Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 9 d'abril de 2024 | El Constitucional suspèn l'admissió a tràmit de la ILP de la independència

  • El Constitucional suspèn l'acord de la Mesa del Parlament que va admetre l'ILP per declarar la independència
  • Els sindicats de presons tornen a plantar Justícia a la reunió per plantejar les mesures de reforç de la seguretat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El ple admet a tràmit per unanimitat la impugnació per part del govern espanyol.
El ple admet a tràmit per unanimitat la impugnació per part del govern espanyol.

L'actualitat d'aquest dimarts passa per l'anunci de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Rac1, de deixar la política activa si no és investit president. Tot i això, ha avançat que tornarà a Catalunya el dia del ple d'investidura. Mentrestant, PSC i PP continuen amb els actes de presentació dels diferents lemes i imatges de campanya de cara a les eleccions del 12M.

Altres notícies destacades de la jornada són la nova plantada dels sindicats de presons a Justícia, la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre l'admissió a tràmit de l'ILP per declarar la independència, la inauguració de la 080 Barcelona Fashion Week i la presentació de la quarta missió dins de l'Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya.

Notícies a Catalunya del 9 d'abril de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:27

    Els Mossos investiguen si les restes òssies trobades a Roda de Berà són de la dona desapareguda el maig passat

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen si les restes òssies humanes trobades aquest diumenge al torrent de Cal Setró, al terme municipal de Roda de Berà (Tarragonès), són de la dona desapareguda el passat 13 de maig. Segons fonts properes a la investigació, s'han trobat indicis que apunten que les restes podrien correspondre a la dona de 67 anys. Ara, el cos policial resta a l'espera de poder confirmar la seva identitat i preveuen tenir els resultats de l'autòpsia en les pròximes setmanes. L'Ajuntament de Roda ha explicat que s'han posat amb contacte amb els familiars, que en van denunciar la desaparició, per explicar que s'han localitzat les restes. També han demanat prudència fins que no s'identifiquin.

  • 20:18

    El Congrés aprova una iniciativa del PP per rebatejar l'Estació de Sants afegint-li el nom de Montserrat Caballé

     

    La Comissió de Transports del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una proposició no de llei del PP que insta el govern espanyol a rebatejar l'estació de Sants amb el nom de la soprano Montserrat Caballé. La iniciativa ha comptat 17 vots a favor (PP i Vox), 17 abstencions (PSOE, Sumar i Junts) i 1 en contra (ERC). Els populars han aprofitat el text de la iniciativa per contraposar la figura de Montserrat Caballé a la "decadència" provocada, sostenen, pel "separatisme".

  • 20:00

    Els Bombers centren esforços en el flanc dret del foc del Perelló, el que té més possibilitat de propagar

     

    27 dotacions terrestres i 3 aèries dels Bombers de la Generalitat centren els esforços en el flanc dret del foc forestal que s'ha declarat aquest dimarts cap a dos quarts de cinc de la tarda al Perelló (Baix Ebre) arran de l'incendi d'un vehicle. El flanc esquerre ha fet la carena i ha girat cap a la dreta, mentre que el flanc dret, que ha creat focus secundaris, és el que té més possibilitats de propagar. Els Bombers, que han destinat 90 efectius a la zona, han indicat que l'incendi evoluciona favorablement tot i el vent que bufa. Les primeres estimacions dels Agents Rurals estimen un potencial d'afectació de sis hectàrees, de les quals dues ja haurien resultat afectades.

  • 19:42

    La Generalitat ofereix diàleg a Foixà i es mostra convençuda que l'acollida de menors no acompanyats serà "un èxit"

     

    El Departament de Drets Socials ofereix diàleg a l'Ajuntament de Foixà (Baix Empordà) i als veïns, arran de la polèmica que s'ha generat al saber que la casa de colònies El Mercadal passarà a ser un centre d'acollida de menors no acompanyats. Des del Govern es mostren convençuts que l'acollida d'aquests joves serà "un èxit com ha succeït arreu del país" i ha remarcat que, tant els veïns com el consistori trobaran en la Generalitat "tot el suport i tota la col·laboració necessaris". D'altra banda, el Bisbat de Girona, propietari de la casa de colònies, s'ha mostrat obert a trobar solucions amb les institucions implicades arran de la polèmica i remarca que la cessió d'aquests espais respon a les "necessitats" que té el país.

