els preus trimestralment a les demarcacions de Lleida (+11,5%) i Tarragona (+0,4%).

  • 12:26

    Free From Style desfila a la passarel·la de la 080 Barcelona Fashion

     

    La signatura Free From Style desfila a la passarel·la de la 080 Barcelona Fashion. La marca, pionera a Espanya, promou la moda adaptada a les diversitats funcionals.

  • 12:25

    Renfe aposta per reforçar la seva activitat amb noves rutes en el mercat domèstic francès

     

    Renfe s'ha marcat com a objectiu incrementar la seva presència al mercat domèstic francès a l'espera d'obtenir els permisos per operar el trajecte Barcelona-París. De moment, ha signat un acord amb Les Grands Buffets i la ciutat de Narbona amb l'objectiu d'augmentar els desplaçaments des de Catalunya i la resta de l'Estat i des d'altres ciutats franceses. La responsable de Renfe AVE Internacional, Susana Lozano, explica que en el punt de mira de la companyia hi ha rutes internes com la de París-Lió, que en termes de mobilitat és cinc vegades superior a la de Barcelona-Madrid, o Marsella-Lió. Així mateix, Renfe estudia el retorn de la ruta entre la capital catalana i Tolosa de Llenguadoc, que es va oferir fa uns anys en cooperació amb SNCF.

  • 12:15

    Una nova teràpia subcutània millora el control dels símptomes motors del Parkinson

     

    Una nova teràpia basada en el medicament Levodopa i administrada per via subcutània disminueix les fluctuacions motores que provoca el Parkinson, segons s'extreu dels resultats d'un assaig clínic de fase III de caràcter internacional que ha comptat amb la participació de l'hospital Vall d'Hebron. La investigació s'ha publicat a la revista 'The Lancet Neurology'. El levodopa oral és la teràpia més efectiva avui en dia per controlar els símptomes de la malaltia, però en molts pacients no és possible mantenir un control estable i continu, sinó que hi ha símptomes motors que apareixen i desapareixen en diferents moments del dia. La nova teràpia mitiga aquesta situació i té el benefici, a més, que és molt menys invasiva que altres vigents.

  • 12:10

    Treballadores d'escoles bressol públiques de Barcelona exigeixen baixar les ràtios i posar fi a la "precarietat" laboral

     

    Treballadores d'escoles bressol de Barcelona han exigit baixar les ràtios per educadora per poder atendre en bones condicions els infants. Aquesta és la principal reclamació que han fet des de la Plataforma Dignitat 0-3, que aquest dijous ha denunciat les condicions de "precarietat" en les que treballen. Una de les portaveus, Kàtia Miguel, ha manifestat que les ràtios són "abusives i desmesurades". També han rebutjat les externalitzacions i han reclamat que es reconegui i estabilitzi la feina de les educadores de suport.

  • 12:03

    Alliberen 23 víctimes d'explotació sexual a Espanya

     

    Alliberades 23 víctimes d'explotació sexual, en diverses províncies espanyoles, a les quals van enganyar amb un futur treball en salons de bellesa. Han estat detingudes vuit persones de la xarxa criminal que es lucraven amb l'explotació sexual de les seves víctimes, una d'elles amb discapacitat intel·lectual. Arribaven a Espanya a través dels aeroports de Barcelona i Madrid. Els implicats eren els qui contactaven amb els clients a través de pàgines web i acordaven els serveis sexuals. Les víctimes no podien rebutjar-los i se'ls obligava a pagar a l'organització encara més diners en concepte d'abonament per realitzar aquestes gestions.

  • 11:55

    Absolts per dur més de 100 quilos de marihuana en una autocaravana a la Jonquera per irregularitats en l'actuació policial

     

    L'Audiència de Girona ha absolt dos acusats que s'enfrontaven a 8 anys de presó després que la Policia Nacional els interceptés a la Jonquera (Alt Empordà) el 27 de setembre del 2022 anant amb una autocaravana on duien 130 quilos de marihuana i més d'un quilo de cocaïna. El tribunal declara nul·la la diligència d'escorcoll i sosté que la Policia Nacional va cometre irregularitats "flagrants" perquè els agents van entrar a l'autocaravana abans de tenir ordre judicial, tot i ser la residència dels processats. L'Audiència dona la raó a l'advocat de la defensa, Joaquim Bech de Careda, i conclou que es va vulnerar el dret a la inviolabilitat del domicili. La troballa posterior de la droga també està "viciada" i queda impune.