  • 19:32

    Collboni destaca el paper de les ciutats com a "motor" davant reptes globals com la descarbonització

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat aquest dimarts el paper de les ciutats com a "motor" davant reptes globals com la descarbonització o l'accés a l'habitatge. El batlle de la capital catalana ho ha dit en el marc de la participació aquest matí al Foro La Toja, que s'ha celebrat a Lisboa, a Portugal. A la primera trobada bilateral entre Collboni i el seu homòleg lisboeta, Carlos Moedas, ambdós líders han acordat treballar en comú en àmbits com l'economia blava, la innovació o la mobilitat sostenible. El Foro la Toja és un espai de diàleg i reflexió sobre els grans reptes i desafiaments globals que afecten especialment Espanya i Portugal. També hi ha assistit la tinenta d'alcaldia Maria Eugènia Gay.

  • 19:11

    Apagat l'incendi que ha cremat un pis i n'ha afectat un altre d'un bloc de l'avinguda Madrid de Lleida

     

    Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l'incendi que aquest dimarts a la tarda ha cremat per complet un habitatge i la terrassa d'un altre ubicats al setè pis del número 38 de l'avinguda Madrid de Lleida. El cos ha rebut l'avís a dos quarts de cinc de la tarda per l'espectacularitat de les flames que han cridat l'atenció de molts vianants. Els Bombers han enviat 9 dotacions per apagar les flames i el foc s'ha donat per apagat passats dos quarts de set de la tarda.

  • 18:40

    El Reial Club de Tenis de Barcelona preveu ser autosuficient en el reg de pistes aprofitant les aigües grises

     

    El Reial Club de Tenis de Barcelona preveu ser autosuficient en el reg de pistes gràcies a un sistema que aprofita les aigües grises de les dutxes i també les aigües pluvials. El projecte, ja en funcionament, s'ha inaugurat aquest dimarts, en un acte que ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà. En concret, un sistema de filtració per membranes i tres dipòsits permeten reaprofitar fins a 75.000 litres d'aigua, amb els quals el club calcula que pot fer front a les necessitats de reg tant de les pistes de tenis com de la jardineria de les instal·lacions.

  • 18:37

    Barcelona es converteix en l'epicentre de la moda inclusiva i sostenible

     

    Setmana de la moda a la capital catalana. Des d'aquest dimarts arrenca la 33a edició de la 080 Barcelona Fashion, un esdeveniment que aposta per la innovació i la creativitat com a motors de canvi en el sector. El recinte modernista Sant Pau acull un cartell de 24 signatures, entre coneguts dissenyadors i marques emergents, amb personalitat pròpia. Tots ells compromesos amb la sostenibilitat, la digitalització i la inclusió de cossos no normatius en les seves desfilades.

  • 18:32

    Les darreres pluges oxigenen el Ter i la Muga, que no hauran de reduir el cabal a curt termini

     

    Les pluges de les darreres setmanes han evitat que s'hagi de reduir més el cabal del Ter i de la Muga. A més es fan desembassaments puntuals als pantans de Susqueda i Darnius-Boadella per assegurar el bon estat dels dos rius.

    Les darreres pluges oxigenen el Ter i la Muga, que no hauran de reduir el cabal a curt termini
    rtve Les darreres pluges oxigenen el Ter i la Muga, que no hauran de reduir el cabal a curt termini
  • 18:12

    La Generalitat llançarà a l'espai el seu quart satèl·lit abans que acabi el 2025



    El projecte forma part de la iniciativa de la denominada "NASA catalana" que, amb un pressupost de 3,4 milions d'euros, servirà per a observar la terra i recollir dades de qualitat per a potenciar estudis i el teixit empresarial sobre l'espai. L'empresa Open Cosmos desenvoluparà el projecte i per al disseny, construcció i llançament de l'objecte orbital. El quart satèl·lit pesarà uns 50 quilograms, cinc vegades més que el més gran llançat fins ara pel Govern, el "Menut", i servirà per a observar la terra amb millors prestacions amb imatges de major resolució i ample de captura.

  • 18:07

    La Sindicatura sosté que el Govern va donar ajudes indegudes per covid per 26,8 milions


    La Sindicatura de Comptes sosté que el departament d'Empresa de la Generalitat va concedir en 2021 ajudes per la covid per import de 26,87 milions a un total de 529 beneficiaris -tant empreses com autònoms- que no complien dos dels requisits en les bases reguladores de la convocatòria per a rebre aquesta ajuda. 

     

  • 18:03

    Collboni veu essencial la supressió de les 'Golden Visa' per limitar els preus

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que la nova mesura del Consell de Ministres d'eliminació de la denominada "visa or" per a la compra d'habitatge era quelcom necessari per respondre al gran problema de l'habitatge a tot l'Estat i, en concret, a Barcelona. La 'Golden Visa' és l'obtenció automàtica de la residència espanyola per als ciutadans no comunitaris que inverteixin 500.000 euros o més en béns immobles. L'ha dit al Foro de La Toja de Liaboa on s'ha reunit per abordar temes polítics, econòmics i socials relacionats amb el desenvolupament sostenible de les grans ciutats.

  • 17:30

    El jurista Carles López serà nomenat aquest dijous nou director de la presó de Mas d'Enric.

     

    Substitueix Francesc Romero, qui va ser rellevat del càrrec el passat 27 d'abril, un mes després de l'assassinat d'una treballadora del centre a mans d'un intern i enmig de la crisi oberta amb els sindicats penitenciaris. Carles López era fins ara director del Centre Obert de Tarragona. Amb una experiència de 20 anys en l'àmbit de l'execució penal ha ocupat diversos càrrecs en l’àmbit de la gestió penitenciària.

     

  • 17:05

    El TEDH condemna Suïssa per la seva inacció davant el canvi climàtic

     

    El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Suïssa per no limitar de forma "apropiada" les emissions d'efecte hivernacle i perjudicar així la salut de les dones grans. En una sentència emesa aquest dimarts, el TEDH ha donat la raó a un grup de dones suïsses majors de 65 anys, les 'KlimaSeniorinnen', constatant que el govern suís ha vulnerat el seu dret a la vida privada i familiar per les seves insuficients mesures contra l'escalfament global. "El canvi climàtic existeix i suposa una amenaça greu, actual i futura per als drets humans", afirma la sentència. És la primera vegada que el TEDH condemna un estat per la seva inacció davant el canvi climàtic.

  • 17:15

    Els Mossos denuncien a un conductor per conduir drogat per la C-16 a 215 km/h



    Els Mossos d'Esquadra van denunciar penalment el passat 7 d'abril a un home de 48 anys que conduïa a una velocitat de 215 km/h i sota la influència de les drogues en la carretera C-16, a l'altura de Puig-reig.Els fets van succeir el mateix dia de la denúncia, durant un control de velocitat instal·lat en la carretera C-16, en el punt quilomètric 83, dins del terme municipal de Puig-reig.

  • 15:00

    Gemma Cuervo rebrà el Premi RNE Sant Jordi de Cinematografia a la seva trajectòria

     

    L'actriu Gemma Cuervo rebrà el Premi RNE Sant Jordi de Cinematografia a la seva trajectòria. El jurat destaca el seu compromís i la seva carrera de fons. Amb Fernando Guillem, el seu marit va crear una companyia de teatre i van anar esquivant la censura. Al cine, destaca el seu paper a 'El mundo sigue,' Vente a Alemania, Pepe'  i 'Adulterio a la española'. Va treballar per algunes de les primeres dones que es van posar davant de la càmera com Rosa Vergés i Dolors Payás.