  • 11:45

    El periodista Jesús Rodríguez també resideix a Suïssa per la investigació de terrorisme en el cas Tsunami

     

    El periodista de 'La Directa', Jesús Rodríguez, també resideix a Suïssa per la investigació de terrorisme en el cas Tsunami. Rodríguez va marxar a l'estranger a finals de 2023, "davant l'amenaça d'empresonament". Ahir va ser el membre de la junta d'Òmnium, l'activista Oleguer Serra, qui explicava des de Perpinyà que també havia marxat a l'estranger, i que resideix a Suïssa, on també hi ha el diputat i número 9 de la llista d'ERC al 12-M, Ruben Wagensberg. Durant aquest matí el grup de suport a un altre investigat per Tsunami, Josep Campmajó, explicarà des de Girona que l'empresari també va haver de marxar a l'estranger.

  • 11:00

    Puente rebutja la proposta de la Generalitat d'ampliar l'ús de les pistes del Prat a l'estiu. 

     

     

    El ministre de Transports, Óscar Puente, ha afirmat aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio que la proposta de la Generalitat de canviar l'ús de les dues pistes de l'Aeroport del Prat durant algunes hores per incrementar la capacitat "vulnera un acord previ existent" entre els dos governs. "El que feia era precisament impedir que es prengués aquest tipus de decisió", ha esgrimit Puente. 

     
  • 11:26

    Més de trenta docents de l’Intermunicipal de Sant Sadurní es desmarquen de les coaccions denunciades pels sindicats

     

    Un total de 32 docents de l’institut Escola Intermunicipal del Penedès, a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), han sortit al pas de les declaracions fetes per la CGT i l’Intersindical, en què afirmaven que quasi la meitat del professorat se sent coaccionat pel director del centre. Aquesta trentena de docents s’ha volgut desmarcar de les afirmacions dels sindicats. Precisen que el grup encapçalat per la CGT i l’Intersindical no representa la meitat de la plantilla, i asseguren que el seu relat “no s’adiu amb el dia a dia viscut al centre”. “No ens sentim pressionats ni coaccionats pel nou equip que lidera Sergi Badenes”, afirmen, alhora que sostenen que han tingut llibertat d’expressar les seves opinions sense cap pressió del director.

  • 11:15

    El nombre de viatgers de metro i bus a Barcelona assoleixen màxims històrics en un mes de febrer

     

    El nombre de viatgers de metro i bus a Barcelona van assolir màxims històrics en un mes de febrer, segons les dades provisionals de l'Estadística de Transports de Viatgers corresponents al febrer de l'Institut Nacional d'Estadística. Així, la xifra de viatgers de metro es va enfilar fins als 39,7 milions de persones, un 13,8% més que en el mateix mes de l'any passat; mentre que els usuaris del bus van augmentar un 21,2%, fins als 19,5 milions. Pel que fa al nombre de viatgers de transport urbà en autobús a Catalunya, es va enfilar un 21,9%, fins als 27,9 milions, i també suposa la xifra més alta de la sèrie històrica de l'INE en un mes de febrer. L'increment és superior a la de la mitjana de l'Estat, on va augmentar un 20,3%.

  • 10:54

    La majoria de creueristes bolivians amb passaport fals a Barcelona seran repatriats al seu país. 

     

     

    Aquest matí està previst que la seixantena de ciutadans bolivians que van arribar a Barcelona fa una setmana en un creuer de MSC tornaran al seu país. Cap a les 12 hores, els traslladaran  a l'aeroport amb un comboi i d'allà agafaran un avió de camí de tornada a Bolívia. Només una unitat familiar de quatre persones entre els quals hi ha menors d'edat els han deixat quedar perquè tenen familiars a Girona. 
     

     
  • 10:45

    El Govern proposa utilitzar les pistes del Prat quatre hores al dia a l’estiu

     

    El Govern proposa suspendre l’operativa segregada actual de les pistes de l’aeroport del Prat i permetre que les dues paral·leles funcionin de forma independent, acollint tant aterratges com enlairaments, quatre hores al dia en els mesos de juliol i agost. La mesura permetria augmentar la capacitat actual dels 78 vols per hora als 90, el màxim de capacitat prevista en la declaració d’impacte ambiental de l’aeroport. Amb tot, afectaria els veïns de Gavà, que històricament han reclamat que es blindi l’operativa de pistes segregades actuals, que fa que una pista s’utilitzi només per sortides i l’altra per arribades.

  • 10:30

    La justícia europea creu que s'ha d'anul·lar que l'Eurocambra no reconegués Puigdemont com a eurodiputat el 2019. 

     

     

    L'advocat general del TJUE dona la raó a l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i considera que ha d'anul·lar-se la decisió de l'expresident del Parlament Europeu de no reconèixer-li com a eurodiputat el juny de 2019.

  • 10:00

    7 dels 12 investigats pel 'Tsunami Democràtic' resideixen fora de Catalunya a l'espera de l'amnistia.

     


    Al voltant de 7 independentistes han marxat a l’estranger per la investigació de terrorisme de l’Audiència Nacional contra la plataforma Tsunami Democràtic pel seu paper en les protestes contra la sentència de l’1-O.