  • 14:50

    Tot a punt al Museu Morera de Lleida per obrir portes dissabte

     

    El Museu Morera ja ho té tot a punt per obrir al públic dissabte a la nova seu definitiva. Després de més de 100 anys de nomadisme per llocs com l'antic convent del Roser o el Casino, el museu s'ubica finalment en un espai propi a l'antiga audiència provincial amb un edifici dedicat completament a les funcions que li pertoquen com a pinacoteca. El nou Morera es distribueix en tres plantes dedicades als serveis tècnics i tres a exposició, que busquen la màxima connectivitat entre els diferents espais a través d'un pati interior diàfan. També hi ha una terrassa amb vistes a la Seu Vella. La nova etapa arrenca amb una exposició que repassa aquest segle de canvis artístics i culturals. Les obres s'han allargat 5 anys i han costat uns 5,8 milions d'euros.

  • 16:50

    La primera fase del projecte d'ampliació de l'estació Barcelona-Sants inclou l'ampliació de l'edifici, la recuperació de la plaça dels Països Catalans i l'adequació dels espais d'aproximació a l'estació.

     

    Les actuacions previstes permetran augmentar la superfície de l'edifici un 30% pel costat de la plaça, la incorporació d'una nova sala d'embarcament per als serveis d'alta velocitat i un nou accés per a Rodalies. El projecte global de la nova estació de Sants compta amb una inversió total de 410 milions d'euros.

  • 14:00

    El festival de música electrònica i creativitat digital Muték arrenca a Barcelona

     

    Arrenca a Barcelona la quinzena edició del festival de música electrònica i creativitat digital Muték. El tret de sortida és un concert  a les fosques a la sala Apolo -amb les entrades exhaurides- del duo britànic Autécre. Muték se celebra fins dissabte a sis espais diferents i amb artistes com Àctress, Ricardo Villalobos o Daíto Manábe, entre altres.

  • 16:20

    El municipi tarragoní de La Canonja acollirà la futura planta de reciclatge de bateries per a vehicles elèctrics de l'empresa química BASF.

     

    El consell directiu acordarà si executa el projecte en els pròxims mesos. La planta s'ubicarà al complex on la companyia té 22 hectàrees lliures. La inversió no s'ha concretat, però generaria, d'entrada, uns 200 llocs de treball directes, a més de centenars d'indirectes. El consell directiu de la companyia no l'ha aprovat definitivament, però compta amb ajuts públics concedits per tirar-la endavant. Concretament, té atorgats 125 milions d'euros en ajuts de les administracions.

  • 16:00

    Vox afirma que Puigdemont no hauria d'estar en debats, sinó a la presó

     

    El portaveu de Vox, Joan Garriga, ha dit que el de Junts hauria de "creuar la frontera i posar-se a disposició de la justícia". Garriga ha demanat "evitar" que l'expresident tingui "privilegis" i "prengui el pèl als catalans". "Hauria d'estar condemnat i a la presó", ha insistit el del partit d'ultradreta. 

  • 15:25

    Els trens de l'R2sud i el Regional amb destinació el Camp de Tarragona i les Terres l'Ebre estan recuperant gradualment la seva freqüència de pas.

     

    Ha quedat solucionada la incidència que afectava la circulació entre Castelldefels i Sitges. Una incidència a la infraestructura estava provocant retards i una limitació de la capacitat ferroviària en aquest tram. Per tal de minimitzar l'afectació, Renfe havia reduït temporalment la freqüència a dos trens per hora i sentit en aquesta línia. L'avaria ha provocat retards de fins a 90 minuts i ha afectat milers d'usuaris des de primera hora del matí.
     

  • 14:35

    Foment del Treball presenta el llibre verd de la fiscalitat de Catalunya.

     

    Són 80 propostes entre les quals destaquen la supressió de l'impost de patrimoni, la reducció de l'Impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats o la reducció dels tipus marginals de l'IRPF. Respecte a l'impost de successions proposen que el tipus mínim sigui del 4% i el màxim del 20%. Josep Sánchez Llibre ha posat l'èmfasi en els tributs propis que converteixen Catalunya, ha dit, en un "infern fiscal".

  • 14:39

    L'Hospital de Bellvitge detecta millores en la depressió crònica entre els pacients que es tracten amb esketamina

     

    L'Hospital de Bellvitge ha demostrat que l'esketamina, un compost químic utilitzat habitualment en anestèsia general, provoca canvis positius en persones amb depressió crònica resistent als tractaments farmacològics. El centre troba una bona acceptació en aquest derivat químic de la ketamina i estima haver tractat un centenar de pacients a finals d'any.

    Anna Bañeres
    rtve Anna Bañeres
  • 14:05

    L'acusada de tallar el penis al seu amant reconeix els fets al judici. 

     

     

    Una dona ha acceptat 7 anys de presó i 250.000 euros d'indemnització per seccionar els genitals del seu cap l'any 2021 a Sant Andreu de la Barca. Aquest matí s'ha celebrat el judici a l'Audiència de Barcelona.

    L'acusada ha reconegut davant el tribunal que va mantenir una relació sentimental de 4 anys amb l'home, qui regentava un dels bars on treballava a Sant Andreu de la Barca. La nit del 31 de maig de 2021 va convèncer a la víctima per mantenir relacions sexuals al local, moment en què li hauria tallat els genitals amb un ganivet de cuina.

    L'home acumula 4 intervencions quirúrgiques i requereix una pròtesi que encara no li han pogut implantar. Per part seva, la defensa de la víctima ha al·legat que, en el moment dels fets, patia un trastorn depressiu greu.

     
  • 13:56

    Barcelona anul·larà 140.000 multes per circular per la Zona de Baixes Emissions (ZBE)

     

    L'Ajuntament de Barcelona preveu anul·lar unes 140.000 multes a conductors per circular per la ZBE que sumen un import aproximat de 20,1 milions d'euros. Es tracta de multes que no eren fermes o no estaven completament executades en la data de publicació al BOE de la sentència del Tribunal Suprem el novembre del 2023 contra la primera ordenança de la ZBE.

    Andreu Santos
    rtve Andreu Santos
  • 13:19

    El Consell de Ministres autoritza licitar per 176 milions d'euros les obres per a transformar i ampliar l'estació de Barcelona-Sants
     

    Llum verda al contracte per a executar les actuacions de la primera fase: ampliació de l'edifici, recuperació integral de la plaça enfront de l'estació i adequació dels espais d'aproximació. L'edifici creixerà un 30% pel costat de la plaça, incorporant una nova sala d'embarcament per als serveis d'alta velocitat i un nou accés a Rodalies. Es rehabilitarà integralment la plaça, respectant el seu disseny original, i es reordenarà l'entorn prioritzant al vianant.

     

  • 13:14

    El PSC adverteix Puigdemont que Catalunya "ha superat l'etapa de propostes personalistes"

     

     

    La viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, ha recordat que "La societat catalana ja ha superat les lògiques personalistes", li ha retret Moret en roda de premsa, i l'ha advertit que cal "superar aquests deu anys" de governs independentistes: "No tenim més temps per perdre". Moret ha presentat el lema de precampanya del PSC, 'Unir i servir'.

  • 13:00

    El PPC presenta el lema de campanya 'Volem una Catalunya de primera'

     

    La cap de campanya i eurodiputada dels populars, Dolors Montserrat, ha advertit que el PSC, després de les eleccions, "tornarà a mentir i trairà els catalans per pactar amb els independentistes que amenacen amb un referèndum". El PPC considera que el 12-M només hi ha dues opcions: "La Catalunya de primera que representa el PP, o la Catalunya del blanc i negre ancorada en el procés que representen PSC, ERC i Junts". 