    El diputat d’ERC Ruben Wagensberg, l’activista d’Òmnium Oleguer Serra, el periodista Jesús Rodríguez i l’empresari Josep Campmajó viuen ara a Suïssa, on ja hi ha la secretària general d’ERC, Marta Rovira, des de 2018. Després de l’1-O Jaume Cabani va marxar a Bèlgica, on fins fa poc també hi era l’expresident Carles Puigdemont, ara al Vallespir per la campanya del 12-M.

     
  • 9:56

    Sandra Burgos: "El discurs negacionista de l'extrema dreta està fent molt mal"

     

     

    L'advocada Sandra Burgos adverteix sobre la "situació d'emergència" amb la violència masclista i vicària i assenyala un dels factors clau: "El discurs negacionista de l'extrema dreta està fent molt mal, entre el jovent sobretot". Burgos veu "possible" que hi hagi un "efecte contagi" de casos de violència masclista i vicària, toi i que descarta "que sigui el problema. El que no podem fer és callar, com s'ha fet amb el suïcidi". 

    L'advocada reivindica la llei espanyola i catalana en defensa de la dona i la infància, però considera que "el problema és l'aplicació" i fa una crida al voltant de les víctimes de violència masclista: "La forma de prevenir és escoltar". 

  • 9:30

    Hereu es mostra optimista i confia tancar aviat l'acord amb Chery.

     

     

    El ministre admet "bones perspectives" per l'acord amb la marca automobilística asiàtica Chery per portar part de la seva producció, en concret, l'acoblament de vehicles elèctrics, a la Zona Franca de Barcelona: "Fins que no està signat, no ho podem donar per fet. En pocs dies, ho podrem acabar de certificar".

     
  • 9:20

    Hereu veu "un pedaç" ampliar l'ús de les pistes a l'aeroport del Prat a l'estiu. 

     

     

    El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha criticat la proposta del govern per augmentar l'ús de les pistes a l'aeroport del Prat per aquest estiu. El ministre creu que "és un pedaç" per fer veure que el Govern català està pel desenvolupament, però que "és incapaç de prendre decisions estratègiques". "No és seriós", ha asseverat Hereu per la manca d'aposta del Govern per l'ampliació de l'aeroport, que considera "és vertebral" per Catalunya.

  • 8:45

    El ministre Hereu es mostra optimista sobre l'acord amb Chery. 

     

     

    El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, admet "bones perspectives" per l'acord amb Chery per fabricar a la Zona Franca durant una entrevista al Cafè d'idees. "Fins que no està signat, no ho podem donar per fet. En pocs dies, ho podrem acabar de certificar", ha assegurat. 

  • 8:35

    Recta final per a l'acord amb Chery per fabricar vehicles elèctrics a la Zona Franca. 

     

     

     

    Encara en clau internacional, les negociacions amb la marca automobilística asiàtica Chery per portar part de la seva producció a la Zona Franca encaren la recta final. La firma anuncia un acord imminent per ocupar part de la fàbrica que Nissan.
     

    La intenció és ajuntar els vehicles elèctrics de la marca a Barcelona. De fet, la filial de Chery a Espanya, Omoda Espanya, ha convocat un acte el pròxim 19 d'abril al qual assistirà el president del govern, Pedro Sánchez, i representants tant de la Generalitat com de l'Ajuntament de Barcelona. 

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 11 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     
  • 8:15

    Primer pronunciament del TJUE sobre la immunitat de Puigdemont.

     

     

    L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea s’ha de pronunciar aquest dijous sobre si va ser legal o no que el 2018 l’Eurocambra es negués a donar l’acta d’eurodiputats a Carles Puigdemont i Toni Comín. Va ser una decisió del llavors president del Parlament Antonio Tajani avalada pel Tribunal General de la Unió. Considerava que Puigdemont i Comín no havien complert els requisits de la llei espanyola en no haver jurat la Constitució.

     
  • 8:10

    El TC avala la constitucionalitat de la 'llei Rhodes'. 

     

     

    Aquest dimecres, el Tribunal Constitucional s’ha mostrat a favor d’avalar la norma que contempla retirar la custòdia als maltractadors. Es tracta de la llei de protecció a la infància, la coneguda com a ‘llei Rhodes’. Vox havia presentat un recurs  al·legant que la norma podia vulnerar la llibertat ideològica i religiosa.

     
  • 8:05

    El Prat del Llobregat surt al carrer per condemnar el darrer crim masclista. 

     

     

    Centenars de persones s'han concentrat a la plaça de la Vila del Prat per mostrar el seu rebuig al triple crim masclista. Els assistents han guardat un minut de silenci i s'ha llegit  un manifest per denunciar que les violències masclistes i vicàries responen a "causes estructurals del sistema patriarcal". L'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler ha decretat 3 dies de dol a la ciutat.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 11 d'abril de 2024.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.