  • 12:46

    L'Organització Nacional de Trasplantaments gestiona el trasllat en avió de gairebé un miler d'òrgans el 2023

     

    L'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha gestionat el trasllat de 974 òrgans en avió el 2023. En total, ha requerit la gestió de 924 operatius aeris, un màxim històric que suposa un increment del 80% en l'última dècada. L'any passat els aeroports van intervenir en més de 2.000 ocasions en els diferents operatius. L'aeroport de Madrid va ser el que va registrar més activitat, amb 453 intervencions (21% del total), seguit de l'aeroport de Barcelona, amb 409 intervencions.

  • 12:41

    Girona esterilitza el 89% dels gats que viuen al carrer i preveu donar ajudes per evitar que n'hi hagi més

     

    L'Ajuntament de Girona ha esterilitzat el 89% dels gats que viuen als carrers de la ciutat. En concret, el consistori en té 732 de comptabilitzats i treballa per evitar que les colònies creixin més. Per això, s'ha incrementat un 13,7% el pressupost i es preveu donar subvencions de 6.000 euros a protectores i entitats que promocionin el benestar i la tinença responsable d'animals de companyia. Els 732 gats que es calcula que hi ha a Girona, viuen en 79 colònies de carrer. D'aquests, 652 ja estan esterilitzats, això significa que no poden reproduïr-se. 

  • 12:38

    Un jutjat obliga la Seguretat Social a reconèixer la incapacitat permanent d'una afectada de VIH de llarga durada

     

    El jutjat social 22 de Barcelona ha estimat una demanada interposada per una dona de 62 anys afectada per VIH des del 1989 a qui l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va denegar el 2021 el reconeixement de la situació d'incapacitat permanent. Ara, el jutjat dona la raó al Col·lectiu Ronda, representant de la demandant. La Seguretat Social, seguint el mateix criteri que l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), va denegar el reconeixement en considerar que l'abast de les lesions patides no era tributari d'una incapacitat permanent perquè no afecta l'aptitud de la malalta per desenvolupar amb normalitat una activitat laboral retribuïda.

  • 12:24

    El Constitucional suspèn la iniciativa d'independència del Parlament de Catalunya



    El Tribunal Constitucional ha suspès la iniciativa legislativa popular (ILP) que el Parlament va admetre a tràmit el 20 de febrer per a declarar la independència de Catalunya. El tribunal ha adoptat aquesta decisió després de gairebé hora i mitja d'intens debat. Segons han precisat, encara que la mesura s'ha acordat per unanimitat, hi ha hagut discrepàncies sobre les raons per a admetre el recurs.

  • 12:00

    El PP presentarà avui una proposta de veto a la llei d'amnistia al Senat

     

    La portaveu del PP al Senat, Alicia García, ha anunciat aquest dimarts que el seu grup parlamentari presentarà aquest dimarts una proposta de veto a la proposició de llei orgànica d'amnistia, perquè els sembla que és inconstitucional i perquè creïn que va tenir una "tramitació fraudulenta" en el Congrés.  La proposta de veto no paralitza la tramitació de la llei d'amnistia al Senat, que té de termini fins al 16 de maig per a retornar-la al Congrés.

  • 11:53

    Renfe invertirà més de 7 milions d'euros en renovar els sistemes d'informació a estacions de Rodalies

     

    Es preveu la instal·lació de nous elements de megafonia, teleindicadors, monitors i equips d'interfonia  El contracte, que s'ha atorgat a la UTE Inetum España- Deimos Space, preveu renovar els sistemes d'informació en 31 estacions que tenen una antiguitat superior als 15 anys i que presenten problemes de recanvis. També en 14 estacions que tenen un alt volum de viatgers i en les quals cal "incrementar la funcionalitat en la informació".

  • 11:35

    L'Audiència Nacional també activa el tràmit per a citar als investigats de Tsunami



    El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castelló també ha activat el tràmit per a citar a declarar a una desena d'investigats del cas Tsunami Democràtic, entre els quals es troba la dirigent d'ERC Marta Rovira. Com el Tribunal Suprem, que el dilluns va emplaçar a declarar per videoconferència entre el 17 i el 21 de juny a l'expresident català Carles Puigdemont i al diputat autonòmic d'Esquerra Rubén Wagensberg, García-Castelló també ha anunciat que es disposarà a citar als imputats en aquesta part de la causa que segueix en l'Audiència Nacional.
     

  • 11:25

    Primera calamarsada a Lleida.

     

    Els danys registrats no són gaire grans perquè la mida del fruit encara és petita. La població més afectada ha estat Albatàrrec, on la majoria dels cultius és fruita dolça.
     

  • 11:14

    Catalunya està en alerta taronja per mala mar i ratxes de vent que poden arribar als 90 quilòmetres per hora.

     

    També està activada l'alerta groga per neu a la Vall d'Aran.
     

  • 10:58

    Els sindicats de presons tornen a plantar a Justícia en la reunió convocada aquest matí

     

    Els sindicats de presons han plantat als responsables del Departament de Justícia en la reunió per a abordar la millora de les seves condicions laborals, arran de l'onada de protestes per la mort d'una cuinera a les mans d'un pres en la presó Mes d'Enric del Catllar. Els cinc sindicats citats -UGT, CCOO, CSIF, IAC-CATAC i la Intersindical- han rebutjat asseure's de nou en la taula de negociacions si abans no hi ha dimissions en la cúpula del departament i si no s'adopten mesures urgents en matèria de seguretat.

  • 10:48

    Baqueira Beret tanca la temporada superant el milió d'esquiadors, la millor xifra de la seva història

     

     

    L'estació aranesa ha tancat la temporada amb la seva millor xifra des de l'obertura de l'estació, l'any 1964. El dia amb més afluència a pistes va ser el 30 de desembre amb 18.000 esquiadors. La mitjana diària al llarg de l'hivern ha vorejat els 8.000 durant els 135 dies que ha obert.

  • 10:26

    La compravenda d’habitatges puja un 5,9% anual al febrer, però les hipoteques segueixen a la baixa

     

    En el segon mes de l’any es van firmar 5.495 préstecs hipotecaris a Catalunya, un 3,6% menys que al 2023. En canvi, la compravenda d’habitatges es va enfilar fins les 7.958 operacions, respecte a les 7.515 del 2023, segons les dades avances aquest dimarts pel Col·legi de Registradors. 

  • 10:04

    Continua el judici a quatre agents dels Mossos d'Esquadra acusats d'agredir i vexar a un home que es va saltar el toc de queda durant la pandèmia. 

     

    També se'ls acusa de  redactar un atestat fals per justificar la seva detenció. S'enfronten a entre 8 i 15 anys de presó.

  • 10:02

    Arrenca el judici a una dona acusada d'un delicte de mutilació genital al seu cap i parella, a Sant Andreu de la Barca.

     

    La dona hauria declarat en seu policial que l'home l'havia obligat en diferents ocasions a mantenir relacions sexuals no consentides, però la investigació no hauria trobat prou evidències i la fiscalia no ho consideraria provat. La dona s'enfronta a fins a 10 anys de presó.

  • 10:00

    El raper Morad ha ingressat de forma voluntària a la presó de Brians 2, per un delicte de trànsit de 6 mesos.

     

    El cantant té diversos episodis judicials oberts per circulació, entre altres per condició temerària o per conduir sense carnet. 


     

  • 09:40

    Puigdemont deixarà la política activa si no és investit president i deixa clar que tornarà a Catalunya encara que no sigui president. 

     


    L'eurodiputat es mostra convençut que l'ordre europea d'investigació per la causa de Tsunami quedarà "en paper mullat" i constata sorpresa perquè la jutge ofereixi ara una modalitat de declaració, per videoconferència, que la justícia sempre ha denegat en 7 anys. Així, ho ha dit en una entrevista a Rac 1. 

    Puigdemont rebutja el cara a cara amb Aragonès. Considera que normalment es proposen als presidents "no al revés. Amb els que volem que siguin companys de viatge ens convé treballar colze a colze no pas cara a cara", amb les portes "obertes" al president "es digui com es digui". I també descarta un debat a 3: "Jo amb qui m'haig de veure és amb Sánchez i Illa ho sap". Critica que Illa ha fet el que no fa el PSOE amb qui es reuneix a Suïssa "de debò que no pot venir a fer un debat a Perpinyà?".

     
  • 9:10

    Sílvia Orriols: "El vot d'Aliança Catalana no sortirà de franc a ningú". 

     

     

    La candidata d’Aliança Catalana per Girona a les eleccions del 12M, Sílvia Orriols, critica el cordó sanitari a Aliança Catalana perquè "no es poden vetar idees". "Quan entra un actor de fora que aspira a canviar el sistema, fa por i es vol evitar el debat". En aquest sentit, Orriols creu que Junts podria repetir el cordó sanitari que ja va fer a Ripoll contra el seu partit, però assegura que "el vot d'Aliança Catalana no sortirà de franc a ningú".

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 9 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    Nova edició de la 080 a Barcelona.

     

     

    Comença al recinte modernista Sant Pau la passarel·la de moda 080. En aquesta primera jornada el plat fort és Sita Murt, la companyia que enguany celebra 100 anys d'història. En total participen 24 firmes en un esdeveniment que aposta per la sostenibilitat, la digitalització i també la inclusió de cossos no normatius com a models de les desfilades.

     
  • 8:20

    CriteriaCaixa, amb més presència a Telefònica. 

     

     

    CriteriaCaixa, l'empresa encarregada de les inversions de La Caixa, augmentarà la seva participació a Telefònica. Actualment, té un 2,59 i comprarà accions per arribar al 5%, aquest valor se sumarà al 2,5% que té CaixaBank. D'aquesta manera, el grup bancari serà el màxim accionista de la companyia de telecomunicacions. Crieria Caixa fa aquest moviment enmig de l'entrada també del govern espanyol en l'empresa i de la intenció de tenir una part important de la companyia també des del fons de l'Arabia Saudita, STC.

     
  • 8:15

    Els Comuns emmarquen la compareixença d'Aragonès en la normalitat institucional i Cs carrega contra el PP.

     

     

     

    Els Comuns emmarquen el discurs d'Aragonès en la normalitat institucional mentre que Ciutadans ha carregat contra el PP. El candidat del partit taronja, Carlos Carrizosa acusa el PP de deixar fer campanya electoral a Aragonès des del Senat. I assegura que el president ha anat a la Cambra alta a trolejar, diu, a mitja Catalunya. Des dels Comuns, Jéssica Albiach també ha acusat Aragonès de fer un ús electoralista del referèndum i reclama que es negociï entre partits i no des d'un faristol.
     

  • 8:10

    Junts defensa l'amnistia i carrega contra el PP pel debat al Senat.

     

     

    Des de Junts també han defensat l'amnistia, argumentant que la llei és legal i sòlida. La senadora Teresa Pallarès ha carregat contra el Partit Popular. Assegura que estan fent un ús partidista de la cambra i qualifica la sessió d'ahir com un "aquelarre", diu, contra l'amnistia i no com un debat real. I ha destacat que, malgrat tot, la llei tirarà endavant al Congrés. 

     
  • 8:05

    Aragonès defensa l'amnistia, però també el referèndum. 

     

     

    Pere Aragonès ha defensat l'amnistia a la Comissió General de les comunitats autònomes del Senat. Davant diversos dirigents autonòmics del PP ha reivindicat també el referèndum i el finançament singular. L'ha respost entre d'altres la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Des de les files socialistes, el portaveu de la formació al Senat, Juan Espadas, ha recordat que Catalunya és una comunitat del règim general i, per tant, no pot tenir un finançament singular. 
     

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 9 d'abril de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.